Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve svém režijním debutu ztvárnil Johnny Depp také hlavní roli - potomka indiánských předků Rafaela, který je zrovna propuštěn z vězení a nemá práci. Má však rodinu, kterou musí zabezpečit. Žijí v karavanu v neútulném prostředí, které má být vyhlazeno. Zoufale se snaží najít východisko ze zdánlivě neřešitelné situace, avšak jeho hrdost mu nedovolí žádat o pomoc ani podporovat ničivé mašinérie. Setkání s tajemným panem McCarthym mu ale nabízí jistou pomoc v podobě 50 tisíc dolarů. Cena je však vysoká... Rafael bojuje nejen s předsudky, ale i sám se sebou - a hlavně pro svou rodinu, kterou miluje víc než sám sebe. (charlosina)

(více)

Recenze (180)

Richie666 

všechny recenze uživatele

Působivé drama o tom, do jak velkých sraček je život schopen člověka dostat, když není uchopen úplně z té správné strany... Rozhodnutí a čin Johnnyho Deppa jsem já osobně však nepochopil; přišlo mi to spíše zbabělé nežli ušlechtilé - a to bez jakéhokoli ohledu na jakoukoli víru. Je mi ale jasné, že tohle je věc názoru a pravdou je, že Johnny tady moc navybranou neměl, a tak moje nepochopení vskutku nemělo vliv na celkový dojem z filmu, který je jinak velmi dobře koncipován. Pro mě film jednoznačně na čtyři hvězdičky. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Pro mě má tento první - a zatím jediný - režisérský počin Johnnyho Deppa zcela speciální nádech, a to nádech Jima Jarmusche..což rozhodně není náhoda. Ti dva chlapíci si zkrátka museli sednout, a když se Depp rozhodoval, jak s filmem The Brave naložit, Jarmuschovina naplněná existencionálními tématy pro něj byla očividně vhodnou - a dovolím si říct i správnou - volbou.. ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

Music composed by : Iggy Pop. Podle novely Gregory McDonalda. Scénář, režie a hlavní role Johnny Depp. ...vyjadřovat cenu života v penězích je vždycky nanejvýš urážlivé... Kdy mám přijít ? Řekněme za týden. Život indiána na smetišti je šílený, donáška vody je přímo zoufalá. Zajímavá je nevědomost diváka, k čemu že se to vůbec hlavní hrdina zavázal. Co se mu honí hlavou, jakou psychiku prožívá a jak se s tím vyrovná. Ale neudělejte to za 50 000 dolarů. Čekal jsem pak trošku jiný děj, v jedné situaci se přímo nabízel, ale ne scénář je scénář. Smutný příběh indiánské beznaděje. ()

jahol 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě nenapadlo, že Johny Depp dokáže (v ještě mladém věku) TAKHLE režírovat (že podá fenomenální herecký výkon jsem tak nějak očekával). Řada scén ve filmu je dotažena k dokonalosti (na které se podílí i skvělý hudební doprovod), ale přijde mi, že jako celek scénář malinko drhne a ty dokonalé segmenty se k sobě ne vždy hodí (například se mi zdá, že bez dějové linky se švagrem a "úklidem" smetiště by celý film byl ještě působivější a čistší). Jinak velmi působivé přejezdy kamery jsou občas až příiš dlouhé a vyznívají malinko uměle i v lehce iracionálním oparu, do kterého je příběh Statečného zahalen (opět si musím povzdychnout nad českým ekvivalentem názvu). Samostatným zážitkem je malá herecká etuda Marlona Branda, jejíž bizarnost je možná vrcholem filmu. ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Velikým lákadlem bylo pro mne jméno M. Brando. Stejně tak velikým zklamáním bylo zjištění, že tento herecký velikán se v Bojovníkovi objeví na pouhých deset minut. Přiznejme si, že nebýt Deppa a vyumělkovaného nadšení z jeho zadku sedícího na dvou (režisérské i herecké) židlích, naše hodnocení by nebylo tak vysoké. Ve výsledku se totiž "pouze" jedná o lehce nadprůměrný snímek, nabízící pár momentů k myšlence nad vlastní existencí. Za to vysloužená první hvězda. Zbylé dvě "zachránil" Bojovníkovi Iggy Pop, jehož hudební doprovod je naprosto famózní!!! ()

Galerie (14)

Zajímavosti (10)

  • Film v Evropě získal řadu obdivovatelů, ale v USA zůstal neznámý. (Petrus1)
  • Iggy Pop, který je autorem hudby, se ve filmu také krátce objeví, a to jako bezdomovec pochutnávající si na pečeném mase při Raphaelově (Johnny Depp) oslavě. Pop se vedle Deppa objevil již dříve ve filmu Mrtvý muž (1995). (ČSFD)
  • Premiéra proběhla 10. května 1997 na filmovém festivalu v Cannes. (Petrus1)

Související novinky

Johnny Depp se postaví za kameru

Johnny Depp se postaví za kameru

16.08.2022

Po letech kontroverzí kolem jeho bouřlivého vztahu s herečkou Amber Heard (Aquaman) a velmi veřejném soudním procesu za pomluvu se zdá, že se Johnny Depp (Alenka v říši divů) přece jen začíná pomalu… (více)

Reklama

Reklama