John SturgesKamera:
Charles LangHudba:
Elmer BernsteinHrají:
Yul Brynner, Steve McQueen, Horst Buchholz, Charles Bronson, Robert Vaughn, James Coburn, Brad Dexter, Eli Wallach, Jorge Martínez de Hoyos (více)VOD (4)
Vesnice Ixcatlan trpí nájezdy banditů vedených nelítostným Calverou, který vesničany každý rok připraví o většinu sklizně a zásob. Proto se vesničané rozhodnou nakoupit v nejbližším městečku zbraně a bránit se. Chtějí o svém plánu poradit s profesionálním pistolníkem Chrisem, který je nadchnul bravurním kouskem jehož byli svědky po svém příjezdu do městečka. Ten jim však poradí, aby si nekupovali drahé zbraně, se kterými stejně neumí zacházet, ale najali si střelce a sám se záležitosti ujme. Podaří se mu získat ještě šest dalších mužů a s nimi se vydá do ohrožené vesnice. Přestože první střetnutí s Calverovými muži dopadne pro statečné muže příznivě, nevyzpytatelná povaha vesničanů situaci zcela nečekaně zkomplikuje. (oficiální text distributora)
„I´ve been offered a lot for my work, but never everything.“ Spalující charisma dvou kohoutů na smetišti, či chcete-li, place (Brynner, McQueen), podmanivá hudba E.Bernsteina a dobrosrdečné poselství o ochraně slabších a bezbranných. Na druhé straně mince málo prostoru pro R.Vaughna, naopak až moc pro iritujícího floutka H.Buchholze a nefungující postava Calvery. Eli Wallach sice budí dojem lstivého bandity, kterým šijí všichni čerti, ale v globále působí tak neškodně, že spíš než hrůzu, by mohl spolu s vesničany rozsévat kukuřici.. Holt, z tohoto tvůrčího období dám vždy raději přednost realistické poetice italských dlouhých těstovin, než romanticky učesaným marshmallows ze Států. Servíruj na svých zaprášených talířích, Sergio! ()
Takhle se trmácet vedrem a prachem... to je ale vůl! - Jo, my jsme chytřejší. Klasika klasik a věčná romantika. Nádherný, hvězdně obsazený western. Slavná titulní skladba (vždy, když ji slyším - vracím se časem do dětství, kdy jsem film poprvé viděl, ještě na černobílé televizi) a úžasné výkony výjimečných herců té doby dělají z filmu nezapomenutelný, řekl bych až pohádkový zážitek. Kdybych měl vyjmenovat hvězdy tohoto snímku, tak bych musel zmínit všech sedm herců, kteří ochraňují mexickou vesnici a ještě desperáta Eli Wallacha, protože ten byl také skvělý. Prostě skvost. Hrdinové a antihrdinové, dobro a zlo - to vše v plné své nahotě. Už jedna z úvodních scén, kdy Yul Brynner a Steve McQueen odvážejí na hřbitov mrtvého muže, patří mezi nezapomenutelné. A to je teprve chutný předkrm chodů následujících. Jedinečný film, jenž vstoupil do historie. ()
Klasika. Pro me jednoznacne nejlepsi western. Ani nevim proc, v podstate na tom není nic originalniho kdyz par neohrozenych chlapku brani vesnici...ale kdyz oni tam sou takovi dobri herci, krasne zapdajici hudba…a ty emoce! Když umirala moje oblibena postava (ten co umel tak dobře vrhat noze) mel sem nakrajicku…ale to uz bylo davno…asi si ten film pustim ted a uvidime co to se mnou udela ;o) 5* ()
Sedm statečných se navždy zapsalo do dějin filmového westernu. Hvězdné herecké obsazení, kromě statečných je třeba upozornit i na výborného Eli Wallache jako vůdce banditů (lahůdka je sledovat jeho těkání neobyčejně živých očí nebo když si stěžuje na to, jak se vše šidí - když vykradli kostel, zjistili, že svícny nejsou z pravého zlata...). Kvalitu westernu dělá dobrý příběh, napětí, výrazní herci a hlavně také hudba Elmera Bernsteina, která je naprosto skvělá, možno říci: typicky westernová. Nezapomínejme, že režisér John Sturges je autorem ještě dalších výborných westernů, např. Přestřelka u ohrady O.K., Poslední vlak z Gun Hillu či Joe Kidd...Nemohu si odpustit poznámku, že Leoneho vychvalované westerny jsou v porovnání s těmito po morální stránce úpadkové. ()
Klasický western zažíval zlatou éru ve 40. a 50. letech minulého století a tento film lze považovat za jeden z jeho vrcholů. Vyskytují se v něm všechny nezbytné žánrové rekvizity a prvky, od svých žánrových předchůdců se liší technickými vylepšeními - zvukem, barvou a formátem, dále silným hereckým obsazením a precizností zpracování. Lahůdka pro ctitele žánru. Námět není původní, je to remake Sedmi samurajů od Akiry Kurosawy. Klasický western mi jako forma přijde příliš zastaralý - s reálnou historií osidlování amerického kontinentu ostatně neměl nikdy moc společného a dále mi trochu vadí typizované postavy obvyklého westernového schématu. Ale proč se na chvilku neobdivovat všem těm naivním westernovým prvkům, jako je bleskurychlé tasení koltů, rychlopalná střelba bez nabíjení či netenčící se zásoba odpravených lotrů údajně čtyřicetičlenné bandy, pokud je podaná v tak řemeslně vybroušené formě. V paměti zůstane i kvalitní hudba. Celkový dojem: 75%. ()
- Eli Wallach (Calvera) získal díky natáčení nové netradiční přátele. Režisér John Sturges totiž pátral tak dlouho po věrohodných společnících pro Calveru, až nakonec najal skutečné bandity z kopců okolo Mexico City, kde se film natáčel. Ti pak svého nového „šéfa“ přijali skvěle a naučili ho, jak má střílet, jezdit na koni a klít. Navíc kolem něj a jeho manželky v místě natáčení vytvořili neprodyšnou ochrannou bariéru. (Born2BeAlone)
- James Coburn (Britt) byl velkým fanouškem Kurosawových Sedmi samurajů (1954) a byl velmi rád, že v americké verzi hrál roli, která se mu v japonském filmu líbila nejvíce. (Kulmon)
- Natáčení provázela napjatá atmosféra a neustálá soutěživost, jelikož každý ze sedmi představitelů chtěl vyniknout a dožadoval se u režiséra co největšího času na plátně. (Mirokukii)