Scénář:
Claire BarréHudba:
Paul KoulakÚčinkují:
Olivier Minne (moderátor), Jean-Pierre Castaldi (moderátor), Sophie Davant (moderátorka), Patrice Laffont (moderátor), Tomer Sisley, André Bouchet (více)Obsahy(2)
Tento pořad je soutěžní show, ve které spolu soupeří dva týmy v různých úkolech. Na splnění daného úkolu mají obyčejně časový limit a vítěz vyhraje právo vstoupit do tygří klece, aby získal peníze. (TV Spektrum)
Tak tohle je neco po cem se mi styska stejne jako po mem ztracenem detstvi. Vzdy kdyz sem zaslechl znelku, kterou sem pak nemoh cely den dostat z hlavy, sem sednul pred obrazovku a tesil se na dalsi dobrodruzstvi lidi kteri zmeri silu zde v Pevnosti Boyard. Zadne dnesi souteze nebo reality show, proste nic se tomu nemuze vyrovnat. Jeste ted si pamatuju detailne hlavnich postav souteze - maleho pruvodce Paklice, stareho a tajemneho otce Furu ve vezi, ci tlusteho strazce ktereho se bojim jeste ted :) Je to proste nostalgicka vzpominka na perfektni soutez, ktera narozdil od mnoha dnesnich mela co nabidnout - pro ucastniky nevsedni zazitky, prekonani strachu a zaslouzenou odmenu a pro divaky dobrou zabavu, ktera oprvda stala za tu dobu stravenou pred televizi. ()
Asi nejlepší a nejslavnější televizní soutěž všech dob,kterou zná snad každý. Jedinou konkurencí byly snad jen Hry bez Hranic,ale i tak je pro mě top, právě tato legenda! Minimálně kvůli té atmosféře určitě. Těžké úkoly,někdy nechutné a někdy opravdu pro velké odvážlivce, to jest Pevnost Boyard. Vysílali to v dobách mého dospívání a já si pamatuju,že to byla jedna z mála věcí,co mě tenkrát vytáhla od kopání do balonu :) 100% ()
V Napoleonově námořní tvrzi poblíž La Rochelle už kamery jedou, mince se sypou a Paklíč s Pačesem při tom neustálém křepčení po pevnosti musí udělat šest kroků tam, kde ostatním stačí jeden.. Nostalgická soutěžní vzpomínka, která by v současnosti už asi tolik nezabodovala. A myšlenka otce Fura pro dnešní den? „Raději zhynout v pekelných mukách, než mít den co den stále víc olezlou hubu od latexu..“ ()
Každej v poslední době zase zaslechl tu znělku (ať už v bedně, nebo v podobě nějakýho plesnivýho remixu v rádiu) a spousta z těch lidí (včetně mě) dostala chuť se na to zase podívat. A ejhle! Oni to zrovna reprízujou v telce, bezva! Nebylo to sice takový zklamání jako podívat se po 20 letech na Hry bez hranic, ale...No, na druhou stranu některý věci v Pevnosti Boyard za to pořád stojí! "Felindro, otoč tygří hlavou!" (70%) ()
Napínavá akční soutěž v super atraktivním prostředí mořské pevnosti. Hltal jsem každý díl. Soutěžící byli sympaťáci, Paklíč je skvěle provázel. Vadil mi pouze otec Fura - správně nechutný dědek, jehož hádanky byly vskutku pitomé :-) Přestože se úkoly opakovaly, čímž soutěž trochu ztrácela na atraktivitě (ale zase jsem mohl dělat chytrého a radil jsem od obrazovky soutěžícím), ale jinak opravdu dobrodružná adrenalinová zábava. ()
Photo © France 2 (FR2)

- Nejdéle působícím a nejobsazovanějším účinkujícím v této soutěži byl André Bouchet, představitel Paklíče, který je součástí pořadu již od roku 1990. Zahrál si také v několika zahraničních verzích a od roku 1995 je nemluvící. (CANNIBAL)
- Původní název francouzské soutěže byl Les Clés de Fort Boyard, který byl však zkrácen na stávající Fort Boyard již po prvním roce vysílání. Český distribuční název byl odvozen právě od původního názvu. (CANNIBAL)
- Nejčastější účastnicí v soutěži z celebrit od roku 1990 je francouzská miss a miss Europe roku 2001, televizní a rozhlasová moderátorka, modelka a také politička Élodie Gossuin. Celkem si na pevnosti zasoutěžila v osmi sezónách, přesněji v letech 2001, 2003, 2008, 2009, 2011, 2012, 2014 a 2018. (CANNIBAL)