Reklama

Reklama

První velká vlaková loupež

  • Česko Velká vlaková loupež (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Uloupit zlato z jedoucího vlaku? Všechno je jednou poprvé... Odvážnou vlakovou loupež, která vstoupila do dějin kriminalistiky, uskutečnil v roce 1855 lupič-gentleman Edward Pierce. Jeho cílem se stal vlak dopravující velké množství zlata na výplatu žoldu vojáků v Krymské válce. V románové, značně zromantizované podobě zachytil celou událost známý spisovatel Michael Crichton a poté, co se jeho kniha stala bestsellerem, ji jako režisér sám převedl na filmové plátno. Nejprve sledujeme pečlivé plánování celé akce a dlouhé přípravy. Než se totiž vlak rozjede, je nejdůležitější částí loupeže získání duplikátů čtyř klíčů potřebných k otevření trezoru ve vlaku. Jednotlivé klíče jsou přitom svěřeny do opatrování různým lidem. Pierce musí vymyslet důmyslné způsoby, jak se jich zmocnit, v čemž mu pomáhají jeho společníci: Miriam, dáma s pochybnou pověstí, která pro úspěch plánu neváhá využít ani své tělo, a schopný kasař a duplikátor klíčů Agar. Hlavní atrakcí filmu je však samotná loupež, kterou kamera sleduje doslova krok za krokem. Ústřední trojlístek ve filmu ztvárnili Sean Connery, Donald Sutherland a Lesley-Anne Downová, přičemž velké uznání zaslouží především Sean Connery, který většinu kaskadérských kousků provedl sám. (Česká televize)

(více)

Recenze (198)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Príklad pre dnešných producentov, ako natočiť výbornú áčkovú zábavu úplne pre všetkých. Myslím aj pre ineteligentných divákov, ktorí si určite radšej pripomenú túto klasiku s vynikajúcim obsadením, svižným scenárom a spádom, ako by riskovali stratu času nejakou súčasnou trikovou kravinu. Tento film má proste šmrnc, čiže niečo, čo sa nedá definovať žiadnymi scenáristickými ani režisérskymi poučkami. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Kniha funguje dobře jako hybrid literatury faktu a literární dramatizace. Crichton uvede čtenáře do situace přes fakta z tehdejší doby a pak pokračuje Piercovým příběhem. Film však musel pochopitelně upřednostňovat to druhé a tak se Crichton rozhodl obsazením dvojky Connery/Sutherland (plus krása Lesley-Anne) pro jemnou zábavu. Proto taky vypadly detaily typu syfilis a záliba v malých holčičkách (u získání druhého klíče). Výsledkem je příjemný film, držící se skutečných událostí, ovšem právě ta příjemnost a vyhýbání se špinavosti mu nakonec u mě bere jednu hvězdu. ()

Reklama

Motinski 

všechny recenze uživatele

Veľmi sympatická komédia s nenútenym humorom a inteligentným scenárom. Úprimne som Crichtonovi neveril že ako režisér dokáže ukočírovať tak fajn záležitosť. Predsa len, v prvom rade je stále spisovateľ a po režírovani Westworldu som čakal najhoršie. Nestalo sa. Connery a Sutherland sú stávka na istotu, majú štýl a potiahnú aj slabšie pasáže. Občas cítiť problém s tempom ale po väčšinu času som sa bavil. Pár scén je dokonca veľmi napínavých a záverečný part na streche vlaku natočený bezchybne. Dobové zasadanie a kostými tiež super a celkom sa čudujem že film nie je známejší. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

V sympatický film překlopil Michael Crichton svůj námět. Geniálně promyšlený plán kriminálních "elegánů" Conneryho a Sutherlanda se promítl do vtipného a zábavného děje. Ve skutečnosti to bylo asi mnohem děsivější a složitější, ale tady šlo o to, seznámit lidi s touto velkou loupeží a zároveň pobavit, což se plně povedlo. Jsou momenty, kdy je člověk opravdu musel obdivovat a to nejen při přelézání vagónů, ale třeba i to, strávit nemalý čas s kočkou v rakvi, to moc zábavné asi nebylo. Ten únik na konci od soudní budovy, už mi přišel moc nadsazený, ale co tenkrát všechno šlo či nešlo? ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemná a oddychová záležitosť s najsympatickejšími možnými "záporákmi". Vynikajúce skĺbenie doby britskej gentlemantskej spoločnosti s kriminálnou zápletkou, okorenenou niektorými napínavejšími scénami a anglickým suchým humorom...Oveľa sympatickejšie a charizmatickejšie ako "novodobý" Dannyho Parťáci a podobné filmy:) ()

Galerie (37)

Zajímavosti (27)

  • Scény jedoucího vlaku byly natočeny na železniční trati Mullingar - Athlone (nyní uzavřené), přibližně 70 km západně od Dublinu. Další scény byly natočeny na nádraží Kent v Corku. (Tonula)

Související novinky

Zemřel Donald Sutherland

Zemřel Donald Sutherland

20.06.2024

Přichází velmi smutná zpráva ze Spojených států. Ve věku osmaosmdesáti let odešel americký filmový velikán a plodný herec s přibližně dvěma stovkami filmových a televizních rolí na svém kariérním… (více)

Reklama

Reklama