Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1993, ve Rwandě vypukla kmenová válka mezi Hutu a Tutsii. Celý svět v čele s OSN fatálně selhal a nyní jen prostřednictvím médií bezmocně přihlíží jednomu z nejmasovějších a nejkrutějších pogromů od konce 2. světové války. Paul Rusesabagina je managerem hotelu, který za normálních okolností slouží diplomatické smetánce a bohatým cizincům. Bez váhání otevře brány luxusního resortu bezbranným uprchlíkům. Těch se tam až do konce konfliktu postupně tísní 1268. Jeden muž tak zmohl tisíckrát víc, než tisíce vojáků mírových vojsk. Konflikt si za pouhé 3 měsíce trvání vyžádal skoro milion lidských životů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (853)

akisha 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, co ukazuje, jak málo někde znamená lidský život - vůbec nic. Nic... Zvěrstva, o kterých se u nás moc neví a moc nemluví, která se zdají tak vzdálená... Přesně, jako to říká postava J. Phoenixe. "Lidi si možná řeknou: To je hrůza. A budou pokračovat ve večeři." To mi na tom všem přišlo nejhorší. Don Cheadle podává neuvěřitelně dobrý výkon, toho Oscara za to dostat měl, stejně jako všechny další postavy. Ačkoliv to není až tak explicitní, jako jsme už zvyklí, je to neskutečně syrové a děsivé a dojemné. 100%. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Ako to vyzerá keď sa veci začnú srať (poriadne) a všetci tí, ktorým ste celé tie roky liezli do prdele na Vás zabúdajú, odmietajú, majú zviazané ruky, alebo sa tak iba tvária. A k tomu navôkol genocída, peklo. Nič pre ľahké žalúdky, aj keď vo väčšej časti filmu ostáva pri náznakoch a žiadne sílené šokujúce orgie sa nekonajú, film a mňa dosť zapôsobil. Podporené naozaj vynikajúcou hudbou, je umná réžia Terryho Georgea vynikajúcim filmovým zážitkom. Film má u mňa ešte tajnú hviezdu za jednu naozaj silnú scénku. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Celosvětově divácky úspěšný film. Angažovaný, ale nikoliv příjemný snímek o kmenové vražedné genocidě v devadesátých letech ve Rwandě na příběhu jednoho černošského hotelového manažera a jeho rodiny. Tématem, zpracováním i filmovou kvalitou dost připomíná podobné "krvavé" filmy z afrického kontinentu poslední doby, např. Poslední skotský král (2006) - brutální diktatura a genocida v Ugandě, nebo Krvavý diamant (2006) z občanské války v Siera Leone. Trailer: http://www.csfd.cz/film/182289-hotel-rwanda/videa/ ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jeste nez sem film videl, tak me napadlo srovnani s Schindlerovo seznamem, filmy si jsou v par detailech skutecne podobny, ale jinak jde o neco uplne jinyho. Ale nutno rict, ze i zde se jedna o perfektni drama. O vecech, o kterych film vypravi, nic moc nevim, ale tyhle zalezitosti mezi Hutu a Tutsii jsem uz nekde videl, uz nevim presne kde, mozna Krvavej diamant. Film, ackoliv vypravi fakt o dost zasadnich vecech a uz samotne tema filmu je dost silne, tak hlavni zasluhu na celkovem dojmu ma Don Cheadle. Na jednu stranu krapet vlezdoprdelka, slusnak a dobrak, ale kdyz mu jde o rodinu, tak umi bejt vostrej. Proste jeho vykon a samotna jeho postava je hlavni duvod, proc dat 5*. Jinak film ty dve hodiny dokonale zaujme a nektery sceny jsou fakt sila. K tomu tu mame slusnyho Phoenixe a Nolteho, kterej sice vypada jak stoletej alkoholik, ale hraje slusne. Jednoznacne 5*. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Film je to tak za 4*, ale přesto chci a musím dát 5*!!! Netečnost mocností, tak jak zde byla popsána byla alarmující... A jak píše Golfista s jehož komentářem se ztotožňuji... více slov netřeba, třeba je se na ten film podívat....P.S. Jedna rada... nezapomenout po shlédnutí filmu vrátit spadlou čelist na původní místo... ()

Galerie (61)

Zajímavosti (26)

  • Scenárista Keir Pearson během psaní předlohy filmu zavolal na rwandskou ambasádu v USA. Žena, která zvedla telefon, byla skutečná přeživší z hotelu Milles Collines. (ČSFD)
  • Během prvního, na Oscara zaměřeného víkendu (24. – 26. 12. 2004)  snímek promítali v USA jen v sedmi kinech s obratem 100 000 dolarů. Později se počet kin znásobil, proto do dubna výdělek stoupl na 23,4 milionu. (imro)
  • Kniha "Obyčejný muž", popisující hrůzné zážitky z genocidy i obyčejný život Paula Rusesabaginy než k ní došlo, vyšla až celé dva roky po uvedení snímku do kin. (Candice)

Související novinky

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

01.12.2019

Afrika byla dlouho poměrně málo využívaným místem pro děj hraných filmů. Až v posledních přibližně 15 letech vzrostl zájem filmařů o témata spojená především s turbulentními politickými změnami a… (více)

Charlize Theron versus Vikingové

Charlize Theron versus Vikingové

25.10.2012

Bohužel, prozatím jen jako producentka. Její společnost Denver & Delilah totiž pro stanici ABC natočí pilotní film nového historicko-dobrodružného seriálu The Clan. Ten se bude odehrávat v raném… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama