Reklama

Reklama

Generace X

  • USA The Chumscrubber (více)
Trailer

Obsahy(1)

Černá komedie o životě v typickém americkém satelitním městečku. Každý se stará sám o sebe a o nic jiného se nezajímá. Příběh začíná v okamžiku, kdy Dean Stiffle (Jamie Bell) najde mrtvé tělo svého přítele Troye. Ví, že nemá smysl nikomu nic říkat, protože by to stejně nikoho nezajímalo. Brzy se však ukáže, že Troy sebral peníze místním drogovým dealerům a ti jsou přesvědčeni, že Dean ví, kde jsou ukryty. Pokud jim skrýš neukáže, zabijí jeho mladšího bratra, kterého unesli. Spletli si však dítě… (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (237)

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Moc fajn film, obzvlášť máte-li chuť na Americkou krásu, ale nechce se vám ji tak úplně pouštět, protože byste vlastně radši jeden, dva díly Divokých palem, anebo ještě spíš epizodku Twin Peaks (nějakou tu bez Boba)... anebo možná Donnieho Darka, ovšem bez psychohrátek s králíky... Je tam namíchaná přesně ta hřejivě známá, inteligentně podaná esence ze života obyvatel maloměsta/ předměstí, jakou známe z celé řady nezávislých amerických filmů. A taky nejroztomilejší z šílených rolí Ralpha Fiennese. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

"V tomhle světě nestvůr a zrůd už mě nebude nikdo přehlížet." Rostou jako houby po dešti. Prakticky není velkého města, k jehož okraji by nebyla přilepená. Satelitní městečka. Generace X ukazuje, jak lidé, kteří paradoxně bydlí přímo vedle sebe, mají k sobě ve skutečnosti hrozně daleko a jsou k sobě lhostejní. Zároveň zde jde o lhostejnost k sobě samým a k vlastním dětem, které nikdo nebere vážně ("Unesli jsme ho, chceme za něj výkupné."-"Moc vtipné."). Jsou zde aktuální témata světa dospívajících (drogy, počítačové hry), ale nemůžu si pomoci: jako generační výpověď snímek prostě nefunguje, ale jako zajímavá sociální sonda do duší praštěných obyvatel malého městečka, kteří se musí vyrovnávat se sebevraždou svého dítěte, s přicházející životní změnou, s tím, že jsou svým blízkým zcela ukradení, to funguje. Generace X je o totálním odcizení… A za dobré herce, zajímavý scénář a vynalézavou režii si čtyři hvězdy určitě zaslouží. Film, který určitě stojí za pozornost, ale podruhé už bych to vidět nemusel. ()

Reklama

Zeck 

všechny recenze uživatele

Příšerná haluzácká nuda, která je vyprávěna tak děsně sterilně a pitomě, že jsem to snad ještě neviděl. Zápletka byla zajímavá, ale ten styl, kterým se všechno podávalo byl na zabití! Chvílemi jsem se neorientoval kdo je prostě jen úplný idiot a kdo je na absťáku, jediný kdo mě pokaždé zaručeně pobavil byl Ralph Fiennes. Ten podal svůj klasický (skvělý) výkon a obohatil tak neuvěřitelně nudný film. Díky němu je to alespoň 20%. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Ja by som tento biedny pokus o sociálnu satiru nazval AMERICKOU KRÁSOU pre chudobných duchom. A naozaj tým nechcem uraziť nikoho z tunajších vysoko hodnotiacich užívateľov. Mne osobne nič na tomto filme neprišlo ani úchylné, ani kontroverzné či inak rozrušujúce alebo nedajbože originálne. Tie dve hviezdičky sú len za to "buňuelovské oko" a decentne vulgárnu CARRIE - ANNE MOSS (až tu som si totiž všimol, že tá ženská má "dudy" :-)). TECHNICKO - OSOBNÁ POZNÁMKA: Distribútor túto snímku v náhlom pomätení zmyslov nazval GENERACE X. Nuž tak týmto termínom sa v polovici 90 - rokov zvykli pomenovávať mladí američania, zobrazení napríklad v STILLERovej REALITY BITES alebo CROWEových SINGLES. Neskôr ju dodefinoval FINCHER vo FIGHT CLUBe. Možno ma tu nejaký teoretik zahamuje, ale bolo to tak. Generáciu tohto filmu by som ja nazval GENERACE D. To D je ako dementi, keby to niekomu nedocvaklo. :-) (7.8.2007) ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak toto bolo nečakané príjemné prekvapenie. Na prvý pohľad sa film možno javí ako čierna komédia, no podľa mňa ide skôr o smutnú drámu a trefnú spoločenskú kritiku. V Amerike to totiž medzi deťmi a ich rodičmi tak funguje - všeobecný všadeprítomný nezáujem zo strany rodičov, ktorý im potom deti v dospelosti vracajú. Potom nie je nič nezvyčajné, že ako rodina sa stretnú tak maximálne na Vďakyvzdanie a na Vianoce. Skoro každý Američan, ktorého som stretol sa sťažoval na niečo podobné. Ale vôľa zmeniť to tu nie je ani za mak žiadna. A dá sa to ešte vlastne? Asi už je neskoro, žiaľ... Navyše túto smutnú a ironizujúcu sociálnu kritiku spoločenského života vhodne dopĺňa pekný soundtrack a slušné herecké výkony. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Galerie (53)

Zajímavosti (7)

  • Natáčení probíhalo převážně ve Valencii, Los Angeles a kalifornské Santa Claritě. (Terva)
  • Film získal Cenu diváků pro nejlepší film na Filmovém festivalu v Moskvě. (Terva)
  • Celosvětová premiéra proběhla 25. ledna 2005 na filmovém festivalu Sundance v Utahu (USA). (BMW12)

Reklama

Reklama