Amy HeckerlingScénář:
Amy HeckerlingKamera:
Bill PopeHudba:
David KitayHrají:
Alicia Silverstone, Stacey Dash, Brittany Murphy, Paul Rudd, Donald Faison, Breckin Meyer, Elisa Donovan, Jeremy Sisto, Dan Hedaya, Wallace Shawn (více)VOD (3)
Patnáctiletá Cher je nejoblíbenější a nejznámější dívka na vysoké v Beverly Hills. Není to vůbec snadné, zvlášť, když Vám závidí intrikánští Bettiovi, vlezlí Barneyovi, plno ztroskotanců, co umí jen kouřit marihuanu, a učitelé, kteří hned píší domů, když nepřinesete úkol. Cher to však zvládá s přehledem a dokonce si najde i čas na nejrůznější zábavy. Její svět se však začne komplikovat, když do něho vstoupí kluci Baldwinovi: jeden je její nový spolužák, druhý neméně hezký, je bývalý nevlastní bratr. A Cher náhle zjistí, že když přijde láska, je proti ní...BEZMOCNÁ! (oficiální text distributora)
Uplne nahodou jsme to zahledla v nedeli dopoledne v telce a nejak jsem u toho vydrzela se na to koukat... Vzhledem k tomu, ze jsme cetla Emmu od Austenove, tak me ta podobnost hned napadla :) Alicii jsme vubec nepoznala, jsem si jen rikala, ze je mi nejaka povedoma, ale to jsem taky necekala, ze ten film je az tak moc stary! Cekala jsem tak 10-13 let, ale 18 let me dostalo, coz jsme si jen uvedomila, jak moc stara jsem ja. Nenarocne podivani na nedelni dopoledne pri vareni pro zensky, nic vic, ale svuj ucel to splnilo... verim, ze kdyz to za 5 let zase dopoledne uvidim, ze u toho klidne budu zase neco delat :) PS: Ty paralery, jak pretavili udalosti z dob 18 stoleni do soucasnosti byly kouzelne (ten obrazek si vyfotila ty - v originale namalovala, looser = skatebodista - tehdy farmar...) ()
Tak to mě překvapilo. Čekala jsem béčkový film, při kterém se budu nudit i při žehlení a ono zatím...! Skvělý soundtrack, naprostá modernizace Emmy a myslím si, že někoho spíš může oslovit toto podání než puritánský začátek 19. století v Anglii, který se mě osobně sice líbí víc, ale to nesnižuje hodnotu tohoto filmu, která má svá kouzla a své plusy. ()
V rámci daného žánru je to rozhodně nadprůměr. V hlavní roli na pohled vcelku hloupá a povrchní barbie, která má ale ve skutečnosti přeci jen něco v hlavě. Alicia ji zahrála skvěle. Není tu žádná vyloženě rušivá vedlejší mean girl, která každého jen otráví a postavy jsou víceméně sympatické. Což nemůže říct 90% dnešních teens filmů, hlavně pak z řad rychlokvašek od netflixu, kde je většinou hlavní aktérkou naivní koza a manipulativní blboun. Tohle je prostě příjemná a milá oddechovka. ()
Nejdříve jsem tomu chtěl dát víc, ale ona je to stejně prostě jenom romantická komedie, která má tak protivné charaktery, když se nad nimi trochu zamyslíte, že vás musí naštvat. Herečky je zvládají skvěle, ale prostě mi vadily. Docela jsem ale koukal, jak v té době vypadala Brittany Murphy. Vůbec bych ji nepoznal. ()
Parodie! Jinak se to nedá brát. Přistupujte k téhle postmoderní koláži skutečně jako k parodii, odpusťte si intelektuální pohrdání a spravedlivé rozhořčení nás trpících z východu nad záplavou konzumu. Budete se výborně bavit. Nostalgická vzpomínka na šatník z poloviny devadesátek, našlapané dialogy, zapamatovatelné hlášky, výborná hudba. Trenky ven, kalhoty do půl zadku a sláva peroxidu! ()
- Kapela, která hraje na párty, je bostonská skupina Mighty Mighty Bosstones. (ČSFD)
- Režisérka Amy Heckerling si ve filmu zahrála družičku na svatbě slečny Geistové. Je také jedna z žen, které chytají kytici od nevěsty. (ČSFD)
- Film je volně založen na novele Emma spisovatelky Jane Austenové. (ČSFD)