Království ohně

• USA Reign of Fire (více)
Trailer

VOD (1)

V dnešním Londýně pozoruje dvanáctiletý chlapec svoji matku, stavební inženýrku, jak neúmyslně probudí ze spánku trvajícího staletí obrovského oheň chrlícího draka. O dvacet let později je náš svět těmito obludami a jejich mláďaty zamořen a téměř zničen. Vrchní požárník Quinn (Christian Bale) má za úkol toto nebezpečí odvrátit a udržet malou komunitu při životě. Do jejich středu přijde Američan Van Zan který tvrdí, že ví, jak tyto obludy zabít a jak zachránit lidstvo. (oficiální text distributora)

(více)

Trailer

JohnCZ

Zábavné a místy i docela atmosférické béčko. Škoda, že zajímavý námět nebyl ani zdaleka využit a místo epického boje dostáváme spíše komornější postapo s hereckými hvězdami, vtipným odkazem na jednu kultovní sci-fi ságu a jedním v současnosti velice známým mladým seriálovým xichtem ve své naprosto nepodstatné (a nejspíš úplně první) roli. Scénář je rozhodně největší slabina filmu, ale pro diváky se slabostí pro draky je to velmi příjemné pokoukání. Slabší 4* ()

902 10

originalni akce ve stylu "meli jste nekdy neco proti drakum", prekvapive zasazena do doby atomovych bomb, se kterymi si draci jeste prekvapiveji bez vetsich problemu poradili, takze se mohli v poklidu venovat pojidani princezen, vcetne jejich rodin, jejich znamych a znamych jejich znamych jako zakusek po obede. to se ovsem moc nezamlouvalo chrisu baleovi ve spolupraci s mattem mcconaugheyem (reknete tohle slovo cesky rychle 20x za sebou), osedlali nekolik jeste draky nesporadanych tanku a vrtulniku a vyrazili na lov. hadejte, jak to bylo dal. ()

T2

Rozpočet $60miliónovTržby USA $43,061,982Tržby Celosvetovo $82,150,183║ Jeden z ďalších filmov o drakoch s výborným hereckým obsadeným a nevyužitým potenciálom, ďalšia premrhaná šanca režiséra Roba Bowmana smerujúca v konečnom dôsledku takmer do béčkových vôd. /45%/ ()

Arachneuss

Vize posapokalyptické budoucnosti světa, jenž ovládají draci ? Nápad dobrý, ale jeho uskutečnění bohužel ne. Bale se zase snaží hrát na maximum, Butler také, McConaughey dostává opravdu nečekanou, ale velmi kvalitní vizáž. Bohužel ať se herci snaží sebevíc, ať je ve filmu sebevíc milých momentů jako Luke versus Darth Vader, scénář je tak předvídatelný a stereotypní, že film uběhne jako nic a finální pocit ani neexistuje. Už od momentu, kdy do "pevnosti" přijede drsňák Van Zan se svou úžásnou teorií si divák uvědomí, jak vše skončí. Nejhorší věcí na celém filmu je ale jeho hlavní lákadlo - draci. Nejenže, když se objeví, tak jsou záběry na ně nijak kolosální a fantastické, ale hlavně jejich "dílo" zkázy ve mně velké napětí neprobudilo. A finální souboj o záchranu planety ? Výsměch s McConaugheyho "kamikaze" stylem doslova uspává. Ne díky, ale tohle zkrátka nedosahuje Dne Nezávislosti. Final Decision: 60% ()

JFL

Rozkošná slepá ulička na poli blockbusterů. Až se chce říci, že právě kasovnímu fiasku "Království ohně" vděčíme za to, že se Hollywood na začátku tisíciletí vykašlal na originální koncepty a vydal se na jistotu cestou ozkoušených komiksáren. Zdejší mišmaš postapokalypsy, moderní spec-ops akce a středověké fantasy si co do absurdity, jalovosti dialogů, nahodilosti logiky, nechtěné komičnosti a křiklavé homoerotičnosti nikterak nezadá s vrcholy brakových žánrovek předchozích dvou dekád. Na campové zlato jej povyšuje skvostný casting, kde hlavní trojice urputně hraje proti své obvyklé škatulce. Zatímco Bale tu tlačí správňáckou macho osudovost, Butler překvapí coby úsměvný sidekick, ale všemu vévodí McConaughey, který svého velitele motorizovaných drakobijců pojal jako mix hyper-testosteronového tolkienovského trpaslíka a naspeedovaného plukovníka Kurtze z "Apokalypsy". Bohužel pro film i pro nás diváky doufající v negenerickou popcornovou zábavu ovšem "Království ohně" nedokázalo tak zdárně blafovat hloubku a vážnost jako komiksárny. Tak jsme dnes tam, kde jsme - ve světě unylých rádoby oduševnělých blockbusterů, které ale nedokáží ani zlomkem tak pobavit (ať už záměrně či nezáměrně) nebo se otisknout do paměti (ať už chtěně či nechtěně) jako tenhle blouznivý bizár, kde američtí gerojové za pomoci tanku, helikoptéry, výbušných šípů a velké sekyry likvidují draky v zuhelnatělé postapo verzi artušovské Anglie. ()

• Dĺžka Van Zanovej brady sa permanentne mení. (Greenpeacak)
  • Způsob, jakým draci „tvoří“ oheň je inspirován dvěma zvířaty současnosti – kobrou plivající jed a střevlíkem (ten na svou obranu vypouští jistou odpudivou směs). (HellFire)
  • Natáčelo se v Irsku ve Wicklow Mountains, a to pouze pod podmínkou, že po sobě štáb nezanechá žádné stopy, které by hyzdily krajinu. (HellFire)