Joe JohnstonKamera:
Hiro NaritaHudba:
James HornerHrají:
Billy Campbell, Jennifer Connelly, Alan Arkin, Timothy Dalton, Paul Sorvino, Terry O'Quinn, Ed Lauter, James Handy, John Lavachielli, Jon Polito, Eddie Jones (více)VOD (1)
Následník legendárního filmu Indiana Jones a Dobyvatelé ztracené archy Rocketeer je stejně jako jeho předchůdce plný napětí, humoru a vybroušených zvláštních efektů. Film, který je zasazen do kouzelného období 30. let minulého století, vypráví příběh smolařského pilota Cliffa Secorda. Štěstní se k němu obrátí ve chvíli, kdy najde přísně tajný vynález malého raketového motoru, díky kterému může létat po obloze. O zázračný motor mají zájem i další lidé, zejména tajný agent (Timothy Dalton). Krádež je dobře naplánovaná, ale Cliff se jen tak nehodlá vzdát a má nejlepší šance stát se opravdovým hrdinou. Pokud se chcete dobře bavit a vidět přitom skvělé akční scény, je pro vás Rakeťák tou nejlepší volbou. (oficiální text distributora)
Film otvírá krásný hudební motiv Jamesa Hornera. V hlavních rolích Jennifer Connelly, Billy Campbell a Timothy Dalton, což je trojice, kterou nelze vidět hned tak pohromadě. Joe Johnston je zdatný řemeslník. Příběh sám však ne a ne překročit běžný průměr. Billy Campbell nemá dostatečné charisma, aby se stal tahounem filmu, pokud scénář vysmaží průměr. Rocketeer po slibném rozjezdu spadne do kategorie nepříliš objevná comicsová záležitost s několika silnými momenty, ale díru do světa určitě neudělala. 60% ()
Komiksový pulp ve své nejprostší čistotě. Rocketeer je zábavná historka o chrabrém hrdinovi s raketou na zádech, jeho krásné dámě v nesnázích (mladinká Jennifer Connelly) a slizkém padouchovi. Láskyplně odkazuje na dobový Hollywood(land), přičemž nesmějí chybět náckové ani (patriotičtí) gangsteři v poněkud divoce přepáleném finále (byť vzhledem k trikové náročnosti a rozpočtu si zběsilých létajících sekvencí až tolik neužijeme). 70 % plných nostalgie. ()
Příjemné retro dobrodružství, které se pomaleji rozjíždí a papundeklovými rekvizitami působí trochu dětinsky, ale ve výbušném finále dává vzpomenout na klasiky dobrodružného žánru. Nakonec ani ten Indiana Jones zmíněný v popisku, není tak úplně mimo mísu, jak jsem si původně myslel. Likvidace zlovolných nácků jen tak neomrzí. A největší raketa filmu je beztak Jennifer Connelly. ()
Cliff Secord se chystá ke zkušebnímu letu s novým prototypem letadla, se kterým chce ukázat co umí na soutěži pilotů. Do letu se mu zapletou (a více méně jej sestřelí) tlupa mafiánů a poldů, kteří se všichni ženou za zázrakem "jetpackem". Shodou dobrých i špatných okolností má Cliff zničené letadlo, ale naopak získal super vynález = a také mafiány a poldy v zádech. A když mu nacistický špeh unese přítelkyni (Jennifer Connelly) neváhá nasadit vše dostupné, aby ji zachránil.... Na filmu se již podepsal zub času = scény "létajícího muže" jsou sice téměř dokonalé, ale na "výbuch" vzducholodi už asi peníze nezbyly.. Scénář je kapku naivní (nejtvrdčí mafiánskej boss se zčistajasna změní na hrdinného američana), ale i tak pobaví.... Klenotem filmu je ale ovšem nádherná Jennifer, které to tady sluší víc než v kterémkoli jiném filmu (no snad ještě v Smrtihlavovi jí to slušelo také tak)... ()
Krása. Skvěle šlapající retro, které má styl a v němž ta 30. léta ožila opravdu dokonale. Sympatický příběh, neodolatelný Timothy Dalton jako hlavní záporák, ještě mnohem neodolatelnější, kouzelná Jennifer Connelly, pro kterou mám prostě slabost (ostatně jako každý normální chlap), skvělý Terry O'Quinn, další výteční herci, hromada sympatických nápadů, boží akce, romantika, skvělé hlášky, vynikající parodie na všechno možné a opravdu vynikající zábava. Už jenom to dějové zasazení je prostě neodolatelné, ale ten film je fakt zatraceně dobrej, takže se nedá odolat ani tomu celku. Moje nová a opravdu velká filmová srdcovka. Krásná věc. 85 %. ()
- Billy Campbell, ktorý sa kedysi venoval štúdiu komerčného umenia, si pred obsadením do filmu starostlivo prečítal grafický román Davea Stevensa, na ktorom bol film založený. Rolu získal po tom, čo si dal ostrihať vlasy, aby vyzeral presne ako postava z grafického románu. (Arsenal83)
- Pre rolu Jenny Blake sa uvažovalo o Sherilyn Fenn, Kelly Preston, Diane Lane, Elizabeth McGovern a Penelope Ann Miller, než ju dostala Jennifer Connelly. (Arsenal83)
- Pretekárske lietadlo Gee Bee bolo prezývané „Tvorca vdov“ (Widowmaker) a „Lietajúca rakva“ (The Flying Coffin) kvôli jeho mimoriadne náročnému ovládaniu a tendencii k haváriám. Napriek nebezpečenstvu ho však niektorí piloti stále používali na preteky vďaka jeho rýchlosti a manévrovateľnosti. (Arsenal83)