Reklama

Reklama

Čekej do tmy

  • Česko Čekání do tmy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Audrey Hepburnová v roli slepé ženy, která bojuje o přežití a netuší s kým. Slavný americký thriller Čekej do tmy (1967) začíná poměrně nevinně. Manžel slepé Susy z neznalosti vezme k sobě na letišti od neznámé ženy hrající panenku. Když ji má vrátit, nemůže ji najít. Susy přišla o zrak teprve nedávno a stále se učí s tímto handicapem žít. Někomu však panenka velmi chybí a za každou cenu ji chce získat zpět. Neznámý si je jist, že ji najde u Susy a je odhodlán kvůli ní i zabíjet. Mladá žena se tak ocitá tváří v tvář psychopatickému vrahovi Roatovi. Jejím jediným přáním je přežít. Je sledována a přitom sama nevidí. Jen ve tmě má nad vetřelcem výhodu… Mrazivě děsivý snímek udržel v napětí již generace diváků a léty neztratil na své působivosti. Zásluhu na tom má i vynikající Audrey Hepburnová, která za roli Susy získala svou pátou nominaci na Oscara. Producentem snímku byl její tehdejší manžel, herec Mel Ferrer. Role Roata, zosobněného zla, se skvěle ujal Alan Arkin a jeho dva spojence si zahráli Jack Weston a Richard Crenna. Postupně se rozvíjí příběh plný napětí, který vrcholí ve strhující konfrontaci obou hlavních postav. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (394)

Madison 

všechny recenze uživatele

Rozkošná Audrey Hepburn, ktorá svoju úlohu slepej naivnej manželky zvládla úplne bravúrne. Napínavý thriler odohrávajúci sa prevažne v jednej miestnosti, no dokonale vybudovaný a ani chvíľu nenudí. Prekombinovaný scenár a pre mňa veľmi milé prekvapenie. Čoraz viac začínam byť presvedčená, že dnešné odvary sa veľakrát (nie vždy) s klasickými thrilermi nedajú ani porovnávať. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Psychologický thriller, který začíná spíše jako drama, ale vrcholí jednou z nejnapínavějších scén, kdy souboj nervů, světla a díky znalosti svého domova vyhrála perfektní Audrey Hepburn v jedné ze svých nejlepších rolí. Obrovská škoda pro celý filmový svět, že už se poté v žádné slavnější roli neobjevila. Navíc snímky, které se odehrávají téměř celé v jednom bytě, domě či místnosti mám velmi rád, protože mne baví pozorovat jak postupně houstne atmosféra a navíc herci mají možnost vystřídat mnoho poloh hraní. Alan Arkin v roli psychopatického Roat je opravdu děsivý a podal zde podobně jako Audrey jeden z svých životních výkonů. Ačkoliv je Terence Young známý především jako režisér prvních Bondů s Connerym, tak nepochybuji o tom, že Wait Until Dark je jeho nejkvalitnější snímek........ ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Čekej do tmy je rozhodně povedený thriller, jehož největší předností je postupně budované napětí a uvažování hlavní hrdinky, na kterou trio zločinců sehrává díky jejímu handicapu dokonalou hru. Jenže je známo, že když o jeden ze svých smyslů příjdeme, naučíme se lépe nakládat s těmi zbylými. Ke konci snímku se parádně zahustí atmosféra a finální konfrontace v bytě je vskutku zdařilá. Není třeba blíže vychvalovat herecké představení Audrey Hepburn. Dabing je tu sice bídný a za celý film jsem si nemohl zvyknout na hlas Taťány Medvecké, jež ho propůjčila Susy, avšak Čekej do tmy jako celek mě nezklamalo a mám-li po delší době ohodnotit nějaký film plným počtem, bude to právě tento. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

V hlavní roli jedna malá panenka plná heroinu, jenž nečekaně vstoupí do života slepé Susy. Jejího handicapu využijí zločinci, kteří se chtějí panenky zmocnit a tak začíná spleť lží a intrik... Na komorní thriller skvělé, Audrey se své vážnější a méně usměvavější role zhostila opravdu věrohodně a navíc jsem byla celou dobu napjatá ( což dokazují moje okousané nehty:)) ). Na konci už jsem si skoro trhala vlasy a happy end jsem tedy uvítala. Co se týče těch do očí bijících chyb... tak ty se asi zkrátka musí přehlédnout. Co na tom, že stačilo, aby se Susy zamykala, ihned zavolala manželovi, nebo popřípadě utekla k sousedům zavolat o pomoc. Trochu to kazí dojem, takže na plný počet to není, ale musím uznat, že na tu dobu je to určitě skvěle mrazivý thriller. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Skvělá thrillerová, místy znepokojující a až hitchcockovská podívaná na výtečnou Audrey Hepburn, která na ploše jednoho malého bytu čelí třem fikaným darebákům (Arkin, Crenna, Weston), kteří zde hledají herákem nacpanou panenku, o které nebohá Hepburnka ani neví, že ji má v bytě. Film má velmi propracovaný scénář a dialogy, čímž maximálně poutá pozornost po celou dobu svého trvání. Vše je podtrženo špičkovými hereckými výkony a vygradovaným finále, za což nemůžu dát nic jinýho než plnou palbu. Doporučuju! ()

Galerie (36)

Zajímavosti (27)

  • Jedná sa o jediný horor herečky Audrey Hepburn (Susy Hendrix), napriek tomu je často zaraďovaný do kategórie “suspense-thriller“. (TheRoller)
  • Hra sa znovu dostala na divadelné dosky v roku 1998 s premiérou 5. apríla v Brooks Atkinson Theatre a odohralo sa 97 vystúpení. Režisérom bol Leonard Foglia a popri Marise Tomei a Stephena Langa sa v jednej z hlavných úloh predstavil aj Quentin Tarantino. (TheRoller)
  • I když později přiznala, že to neplánovala, po dokončení tohoto filmu se Audrey Hepburn (Susy Hendrix) stáhla do ústraní, aby měla více času na své děti. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Reklama

Reklama