Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mít vždy dobrou trefu a zůstat naživu, o to tady vlastně běží... Jason McCullough dávno plánuje svůj odjezd do Austrálie, a jen shodou okolností se pak na cestě náhodou ocitne v městečku zlatokopů Calendar, kde zrovna příliš nevládne klid a pořádek. Spíše si tam každý dělá, co chce a často přitom jde o život. Místní starosta Perkins s dalšími zástupci právě hledají náhradníka za zabitého šerifa. Vhodným kandidátem se díky svému přesvědčivému umění pistolníka stává Jason. Ten pak spolu s vykutáleným pomocníkem Jakem začne řešit po svém problémy s pořádkem ve městě. Na prvém místě se musejí vypořádat s místní bandou zločinců… Divácký, komediálně laděný western natočil herec, scenárista a režisér Burt Kennedy, tvůrce snímků Honáci, Vůz plný zlata, Vlakoví lupiči. Jeho příběh využívá klasických westernových prvků a situací s komediální nadsázkou, vtipem a humorem. Úlohu neohroženého Jasona McCullougha ztvárnil James Garner (známý z filmů Velký útěk, Souboj u El Diablo, Grand Prix, Vesmírní kovbojové a Maverick). (Česká televize)

(více)

Recenze (129)

da-a 

všechny recenze uživatele

Kterak tajemný cizinec, mířící do Austrálie, zakotvil v prohnilém westernovém městečku a jal se konat pořádek. Kdo ví, jak moc mě tyto komedie z Divokého Západu ještě překvapí. Kulisy, v nichž by se dalo rozehrát slušné pistolnické dráma tentokrát slouží jako dokonalé místo pro nekomplikovaný, ale mnohdy chytrý humor, ve kterém se mísí slovní, fyzické i satirické výpady nikdy neminuvšího Jamese Garnera a jeho věrného sidekicka Jacka Elama. Některé scény jsou pojaty v "cartoon" stylu, jiné lehce parodují ustálená westernová klišé. Protože mě film zastihl s nekrytými zády, užil jsem si ho o to víc. Doporučuji nejen těm, kteří jsou unaveni z věčně vážných tváří pistolníků. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Výborná westernová komédia s jednoduchou zápletkou nastolenia poriadku v mestečku na divokom západe. Produkcia a scenár sú výborné. Jason, ktorý prijme dočasne prácu šerifa, pretože ako on hovorí "je na ceste do Austrálie", nie je žiadny tvrdý chlapík. Zato však rieši všetky problémy s humorným nadhľadom. James Garner túto úlohu zvládol na jednotku a ostatní herci mu výborne sekundujú od Joan Hackett v úlohe šarmantnej Prudy, Jacka Elama stelesňujúceho prihlúpleho šerifovho pomocníka až po predstavených mesta. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

REziser Burt kennedfy /Dolarova Past, Valecny Vuz/ natocil len priemernu westernovu komediu. Ono v 60. rokoch sa tocili desiatky westernov rocne, a zaner pomaly, ale isto devalvoval a nechcem byt sprosty, ale uz koncom 60. rokov sa da hovorit o inflacii Westernov - k rezii sa dostali vyslovene priemerni - a casto aj podpriemerni - reziseri. Tuna ide o vysloveny priemer. Hlasky tu sice su, ale uvod dost nudi a na western sa prilis vela keca a na komediu je zase dost malo priestoru na rehot. Zasmiat sa da, to jo, ale nejake salvy rehotu - no neviem, neviem. James Garner /Velky Utek, Maverick/ to aspon dobre tahal a vsimol som si aj Waltera Brennana /My darling Clementine od Johna Forda/. 60 % ()

Comida 

všechny recenze uživatele

Příjemná westernová komedie u které jsem se i poměrně dosti nasmál. Herecké obsazení mi společně s hudbou a skvělou pohodovou atmosférou sedlo. Pro fanoušky westernů se jedná o skvělý film, a ti kteří kovbojky nemusí se myslím taky budou bavit. Jen když dojde na vážné scény je to krapet horší, a ta přestřelka by mohla být lepší. Jinak jsem nadmíru se snímkem spokojen. 8/10. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Nenucená komedie z westernového městečka, kterou v dnešní době není možné natočit, protože by se jí v kinech nikdo nesmál. Přestože se doba mění a salvy smíchu se u nás v obyváku během sledování nekonaly, musím přiznat že jsem se několikrát velmi příjemně pousmál a to rozhodně není málo. Příjemná, vlastně parodie, na westerny. Hlavně tedy to vězení bez mříží. 75% ()

Galerie (21)

Zajímavosti (10)

  • Pocta seriálu Gunsmokeovi (od r. 1955). Na zdi ve vězení je plakát hledaného Bena Silase. Stejný plakát visel na zdi vedle dveří v mnoha epizodách seriálu Gunsmokeovi. (sator)
  • Před natáčením došlo málem k právní potyčce, kdy se scénář dostal do rukou konkurenčního studia Paramountl, jenž hrozilo sporem kvůli totožnému začátku filmu, který měl jejich snímek Paint Your Wagon (1969). Spor nakonec "vyšuměl". (Terva)
  • Během rozhovoru Danbyových v baru zvedne otec Danby (Walter Brennan) ze stolu skoro prázdnou sklenku whisky, která se během pohybu k ústům "zázračně" naplní. (ČSFD)

Reklama

Reklama