Reklama

Reklama

Vražedná čísla

(seriál)
  • USA Numb3rs (více)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (2005–2010), 84 h 34 min (Minutáž: 43 min)

Hrají:

David Krumholtz, Rob Morrow, Judd Hirsch, Alimi Ballard, Navi Rawat, Peter MacNicol, Dylan Bruno, Diane Farr, Aya Sumika, Sophina Brown, Michelle Nolden (více)
(další profese)

Série(6) / Epizody(118)

Na různých místech po městě se objevují mrtvoly znásilněných žen a policisté nemají žádné stopy, jak se k vrahovi dostat. Ale agentům FBI se brzy podaří pomocí matematiky a na základě údajů zakreslených v mapě určit přibližné teritorium, ve kterém pachatele hledat... (TV Nova)

Recenze (176)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Hledáme smysl něčeho, co smysl nedává." Nápad zařadit matematiku mezi kriminalistický metody mě nadchl. V běžným životě se opravdu dá leccos spočítat. Stačí k tomu trochu logiky a maximem potřebných znalostí je jednoduchej integrál. A tady začíná problém. Zatímco jednoduchý posuny v ději jsou mi vždy několikrát vysvětleny, tak složitý matematický čmáranice na tabuli komentuje génius tak, že právě něco spočítal. Podle mě na tabuli stojí jen řada řeckejch písmen s co největším počtem indexů, aby to vypadalo složitě. Určitě se ze vstupních údajů nějaký velmi obecný řešení dá vyvodit, ale spočítat přesnou adresu pachatele je už docela úlet. Ovšem nespím s diferenciálními rovnicemi, nepřikrývám se determinantem matice a vlastně se mi ani nezdá o cyklometrických funkcích, tak tomu možná jenom nerozumím. ()

Mania 

všechny recenze uživatele

Nemám ráda matematiku, ale v Charlieho podání jsem i já začala něco málo z ní chápat. A když se s tím sama nemusím babrat, je vlastně i super. Stejně tak i seriál. Přeci jen je to něčem jiném, když zločince najdou pomocí matematiky, než nějakých speciálních, už přeci jen okoukaných, laboratorních technik. ()

Reklama

Imrwere 

všechny recenze uživatele

A teď školácí říkejte, že matematiku v životě nevyužijete :D ... Samozřejmě, že jednoduché počty se využívají každý den, ale toto? Jelikož jsem tomu v matematice také moc nedal, nedokážu vyhodnotit fakt, jedná-li se o opravdu reálné teorie na základě kterých se dá vyšetřit kriminální případ, ikdyž si myslím, že zapojením mozku a uvažováním selským rozumem by to šlo také, rozhodně jsem tuto seriálem důležitou teorii a způsob vyšetřování hlavního hrdiny opravdu žral. Je to skvělý nápad, jak prosadit krom logického uvažování také vyšší intaligenci a možná to některé lenivější studenty přiměje k vyššímu nasazení a snažení se. 90 %, Hodně se mi seriál líbil a rád si jeho epizody pouštím i dnes, ()

Estrellita 

všechny recenze uživatele

Za vlasy přitažená forma vyšetřování (spíše odhadování a výpočtů pravděpodobnosti), která sice může fungovat na určité spektrum lidí, ale rozhodně se nedá uplatnit v celé kriminalistice jako výchozí fakt. Občas se ale objevily i zajímavé díly, které logicky uvažujícího člověka nemusely nutně urazit. 30% ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Asi najznámejším faktom, ktorý o tejto sérii "presiakol" medzi pospolitý ľud je skutočnosť, že ju produkoval aj RIDLEY SCOTT. Keďže ja osobne na väčšine jeho opusov "neulietavam", nebude tento fakt príliš ovplyvňovať môj minikomentár. :-) Aká je zápletka ? ROB MORROW je Don Eppes, elitný agent FBI a ako mnoho iných televíznych agentov, aj on rieši najrôznejšie prípady a kriminálno - teroristické prečiny. Originálnym prvkom zápletiek je ale Donov "spolupracovník", geniálny matematik a fyzik Charlie (DAVID KRUMHOLTZ). A len tak mimochodom je to jeho brat. Všetky zapeklité prípady pomáha Charlie rozuzliť pomocou matematicko - fyzikálnych vzorcov, chemikálnych definícií a štatistických teórií. Občas sa do prípadu zapletie aj Charlieho kolega Dr.Larry Fleihardt (neodolateľne "pošahaný" PETER MacNICOL) a Alan Eppes (JUDD HIRSCH), otec tejto "podarenej" dvojky. NUMB3RS sa skrátka pokúša konkurovať inteligentnému megahitu "C.S.I." a ja len dodávam, že veľmi dôstojne. Poznámka na záver: Veľmi ma zaujíma kedy naše ctené FREE-TV túto sériu uvedú, a ešte viac som zvedavý aký nezmyselný český/slovenský názov jej prischne. :-) (15.11.2005) SLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: JOJ = 3.11.2007 (5.11.2007) ()

Galerie (659)

Zajímavosti (17)

  • Larry (Peter MacNicol) mluví s Amitou (Navi Rawat) o Ethyl-formiátu a v rukou drží misku s malinami. Tuto látku obsahují maliny a je zodpovědná za jejich chuť a vůni. Přesto Larry mluví o jahodách. (MiluskaP)
  • 9 hodin a 15 minut byste strávili na gauči, pokud byste chtěli vidět všech třináct epizod první série na jeden zátah. (Pumiiix)
  • Jméno postavy Amity Ramanujan (Navi Rawat) odkazuje ke Srinivase Ramanujan, matematičce z Indie, která pracovala a publikovala v prvních dvaceti letech 20. století, a také často spolupracovala s G. H. Hardym na teorii čísel. (Greg)

Související novinky

Zemřela herečka Gena Rowlands

Zemřela herečka Gena Rowlands

15.08.2024

Ve věku čtyřiadevadesáti let odešla obdivovaná americká herečka oceněná čestnou Cenou Akademie a dvěma Zlatými glóby, Gena Rowlands. Zemřela ve středu 14. srpna ve svém domě v Indian Wells v… (více)

Reklama

Reklama