Zoltan KordaKamera:
Rudolph MatéHudba:
Miklós RózsaHrají:
Humphrey Bogart, Bruce Bennett, J. Carrol Naish, Lloyd Bridges, Rex Ingram, Richard Aherne, Peter Lawford, Dan Duryea, Frederick Worlock, Jack Gardner (více)VOD (1)
Po pádu Tobruku v červnu 1942 řídí seržant americké armády Joe Gunn svůj tank do nitra pouště Sahary, aby se vyhnul postupujícím Rommelovým jednotkám a dosáhl spojenecké linie. Cestou posbírá několik spojeneckých vojáků, ale brzy jim dochází voda. Jediná voda v blízkosti je ve starobylé studni, na kterou mají zálusk i němečtí vojáci... (oficiální text distributora)
(více)Recenze (39)
Doposud jsem znal pouze mladší verzi z roku 1995, která se mi v mém dětství líbila. Původní film s legendárním Humphreym Bogartem však také nezklamal a v mnohém byl možná i o chloupek lepší. Dva srovnatelné snímky, kterým dávám stejné hodnocení. Nechybí tu slušná akce, dobrý námět a sympatičtí hrdinové. ()
Ze začátku to vypadalo velice lákavě, ale pak to jen klesalo a nudilo. Humphrey Bogart byl skvělý herec a mám ho ráda za jeho drsnost, ale v tomhle filmu jsem si ani neuvědomila, že tam hraje a věřte nebylo to kvůli tomu, že to zahrál tak dokonale, že jsem ho ani nepoznala. Prostě příběh nemá nic zajímavého, jen střílení a to mě nebaví. ()
Humphrey Bogart hraje ve válečném filmu za ještě probíhající války, který reaguje na válečné dění v severní Africe! Herecké výkony většinou dobré a námět jasný, ukázat americký patriotismu proti německé přesile! Italové jsou ukázáni už jako lidé, kteří se nechali zagitovat Musollinim, což se o Nacistech říci nedá! Musíte se prokousat táhnoucí se začátkem a posléze poznáte pravý záměr režiséra! Film graduje a hrdinské činy amerických vojáků jsou zapsány do historie...všichni dobře víme, proč tento film vznikl, pro podporu a výdrž Američanů ve vedení války v Evropě, kde také dokáží zvítězit! ()
Skupina vojáků pod vedením Humprey Bogarta umírá v poušti žízní, snaží se přežít a ubránit naprosto bezvýznamnou pevnost před hordami Němců. Nevím jestli jejich boj byl naprosto stupidní, nebo úžasně hrdinský, ale moc dobře se na to kouká. Skopčáci jsou zákeřní (ale ve finále lidští), hrdinové hrdinsky umírají, Bogart jako velitel je kupodivu naprosto bezchybný a finále jsem fakt nečekal. Jediná výtka je k samotným bitevním scénám, kde je až příliš jasné, že režisér nechtěl aby tekly potoky krve a mrtví padali po desítkách a tak většinu mrtvých jen tušíme a krev ukápne jen aby se neřeklo. ()
Poprvé sem viděl tu novější verzi Sahary z roku 1995 a už tehdy se mi moc líbila. Tahle verze se mi líbí ještě víc, příjde mi mnohem reálněji natočená. Spíše komorní válečné drama, než akční film jako její pozdější verze. Příběh vypráví o pár američanech co přežijí nacistický útok a s jedním tankem se vydávají hledat oázu, kde by mohli přečkat, jsou osamoceni protože od velení dostali jediný rozkaz: přežít a zmizet. Cestou potkávají další vojáky z různých rozprášených armád, jednoho Francouze, sudánského vojáka s italským zajatcem atd… Během cesty puští na ně zaútočí německý stihač, kterého se jim podaří sestřelit a zajmout. Oázu se jim nakonec podaří najít, avšak s velmi malým a krátkým pramínkem vody. V cestě jsou jim však stojí další němci, kteří taky maji žízeň a pro pitnou vodu jsou schopni udělat cokoli. ()
- Tank použitý vo filme sa volá "Lulubelle" a ide o typ tanku M3 Lee. (westerns)
- Hlavná rola bola pôvodne ponúknutá aj Garymu Cooperovi. (westerns)
- Vo filme nehrajú žiadne ženy. (westerns)