Henry LevinKamera:
Geoffrey UnsworthHudba:
Dušan RadičHrají:
Omar Sharif, Stephen Boyd, James Mason, Eli Wallach, Françoise Dorléac, Telly Savalas, Robert Morley, Michael Hordern, Yvonne Mitchell, Woody Strode (více)Obsahy(2)
Příběh o legendárním mongolském vojevůdci, sjednotiteli kočovných kmenů a utlačovateli Západu. Film ho ukazuje jako malého chlapce, odvážného vůdce partyzánů, spojence čínského vládce a zachránce říše proti nájezdným barbarům. Čingischán, to je nelítostný boj, luxus a nekonečná touha po moci. (oficiální text distributora)
Nejlepší vůbec na filmu, kde se Srbové v čele s Arabem prohánějí po jugoslávských pláních a znázorňují tak mongoly v Číně mi přišel naprosto adekvátní make-up ve stylu 60. let a podprsenka hlavní hrdinky před naším letopočtem :) Tento film, který očividně mění dějiny, mě tak uchvátil, že to ani není možné popsat (ne). Jeden z filmů, který Hollywoodu přinesl tu nálepku, které se snaží už desítky let zbavit - nálepku produkce zidylizovaných béček s vypravěčem, krásnými ženami stylu Bardotky a nejtrapnějšími konci, jaké si lze vůbec představit. ()
Spíše mi to přípomínalo Vinnetoua. Jak prostředí, tak pojetí. Spíše než historický film s nějakou vypovídácí historickou hodnotou to byla taková "kovbojka". Co se týká nějaké historické přesnosti, tak s tím se moc tvůrci nepárali (podle toho, co jsem se o Čingis-chánovi dočetl). Spíše z toho udělali takový příběh dávného "hrdiny", který nese jen slavné jméno. Bylo to takové nijáké. Navíc obsazení, kdy skoro nikdo nevypadl jako asiat bylo do očí bijící a dost narušující film. Škoda! Howgh! ()
Omar Sharif mi byl v Mayerlingu docela sympatický, ovšem tohle bylo na mě moc. Mongolové nevypadající jako Mongolové, většina Číňanů nevypadá jako Číňané a krom toho se to všechno natáčelo na stejných místech jako Vinnetou (aneb když vidíte nějakou scénu a hned si vzpomenete na ekvivalent ze série od Karla Maye).... Krom toho, měl jsem z filmu pocit, že Čingischán byl vlastně ten největší lidumil své doby, což mi ani s tím málem, co o tomhle vojevůdci vím, příliš nekoresponduje. A nejlepší scéna? No pochopitelně závěr, kdy v "pravém mongolském souboji" porazí Džamuchu, ale sám je smrtelně zraněn, ovšem podařilo se mu splnit jeho velký sen - sjednotit Mongoly!!! :D Jaká škoda, že ve skutečnosti umřel stářím... Ne vážně, ten konec mě spíš rozesmál a to hodně, stejně jako celý film. ()
Strašné!Netuším,proč se v popisu k filmu uvádí slovo historický,já bych spíše volil slovo zoufalý.Temüdžin vypadá jako typický představitel obyvatelstva ze sídliště Chánov,kostýmy vypadají jako z evropského filmu o zbojnících,a když tak vidím,kdo hraje Mongoly a Číňany,divím se,že ve filmu hrají ženy a že muži nevystupují i v ženských rolích.Bída... ()
Na filmu je špatné úplně všechno, kostýmy kulisy, herci, kteří se vydávají za mongoly nebo číňany, prostředí, kde je film točen( první polovina filmu mě připomínala Vinetoua), historie, trapný děj, děsná hudba ...chápu, že film je starý, ale i tak... Po shlédnutí dokumentu nebo Mongol-Čimgischán je tohle děsná bída, i když jsem to čekal, přesto jsem do toho šel a stěží dokoukal až do konce. Dvě hodiny zabitého času. ()
Photo © Columbia Pictures