Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Děj dobrodružného filmu je zasazen do doby, kdy Čína již nebyla pro Evropu neznámou a zakázanou zemí. Do doby, kdy se Hongkong, tehdy téměř pustý ostrov, stal Britskou kolonií. Dirk Struan, zakladatel a majitel největší obchodní společnosti působící v Asii, si uvědomuje, jak důležité místo pro obchod Hongkong je. A nejen on. Jeho největší konkurent a nepřítel Tyler Brock by rád byl na ostrově tím nejmocnějším pánem. Brockova nenávist ke Struanovi přesahuje obchodní sféru, rád by zničil nejen jeho společnost, ale i jméno, které mezi lidmi má. Nejraději by se ho však zbavil úplně. Struanova smrt by pro něj byla největším vítězstvím. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Film o založení Hong Kongu má samozřejmě své mouchy. Asi nejvíc mě vadila angličtina (a barva hlasu), kterou hovoří Dirk Struan (působila na mě jako s čínským přízvukem). Na druhou stranu, jako člověk, který četl knihu Jamese Clavella několikrát a ještě před tím, než viděl film, mi film nepřijde špatně sestříhaný. Je pravda, že aby dostali určité prvky knihy do filmu, zařadili je na jiné místo, než jsou v knize (Mary Sinclairovou v čínském bordelu například), ale nevadilo mi to. To, co se scénáristům vešlo nacpat do dvou hodin filmu, zobrazuje v rámci možností docela dobře to, co jsem si představoval podle knihy. Postava Mei Mei docela byla docela přesně obsazená a podle knihy zahraná (její plesové šaty byly přesně tak hrozné, jak popisuje kniha). Jen mi na ní scházely "lotosové nohy" :). Lepších 60%. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Historický veľkofilm o zakladateľovi novodobého Hong Kongu, ktorý v tom veľkom kuse šutru videl obrovský potenciál. Mohol z toho byť napínaví príbeh ako napríklad o vzniku Las Vegas, ale výsledok je strašne nezáživný. Neustále sa tam kecá úplne o ničom. Riešia sa rodinné vzťahy hlavného hrdinu a trochu napätia do filmu vnáša len konkurenčný obchodník, ktorý je ešte zákernejší ako hlavný hrdina. Ten tiež nie je dvakrát veľký dobrá. Vlastne to bol obyčajný díler drog - ópia. Takže som ani nevidel dôvod mu fandiť. Naviac Bryan Brown nasadil divný prízvuk u ktorého som polovicu filmu premýšľal, čo mi pripomína. Gibsona v Statočnom srdci. Tiež to bol Austrálčan snažiaci sa o škótsky prízvuk. Aj keď sa film odohráva v Čine z čoho bolo v dobe uvedenia asi veľké haló, keďže sa tam film natáčal, tak nakoniec Číňania a celá Čína je v príbehu len také krovie. Film je zameraný hlavne na intrigy s konkurenčným obchodníkom. A tie proste nie sú dostatočne napínavé, aby utiahli celý film. Výsledkom je nudný film s veľkolepou výpravou a nádhernou hudbou. Za ne dávam 2*. 4/10. ()

Reklama

waska 

všechny recenze uživatele

Celkem slušně zpracovaná, pokud jde o mě, tak jedna z nejlepších dobrodružných knih, ale ten, kdo ji nečetl, může být lehce dezorientován. Plno postav a událostí z knihy je vynecháno, nutno podotknout, že na škodu. Bylo by určitě lepší, kdyby z této obsáhle knihy byl udělán seriál, stejně jak tomu je u Noble House nebo Šóguna. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Obsadiť charizmatického Bryana Browna bol určite dobrý nápad, je správnym ťahúňom filmu. Jeho postava má všetko - bohatsko, slávu, ženy, dôvtip i bojovnícke parametre - kto by s ním nechcel meniť. A zasadenie do Hongkongu v čase vzniku tejto vysunutej časti britského impéria má príbehovo lukratívny a dostatočne dobrodružný nádych. Ešte ubrať z tej romantickej vaty, ktorá ale zasa bola nadľahčená, a nerobiť z Číňanov bandu poloblbých a nesympatických individuí a bolo by to ešte lepšie. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Tak tohleto ze mne žádný nadšení nevyheverovalo. Nemělo to jiskru ani spád a působilo to chvilkami jako plytká romantika vystřižená z telenovely. Na druhé straně hodit batoh na záda a štrádovat si to dnešním Čínským Hong-Kongem to by byl asi určitě lepší zážitek. Pravdou je, že s čínskou stravou bych to určitě nepřeháněl. Protože konzumace psa, který je v Číně na jídelníčku, tak to opravdu nemusím. Protože psy mám rád :-)) Ještě bych se tu zmínil či doplnil, že kniha bude asi dobrá, nicméně zatím ani to ve mně nevyvolalo touhu vyrazit do knihkupectví a shánět se po románu Tchaj pan. ()

Galerie (33)

Reklama

Reklama