André De TothScénář:
Crane WilburHudba:
David ButtolphHrají:
Vincent Price, Frank Lovejoy, Phyllis Kirk, Carolyn Jones, Paul Picerni, Roy Roberts, Paul Cavanagh, Dabbs Greer, Charles Bronson, Grace Lee Whitney (více)Obsahy(2)
Zlověstným způsobem, který ho korunoval na mistra filmové hrůzy, ztělesnil Vincent Price slavného sochaře voskových figurín, který se po útoku žháře, jenž zničil jeho životní dílo, propadá do hlubin šílenství. Není už schopen používat své popálené ruce a vytvoří proto nový - a vražedný - způsob, jak znovu naplnit svůj dům voskových figurín. (Magic Box)
Možná ne úplně pětihvězdičkový horor. A přesto nemůžu dát míň. House of Wax nastoupil v roce 1953 éru nového hororu. Barevného, napínavého, ve kterém se podstatné věci dějí na plátně a ne mimo. A i když je zde spousta scén a postav navíc, za ty hororový scény, prvotřídní masku hlavního hnusáka, Vincenta Price a za vynikající finále z voskového muzea nemůžu dát míň. A mimochodem Charles Bronson v roli Frankensteinovského poskoka jménem Igor si krade pro sebe skoro celý film a je určitě druhou nejzajímavější postavou. I když nemluví. Horor roku 1953 (ovšem jiný jsem neviděl). ()
Vincent Price opět neskutečně vládne a vevodí celému filmu v jedné ze svých nejlepších a nejlépe napsaných rolí. Dům voskových figurín by ale tentokrát naprosto s přehledem absolutně fungoval i bez něj, protože tohle je fakt kvalita, o které není třeba diskutovat. Má to naprosto luxusní režii (to 3D fakt muselo být fajn) a atmosféra je naprosto neskutečná, hudba výborná. Spoustu Priceových filmů jistě časem zestárlo, ale o tomhle to ani trochu neplatí, protože i dnes je to naprosto fantastická podívaná. která opravdu ani chviličku nenudí a jejíž každý dialog je neskutečně strhující. A ty sochy byly fakt výborné, mistrovská práce. Přítomnost Charlesa Bronsona je nesmírně zajímavá. Odmítám nazývat tento film béčkem, protože jím téměř určitě není. Náramná lahůdka a navíc nezapomenutelná (a nejen díky Vincentovi). 90%. ()
Remake stejnojmenného snímku z roku 1933 a klasika svého žánru dodnes mnohé filmaře inspirující. Stejně jako Hitchcockovi filmy již dnes lecjakou hrůzu nevytváří a vlivem neustále používané dějové šablony je i značná dějová předvídatelnost. Avšak žánrová zábavnost nadále nijak neutuchá. V podstatě se jedná o jednoduchou děsivou detektivku, ve které ohromí především samotný závěr odhalení. Pevným scénářem s pevnými dialogy a výbornými hereckými výkony byla vytvořena filmová klasika, která se do kin dokonce uvedla ve 3D. Pastelové barvy už jenom doplňuji přímočarost příběhu, který vyznívá působivě. Snímek patřící do zlatého fondu světové kinematografie. ()
House Of Wax má nepopiratelné old school kouzlo a onu elegantní dobovou patinu. To naštěstí není všechno, protože za jeho nesmrtelnou sledovatelností stojí narozdíl od dnešní šokéznosti, dobře strukturovaný a motivovaný příběh, který netrpí nadměrnou naivitou ani dnes. Snímek se drží rčení to nejlepší nakonec, tak jak to bývalo zvykem, a samotné voskové finále mě v mém ratingu jen utvrdilo. Pro fanouška hororu nepřehlédnutelná klasika s nabušeným Charliem Bronsonem ve vedlejší roli. 80% ()
Mooooc příjemňoučké mrazeníčko mi způsobil tenhle starý kousek a vůbec mi nevadilo, že vosk spíš připomínal jahodové Granko, rvačky byly toporné a technologie "voskování" komická. Nepotřebuju cáry masa v rybníku krve k tomu, abych byla napnutá, potřebuju atmosféru a tenhle "House of Wax" měl náramnou. ()
- Herečka Phyllis Kirk (Sue Allen) sa zdráhala vstúpiť do tohto projektu. Mala ale podpísaný kontrakt s Warner Bros, preto sa musela podriadiť. Podľa jej slov nemala chuť kráčať v šľapajách Fay Wray (herečky z originálu, jednej z prvých "Scream Queens"), rovnako sa jej nepozdával nápad s 3D formátom. Nakoniec vyhlásila, že bolo pre ňu natáčanie jednou veľkou zábavou. (beso74)
- Když Vincent Price ukazuje své voskové sochy obchodnímu partnerovi, použije repliku z Hamleta - "Foul deeds will rise, though all the world overwhelm them, to men's eyes." (Chatterer)
- Po prehliadke figuríny, Sue Allen (Phyllis Kirk) odpovedá polícii, že ide o jej mŕtvu priateľku, pretože má figurína prepichnuté len pravé ucho. Zo záberu predtým je však jasné, že Sue ľavé ucho ani nevidela, preto nemohla tušiť, či je prepichnuté alebo nie. (beso74)