J. Lee ThompsonScénář:
Richard SaleKamera:
Paul LohmannHudba:
John BarryHrají:
Charles Bronson, Jack Warden, Will Sampson, Clint Walker, Slim Pickens, Stuart Whitman, Kim Novak, John Carradine, Cara Williams, Douglas Fowley, Ed Lauter (více)Obsahy(1)
Je podzim roku 1874. Vlak směřující na západ veze Billa Hickoka na místa, odkud před časem po dramatických událostech odjel. Kvůli své bezpečnosti se vrací pod cizím jménem, ale vrátit se musí, protože trpí noční můrou (ve snu ho pronásleduje legendární Bílý bizon), které se nemůže zbavit nikde jinde. Bílý bizon právě napadl indiánskou vesnici a zabil malinkou dcerku bojovníka Splašeného koně. Splašený kůň dceru hlasitě oplakává, ale to se nesrovnává s indiánskou etikou, a tak mu náčelník odebere jméno a nazve ho Červem. Jméno se mu vrátí, až když bizona zabije a přinese jeho kůži. Bill (vystupuje jako James Otis) pokračuje spolu s přítelem Charliem v cestě na sever až do oblasti, kam se vydal i Červ. Stanou se náhodnými svědky toho, jak Červ čelí přesile nepřátelských indiánů a Bill mu pomůže. Dva muži s úplně odlišným pohledem na svět se stanou téměř bratry, ale na Bílého bizona si dělají stejný nárok oba (oficiální text distributora)
Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Bohužel spíše můžu ocenit zfilmování postavy Divokého Billa Hickoka než vlastní příběh o ulovení strašného bílého bizona (při objevení příšerné karikatury legendárního chlupáče jsem chytal záchvaty smíchu). Tento zvláštní western je opravdu zajímavý jen v částech, kdy se nejedná o bílého bizona, ale o pistolníka Hickoka. Celkově jde o film s podprůměrnou režií a příšernými triky, jehož jedinou záchranou je charismatický Charles Bronson, který je skutečnému Hickokovi i podobný - viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Wild_Bill_Hickok. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=cp17j-fQkWE ()
Tak tady byly pravdivé jen údaje o narození a úmrtí Wild Billa Hickoka a Crazy Horse na konci filmu. Jinak to byla naprostá slátanina s dobrými herci. Bílý bizon, kterého nedokáže zabít nikdo nakonec podlehne ráně z revolveru nebo snad ráně nožem? Pokud by se někdo zajímal o pravdu, jak vypadaly v oné době přestřelky uvnitř místnosti, tedy například v salonu, tak by si měl uvědomit, že po prvních výstřelech by nikdo neviděl na pár kroků, ale takové detaily příznivci westernů neřeší, kam na ně s nějakou pravdou. ()
No, co vám mám na to říct...v první řadě jsem překvapen, že od deníku Blesk vzešlo něco jiného než nesmyslné pomluvy našich herců a hereček a konečně udělal taky něco pro lidi...Bílý bizon je moc parádní western, žádný megaobršpageťák, ale správnej poctivej, jednoduchej western točící se kolem legendární postavy dovokého Billa Hickoka, vracejícího se do lovišť, odkud musel před lety odejít. Důvod k návratu je záležitost sama pro sebe - Billa totiž ve snech pronásleduje monstrózní bílej bizon a to víte, že jedinej způsob, jak zastavit noční můru je, ji oddělat. Na Hickoka však v horách nečeká "jen" slavný bizon, ale i několik sígrů, co si s ním chtějí vyřídit účty. No, já byl náramně spokojenej (jedný, co mi trochu vadilo, bylo, že monstrbizona bylo z celýho filmu vidět jen na pár mnut). Bronson je prostě sekáč :) ()
Nápad by tu byl, , ale nikdo se nenamáhá mi trošku vysvětlit, proč je bílý bizon noční můrou pro hlavního kovboje, že ze spánku střílí do stropu. Indiána pochopit lze, méně už proč bílý bizon ničí jejich vesnici. Nebo je to všechno horečnatý sen, kde bílý bizon představuje bělochy? Dle nepodařené podoby tohoto zvířete by to tak snad i mohlo být. ()
Možná, že z literární předlohy je jasné, co ten bílý bizon vyjadřuje. Film bohužel v tomto selhává. Bát se makety jezdící po kolejích sem a tam opravdu nelze. Na druhou stranu je film silný v klasických motivech. Přestřelka v baru či v kotlině s ozvěnou dává na chvíli zapomenout na trapný pokus metafyzicky pozdvihnout western. Bronson se pro roli hodí, celý Divoký Bill, ale proč si tento snímek vybrala Kim Novák? ()
- Divoký Bill Hickok počas celého filmu nazýva Charlieho "starou vojnou", no v skutočnosti bol Jack Warden len o rok starší ako Charles Bronson. (Arsenal83)
- Pôvodnú hudbu tohto filmu zložil David Shire, no táto partitúra bola zamietnutá pre príliš melodickú a prehnanú hudbu. Producenti rýchlo najali víťaza Oscara Johna Barryho, ktorý minulý rok spolupracoval s Dinom De Laurentiisom na filme King Kong (1976). Barry napísal pre film hudbu, ktorú v jeho dosť neromantickom a charakteristickom štýle, na ktorý boli jeho fanúšikovia zvyknutí. (Arsenal83)
- Quentin Tarantino použil vo svojom filme Django (2012) rovnako zaoblené okuliare z toho dôvodu, že bol veľkým fanúšikom tohto filmu a špeciálne Charlesa Bronsona. (Arsenal83)