Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Johnny Case, který se vlastní pílí vypracoval z ničeho, se zasnoubí s Julií, která mu teprve poté řekne, že pochází z velmi bohaté rodiny. Seznamuje se s její bezstarostnou sestrou Lindou a nešťastným bratrem Nedem. Postupem času se mezi snoubenci začnou projevovat propastné rozdíly v názorech na jejich další život. Johnny nikdy nechce být příliš bohatý a rád by brzy přestal pracovat, aby si mohl života užívat, v tom se shoduje s Lindou, s níž si je stále bližší. Jeho snoubenka je ovšem takovými názory zděšena, chce, aby Johnny nastoupil k jejímu otci a budoval kariéru. Johnny se musí rozhodnout, zda obětovat své sny či se vzdát své snoubenky... (fleurette)

(více)

Recenze (54)

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Holiday je jeden z filmů, které si mě absolutně získaly. Cary a Katharine jsou dvojicí kterou musím pokaždé chválit a obdivovat. A dělám to moc ráda, i když se mi vždycky zdá, že to nedokážu dostatečně vyjádřit. Jsou víc než perfektní! Jejich Johnyho a Lindu jsem si zamilovala. Romantika, humor, skvělí herci ( i ve vedlejších rolích - E. E. Horton) a Pan režisér George Cukor...Krása! ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Já tyhle filmy miluju. Jsou staré, černobílé, jednoduše romantické, s kouzelnou atmosférou, úžasnými herci, a i když je vždy jasné, jak nakonec dopadnou, ani na minutu nenudí. Svižné dialogy, vtípky a pár přemetů Caryho Granta je najednou lepší než všechny ty moderní velkolepé superspektakulární blockbustery, kde si člověk přes různé výbuchy a další počítačové triky skoro ani nevšimne hlavní postavy. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Je značně neamerické nepovažovat vydělávání peněz za smysl života. Tak jsem typický neameričan, no a co? Johnny jím taky je, ale v několika drobnostech se lišíme. Je to totiž sympaťák, má smysl pro obchod a ještě navíc ovládá přemety vpřed i vzad. Já zase dopředu vím, kdo skončí v jeho náruči, ale je mi to jedno, protože tohle je poctivá filmová klasika plná konverzačního humoru a radosti ze života. A to já rád. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Velkoryse obsazené Cukorově komedii, skládající naivní příběh ze současně vtipných i důvtipných dialogů (nejednou i mimořádné citové hloubky), lze vytknout jen nedostatečné prokreslení (naštěstí nenaplněného) prvního hrdinova vztahu, který se (ač se kolem něj zprvu vše točí) ve vyprávění nenáležitě odbývá jen jako jakási danost a nekonkretizuje se odpovídající milostnou souhrou, ale jen nevěrohodnými ilustrativními gesty. Kvůli tomuto povrchnímu omezení mileneckého poměru na pouhý tělesný kontakt bez špetky porozumění a sdílení (jež šlo vyjádřit nějakým smysluplným hovorem či naznačit odpovídající epizodou), vedoucích k celoživotní společné cestě, působí jejich cit nevěrohodně, prázdně, až šíleně (prost zjevného milostného šílenství, prazákladní touhy a magnetismu lásky). Konfrontací se strhujícím životním entusiasmem starší sestry, inspirující a senzitivní, i se vzorem staršího manželského páru hrdinových přátel, okouzlujících svou vzájemnou oddaností a souhrou, vyvstane prázdnota svazku zasnubujících se zcela jednoznačně. Tento nedostatek je zcela zásadní a tříští se jím celý scénář. Sama realizace, herecká interpretace postav, však dovoluje (ba přímo nutí) přehlédnout jej a pokorně svědčit. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Moc příjemný Hollywood. O newyorské smetánce bažící pouze po mamonu, o nezkaženém klukovi z chudých poměrů (Cary Grant k sežrání), o pravé lásce a o tom, jak trpí ti, kteří musí žít s tolika penězi a uvnitř takové společnosti, aniž by jí byli zcela stráveni - pošuk Ned (Lew Ayres v hodně dobré formě) stále se sklénkou v ruce - spíše neškodnou revolta. A pak Linda (Katharine Hepburn - andělsky démonická jako vždy), která si nakonec nadosmrti poroučet nenechá. Samozřejmě - jak uvidíme Katherine, "pointa" nám okamžitě dojde (asi v desáté minutě filmu - na sto procent potvrzeno pochopitelně až úplně na konci). Cukor na vrcholu své "situační romantiky" a úsměvný film pro těžké chvíle. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (1)

  • Přijetí filmu s rozporuplnými pocity se stalo jedním z hlavních důvodů, proč Katharine Hepburn nezískala hlavní roli ve filmu (Pavlínka9)

Reklama

Reklama