Andrew NiccolScénář:
Andrew NiccolKamera:
Amir MokriHudba:
Antonio PintoHrají:
Nicolas Cage, Bridget Moynahan, Jared Leto, Ethan Hawke, Eamonn Walker, Ian Holm, Jevgenij Lazarev, Sammi Rotibi, Jean-Pierre Nshanian, Akin Omotoso (více)Obsahy(1)
Obchodník se smrtí je akční dobrodružný příběh podle skutečné události, který se odehrává ve světě mezinárodního obchodu se zbraněmi. Příběh filmu pojednává o pozoruhodných výkonech obchodníka se zbraněmi Yuriho Orlova (Nicolas Cage). Yuri, který se pohybuje v nejnebezpečnějších válečných zónách světa, hravě strčí do kapsy Interpol, svoje obchodní konkurenty a dokonce i zákazníky, mezi něž patří většina nejznámějších světových diktátorů. Jeho největším soupeřem se však nakonec stane vlastní svědomí... "Skoro všechno, co se ve filmu děje, má skutečnou předlohu," říká Niccol. "Vojenské helikoptéry, které byly prodávány jako záchranné, překupníci se zbraněmi, kteří měnili názvy a registrační údaje svých lodí přímo na moři, dobře známý obchodník se zbraněmi, který byl v Americe propuštěn z vazby za velmi podezřelých okolností, skutečnosti o masových krádežích sovětského vojenského arzenálu po pádu Sovětského svazu. to všechno je pravda. Ve filmu se podíváme do více než 13 zemí, jejichž prostředí dramaticky nasnímal kameraman Amir Mokri ve spolupráci s hlavním výtvarníkem Jeanem Vincentem Puzosem. Kombinace jejich talentů nám napomohla věrně znázornit smutnou absurditu světa obchodu se zbraněmi", říká režisér. Producent filmu Philippe Rousselet si velmi pochvaluje Puzosovu práci na realistických válečných ruinách, mezi nimiž Yuri Orlov buduje svou kariéru. Puzos si při jejich modelování musel vystačit s "pouhými 50 milióny dolarů". Podle posledních informací se skutečný Yuri Orlov ukrývá na území Sýrie, některého z afrických států nebo v Karlových Varech. (oficiální text distributora)
Recenze (1 126)
Scénář: Andrew Niccol .. Mezinárodní obchod se zbraněmi, je tu řekněme odjakživa a je nevyřešený dodnes.. Tento film nám nabízí výtečný pohled pod pokličku tohoto řemesla, byť z té ilegální stránky. Krystalická stylizace, hyper cool záběry, úžasné satirické hlášky plné hořké pravdy a účelových příkras. Nicholas Cage a jeho Yuri Orlov je neskutečně „šedý“ a ovládá malé zbrojní impérium vystavené z obchodního umu, vlastních lžích a cizí krve. Zaujme také Jered Leto jako Vitaly Orlov, který nejprve s Yurim spolupracuje, později ale neunese okolnosti a propadne kokainu a sexu. Andrew Niccoll vytvořil parádní scénář, přes mnohé problémy a nezájem studii sehnal peníze, opět zasedl i na režijní stoličku a zase boduje! Strefuje se do závažného problému i politiky států rady bezpečnosti, to vše s mistrnou lehkostí a grácii. Jednoduše stvořil další unikátní studii, plnou absurdit, černého humoru a .. všemocných zbraní. 90%. ()
V USA je teď nejspíš trendy kydat hnůj na bambitky a jiné třaskaviny, jak už nám ukázal demagog Moore. Proč je ale skoro v každém americkém válečném filmu voják/zbraň symbolem propagace těch pravých západních hodnot? Tomuhle schizofrennímu patu prostě nerozumím. Nebo má být Lord of War další obžalobou americké zkorumpovanosti, kdy žádný papaláš nemá ruce čisté a prezident samotný je snad Belzebub? Ne, na týhle vlně paranoidního antiamerikanismu se já osobně nevezu. *** hvězdy za libérijského despotu a morálku Yuri Orlova. ()
naprosto strhující film ve všech směrech. Ať už se jedná o bezchybné herecké výkony, fantastické vizuální zpracování, dokonalou hudbu... naprosto skutečný film, který člověka donutí na konci uznalo pokývat hlavou a dát si panáka něčeho tvrdého... pro mě osobně nejlepší film roku 2005. Na poslední chvíli se zjevil skutečný král. Oscara pro Cage! ()
Čtyřhvězdičkový film s pětihvězdičkovým Nicolasem Cageem. Takhle výborně zahrát jsem ho ještě neviděl. Snímek, který názorně ukazuje, jak se dá žít, dobře žít, z neštěstí jiných. Yuri Orlov (Cage) získá tolik kontaktů, že pro něho postupem času není problém sehnat jakoukoliv zbraň. Zásobuje Sovětský svaz, Afriku, země bývalé Jugoslávie i USA. Je špičkou ve svém oboru. Interpol (hlavně Ethan Hawke) si může hlavu ukroutit, ale na Yuriho má krátké prsty. Ten se nezalekne ničeho a svým obchodem je doslova posedlý. Ani rodinná tragédie (dvojnásobná), ani odchod manželky a syna z jeho života, ho neodradí od obchodu s ničivou silou. Viděl jsem kvalitní film, který ani chvilku nenudí, má výborné tempo a je podbarven zajímavým hudebním motivem, který se mění s prostředím, kde se snímek zrovna odehrává. Vše je umocněno tím, že události ve filmu ukázané, jsou podle skutečných příběhů pašeráků zbraní. ()
Nehodlám se pouštět se do politických analýz, toho už se tu zhostili jiní a nakonec se v tom ani nevyznám dost na to, abych si troufla. Děsí mě ale, cokoli je v tom filmu efektní lež a zároveň, cokoliv je suchá pravda. Počin je to záslužný, i když některé pasáže jsou tak vymazlené, až to vzhledem k bolestivému tématu není vhodné. Potěšil mě Jared Leto a vůbec jak byla jeho postava v nádherném kontrastu k bratrovi. Toť vše. ()
- Během leteckého transportu zbraní v Africe pronásleduje agent Valentine (Ethan Hawke) Jurije (Nicolas Cage) v letounu české/československé výroby L-39 Albatros. (Foxhound#1)
- Ruského mechanika Vladimira, ktorý opravoval helikoptéru, ktorú Jurij kupoval, stvárnil Weston Cage, syn Nicolasa Cagea, predstaviteľa hlavnej úlohy. (Real Tom Hardy)
- Při natáčení v bývalé sovětské základně v Milovicích narazil štáb na člověka, který vlastnil sto ruských tanků T-72. Bez problémů byla dohodnuta zápůjčka, ovšem s podmínkou, že tanky filmaři vrátí do prosince, jelikož už byly prodány do Libye. (Bauer)