Reklama

Reklama

Ze života lékaře u faraonova dvora... Snad žádný jiný historický román nedokázal vzbudit takový zájem o starověkou egyptskou civilizaci jako "Egypťan Sinuhet" z pera finského spisovatele Miky Waltariho. Poprvé byl publikován v roce 1945 a už o devět let později vznikla velkolepá hollywoodská adaptace v režii Michaela Curtize (Casablanca, Mildred Piercová, Bílé Vánoce). Výpravný historický epos přináší příběh slavného egyptského lékaře Sinuheta, který na sklonku života dožívá ve vyhnanství u břehů Rudého moře a sepisuje své pozoruhodné paměti. V jeho životním osudu se věrně zrcadlí bouřlivé dějiny a sláva starověkého Egypta, které dodnes vzbuzují pozornost. Sinuhetův příběh začíná i končí stejně – o samotě. Připlouvá po hladině Nilu jako nechtěné dítě v malé lodičce spletené z rákosí a svázané ptačími uzly. Vyrůstá v domě svých pěstounů, kteří ho vylovili z řeky. Nevlastní otec se živí jako lékař chudých a navíc ovládá prastaré lékařské umění otevírání lebek. V mládí proto Sinuhet nastoupí do školy života, aby se stal po jeho vzoru lékařem. Přísahá, že bude věrně sloužit chudým, ale díky mimořádným znalostem se stane rodinným lékařem nového faraona. Zásadní životní zlom nastává ve chvílí, kdy se Sinuhet setkává s krásnou Nefer. Kvůli vidině veškeré dokonalosti lásky neváhá obětovat svou čest, veškerý majetek a dokonce i zdravý rozum. Za svou zaslepenost ale zaplatí příliš vysokou cenu a čeká ho dlouhá cesta za nalezením milosti ve svém srdci. (Česká televize)

(více)

Recenze (87)

Dinosaurier 

všechny recenze uživatele

Knižní adaptace opět selhala, ale čím to je, že si klasický Hollywood dával dřív tolik záležet na přesných historických detailech a nekrmil nás tou pseudo americkou představou jako nyní? Ty kulisy a kostýmy, dokonce i věrné kopie krétských oděvů z doby bronzové, které mohli s radostí vynechat, ale neudělali to... Nádhera. ()

Siriuss 

všechny recenze uživatele

Kostra filmu jako taková, se sice trošku liší od knižní předlohy od Mika Waltariho - Egypťan Sinuhet, jedná se však podle mého názoru o velmi zdařilý pokus. Nachází se v něm vše podstatné. Postavy samozřejmě nemohou konkurovat těm knižním (hlavně Kaptah :)). Každopádně já osobně bych raději doporučil nejdříve tu knižní předlohu.. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

V rámci päťdesiatkových výpravných historických spektáklov skôr priemer, čo ale nebude ani Curtizova chyba, ako skôr chyba scenáru plného patetických dialógov (doplnených rovnakou hudbou) a štúdia, ktoré zrejme chcelo presne to, čo chcelo a Curtiz iba naplnil jeho prianie. Reakcie postáv na niektoré významné udalosti sú prinajmenšom divné, napríklad reakcia Sinuheta na smrť blízkej osoby alebo Faraónove zistenie, čo v skutočnosti vypil. V intrigách ale nie je ťažké sa vyznať a dej je prehľadný. Vizuál je síce výpravný a farebný, ale proste tu cítiť to štúdio, kulisy a papundekel. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Zručně natočené historické kostýmní drama podle známé knižní předlohy s podtitulem "15 knih ze života lékaře", ale v tomto případě šlo už o starověké staroegyptské literární dílo "Povídka o Sinuhetovi", film už tak známý není. Ještě do nedávna však jsem ani netušil, že se ze starého Egypta něco podobného natočilo. Příběh se odehrává z období někdy koncem 18. dynastie za vlády pacifistického faraona Achnatona, který zbožňoval kult slunce, a jeho krásné manželky Nefertiti, která ve filmu ale moc vidět nebyla. Je to kus dějin, podaných v tomto filmu, poměrně přesně i co se týče některých historických souvislostí, byla tu i taková maličkost jako první použití železných zbraní, v tomto případě Chetity. Některé postavy včetně titulní byly sice fiktivní, některé zcela chyběly, ale ve 140 minutách , oproti obsáhlé knize, co by jsme chtěli.. Výprava, kostýmy, hudba, kamera, ale i styl vyprávění z pohledu zavrženého lékaře, to byly asi hlavní držáky filmu. O moc pozadu však nestály ani herecké výkony jednotlivých protagonistů, z nichž bych vyzdvihl hlavně herečky. Především krásnou, ve filmu sice milující, ale na druhou stranu bohužel i nešťastnou, zklamanou a posléze na pár let i opuštěnou Jean Simmons (Merit), dále, jak už bylo napsáno, nový filmový objev Bellu Darvi v roli tajuplné mstící a intrikářské kněžky Nefef s jejím uhrančivým pohledem, sváděcími metodami, které jistě nenechaly chladným nejednoho muže. Třetí do počtu byl ovšem muž, nikoliv však hlavní románový hrdina lékař Sinuhet (Edmund Purdom) ani velitel egyptského vojska Horemheb (Victor Mature, známý z jiných history filmů Demetria nebo Roucha), ale k nepoznání ušmudlaný a špinavý, ale hlavně prostořeký a lišácky mazaný sluha Kaptah (opravdu skvělý a hlavně vtipný Peter Ustinov). Moc pěkný film, natočený v barvě a technikou CinemaScope,film plný nečekaných zvratů, odplat, odpuštění. Film, při kterém možná nejen na konec uroníte i nejednu slzu. Egypt tehdy se svými monumentálními stavbami a třpytivým leskem svých paláců musel být opravdu senzační stát (potažmo civlizace).. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Krásně nazdobené exteriéry. Bohužel velké zklamání z nezáživných postav, vzhledem k zajímavému obsazení. Zdhlouhavé a bez napětí. Mohl mít vše a neměl nic, avšak nakonec prozřel. Až távěrečná řeč samotného Sinuheta k vládci Egypta, mě přinutila více naslouchat, a vyspravila tak, a to velmi, celkový dojem z jinak spíše mdlého, ač na pohled pěkného, filmu. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (6)

  • Skutočný Sinuhet pôsobil na dvore faraóna Amenemheta I. a nie Achnatona. (beso74)
  • Po skončení natáčania filmu sa štúdio 20th Century Fox snažilo rýchlo získať časť nákladov rozpredaním rekvizít. Tie získal Paramount a použil ich pri výrobe snímky The Ten Commandments (1956) režírovanej Cecilom B. DeMille. (beso74)
  • Po Achnatonovi nasledoval Tutanchamon a nie Horemhab. Horemhab sa ujal vlády až po Ajem, ktorý bol nástupcom Tutanchamona. (beso74)

Reklama

Reklama