Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 2005 natočil režisér Petr Nikolaev film o lásce, přátelství, smrti a naději. Vznikl podle námětu povídky "Štěstí" a následného scénáře spisovatele, scenáristy, dramatika a básníka Jiřího Stránského. Jádrem je milostný příběh letmého setkání dvou mladých lidí zavřených v padesátých letech v komunistické věznici. Hlavní hrdina Luboš (J. Doubrava) náhodně zahlédne dívku Danu (T. Pauhofová), do které se zamiluje. Dana jeho cit opětuje a jejich láska je o to závratnější, oč nemožnější je ji v tomto prostředí naplnit. Pomáhá jim v tom i soudržnost vězňů, která mnoha lidem umožnila tuto smutnou dobu důstojně přežít. Příběh na pozadí perzekuce a neustálé přítomnosti smrti podává důkaz o odvěké vlastnosti mládí, které se vzpírá každé zrůdné teorii a stále znovu se vztahuje k ideálu života bez kompromisů, otupělosti a bezpráví... Padesátá léta minulého století jsou pro řadu z nás již jen pouhou historií, paměť o jejich podobě by však neměla nikdy z naší mysli vymizet. (Česká televize)

(více)

Recenze (169)

LucyW. 

všechny recenze uživatele

O jednu víc, než by se možná slušelo, ale tenhle film je taková studánka vody čisté. Nepusobí falešně a nabubřele, je to skromná malá epizodka dramatu jménem život, který ne vždy dává smysl a málokdy má opravdový dramatický oblouk, ale o to je pravdivější. A proč konečně někdy neocenit nedokonalou prostotu na úkor vykalkulované dokonalosti. ()

darm 

všechny recenze uživatele

Pro mě přesně na rozhraní mezi třemi a čtyřmi. Ke třem táhne film pomalejší první polovina, kde než se rozjede romantická linie, tak je už skoro polovina filmu. Druhá polovina je emotivnější, zajímavější.. Prostě lepší. České filmy, které se mi v poslední době dostaly do rukou jsou opravdu hodně kvalitní, až sám docela zírám. 75%. ()

Reklama

panmroz 

všechny recenze uživatele

Takovej zdrobnělej Shawshank, občas šustící papírovou předlohou (postava Josefa Somra nebo Petra Vacka se v cele s hlavním hrdinou potkají právě tak na jednu větu, která má zřejmě postavu ztypizovat nebo tak něco), přelidněná príma lidičkama (prakticky pouze jeden padouch prokurátorská a jeden padouch bachařská), ale tím možná příjemně soustředěná a zúžená hlavní linka "o hledání kousku nebu." Jakub Doubrava je neuvěřitelně, až pierotovsky, fotogenickej, Táňa Paufová je ztělesnění roztomilosti, hudba nezní celým filmem, a když zní, tak je to fajn. Příjemné. Nikterak ambiciózní, ale příjemné. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Za tých pár minút veľmi trpkej romantiky si divák môže prísť na veľa alebo o veľa. Určite si príde na veľmi trúfalý počin, z ktorého nakúkala neskúsenosť a mladosť všetkých zainteresovaných, o to krajšie sa však na to v niektorých scénach pozeralo. Rovnako aj námet mal mnoho kladov, no mohol poskytnúť oveľa viac. Postavy boli dobre rozohrané, ale neboli úplne rozvinuté, čo je napríklad pri takom Formanovi, či Zedníčkovi škoda. Takže divák môže pri filme prísť tak maximálne o pár sĺz. Ja by som však volil konkrétnejší záver filmu. Posledných pár minút dostane priestor aj pár slovenských účinkujúcich, z ktorých najviac svojim niekoľko slovným prejavom vyčnieval Roman Pomajbo. 80%. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Což o to, téma to bylo zajímavé jak dobou tak prostředím, akorát jsem tak nějak postrádal pořádný scénář, který by z tohohle filmu udělal něco víc než jen průměr. Taktéž nevím jak moc reálná tahle zápletka je. Podle toho, co jsem viděl v jiných filmech o padesátých letech, se mi tomu celému moc nechce věřit. 55% ()

Galerie (17)

Zajímavosti (3)

  • I když jde ze střechy věznice vidět panorama Prahy, pro potřeby natáčení si Petr Nikolaev vybral nevyužívanou věznici v Mladé Boleslavi. (Lucas87)
  • Když Táňa Pauhofová popisovala, jak se styděla ve své první odhalené scéně ve filmu, nemluvila pravdu. Ve skutečnosti měla odhalenou scénu hned ve svém debutu Kruté radosti (2002). (hippyman)

Reklama

Reklama