Reklama

Reklama

Strážce duší

(seriál)
Krimi / Mysteriózní
Česko, (2005–2009), 11 h 51 min (Minutáž: 52–76 min)

Scénář:

Arnošt Vašíček

Kamera:

Peter Beňa

Hrají:

Lukáš Vaculík, Zuzana Norisová, Ladislav Frej st., Jan Šťastný, Markéta Hrubešová, Ilja Racek, Adrian Jastraban, Jana Hubinská, Luděk Randár, Pavel Zedníček (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Série tajuplných příběhů se Zuzanou Norisovou a Lukášem Vaculíkem v hlavních rolích. Žánrově se seriál pohybuje na pomezí detektivky a napínavého thrilleru s prvky tajemna, ale i jemného humoru. Sympatická dvojice, spisovatel Armín a studentka Katka, v něm pátrá po záhadách minulosti i současnosti. Do nečekaných souvislostí se v nich dostávají záhady z dávné minulosti s příběhy zcela současnými. (Česká televize)

(více)

Recenze (200)

Arx 

všechny recenze uživatele

Poměrně nadějný český seriál s kolísavou úrovní jednotlivých dílů. Některé příběhy většinou režírované Dušanem Kleinem mě opravdu bavili a hodnotil bych je i čtyřmi hvězdičkami. Ale na jeden takový díl přicházejí další dva špatné a tak seriál jako celek dost srážejí ke dnu. Nakonec dávám tři hvězdičky ale s trochu přimhouřenýma očima. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Nejdříve pár postřehů: A: Zuzce Norisové krátké vlasy prostě nesluší, takže mě potěšilo, že ve většině dílů je měla delší. B: Intro k první sérii by bylo vhodné do nějakého seriálu někdy v 80. letech, dnes je spíše k smíchu. C: David Suchařípa tu měl velice náročnou úlohu :-) _____ Tolik pár mých postřehů. Strážce duší je seriál, jehož díly jsou většinou vyrovnány, co se týče kvality. A určitá kvalita tu je, protože z hlediska toho, čím Češi poslední dobou zaplavují televizní obrazovky (VKV, Ordinace), je tohle svěží vánek, mezi jinak zatuchlým vzduchem. Sice není zas tak dobrý, ale v porovnání s výše uvedenými by si zasloužil Zlatý Glób. K obsazení prakticky nemám výtek. Je mi totiž zcela upřímně šumák, že Zuzka neumí tak dobře hrát, protože to je jedna z mála, u které mi to zas tak nevadí. Vaculík má taky nejlepší léta za sebou, je to ale pořád velký sympaťák, takže nepůsobí (alespoň na mě) trapným dojmem. A takhle by se dal označit tento seriál, který není vynikající, ale je minimálně sympatický. Za mě neurážející průměr. ()

Reklama

gjjm 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, mě se to líbilo. Thrillery prakticky bez děje a s příšernými hereckými výkony, ale zajímavá záhadologická témata (pochopitelně, nemůžete je brát jako dokumenty, je to jen film), pěkná vizuální stránka, skvělá hudba. Některé díly byly opravdu docela děsivé (ten o mimozemšťanech), celkově rozhodně patří k těm lepším českým seriálům. ()

forsythia 

všechny recenze uživatele

Abych se já podívala na seriál, a český ještě k tomu, to už musí být. Pokud jsem kdy jedním koutkem oka zavadila o některý z dnešních českých seriálů, tak to na mě nezanechalo vůbec žádný dojem. Maximálně jsem si řekla, co to je zase za p***vinu. Tohle sice není Strachova Ztracená brána nebo Ďáblova lest, i když i tam se dala najít slabší místa, ale ani si to na nic lepšího nehraje. Nejsou to ani Akta X, ale je to Vašíček a jeho přístup k českým pamětihodnostem a jiným záhadám, který nechává spoustu prostoru pro fantazii. Většina dílů je zakončená vtipně (jak je Vašíčkovým dobrým zvykem) a některé jsou i celkem dobře zrežírované. Dojem mi nezkazili ani příšerní neherci, ani Vaculík, kterého nemám moc v oblibě, ani ne zrovna zdařilé dialogy. Ono to totiž mělo z větší části atmosféru, která všechny nedostatky bohatě překryla. S nemalým nadšením jsem sledovala díl odehrávající se ve Křtinách a tamním kostele, tam jsem totiž strávila jako dítě nejedny prázdniny. Na Moravě se konec konců skrývá spousta tajemných věcí a sama počítám, že se tam někdy vydám a začnu Vašíčkovi fušovat do řemesla. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

"Oceánem věčnosti putují Strážci duší. Vedeni neomylnou Prozřetelností, přicházejí na svět, aby uchránili, co má zůstat skryto,a odhalili, co musí být zjeveno. Ve službách osudu berou na sebe lidskou podobu, ale jen vyvolení smějí spatřit jejich tvář" Minulost je vzrušující a velmi přitažlivá, dokonce víc než si umíme nebo chceme představit. Pokud ji rozkryjeme, můžeme vyřešit záhady současnosti. Takhle pracovala velmi sympatická dvojice Armín a Katka. Sice vypadali jako kráska a zvíře. Ale všichni si představujeme záhadologa a archeologa jako drsného a neoholeného chlapíka, který nerad chodí v obleku a po svém boku má mladou a krásnou ženu. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (54)

  • Příběh o krutém správci Aloisovi Ulrichovi (Pavel Kočí) je z části pravdivý. Dle kroniky města Žďáru nad Sázavou měl být správce zlý člověk, k lidem se choval povýšeně a krutě. Zemřel v roce 1817 na nervovou horečku. I po smrti se měl zjevovat jako duch v děsivém vzezření, dokonce údajně zapříčinil smrt čeledína ze statku, který Ulrich před svou smrtí spravoval. Nakonec město zavolalo jihlavského kata, který hrob exhumoval a na mrtvole, která nejevila známky rozkladu, provedl protivampirické opatření – sťal mu hlavu a do úst mrtvého správce nasypal mák. Traduje se, že od mrtvého Ulricha by tak měl být pokoj tolik let, kolik zrnek máku bylo do hlavy nasypáno. (Nick321)
  • Templ (chrám) v Paříži (francouzsky Le Temple) byl název sídla templářského řádu, který se usídlil za hradbami tehdejší Paříže po pádu Akkonu v roce 1291. Templáři vysušili zdejší bažiny a na pozemcích darovaných Ludvíkem VII. vystavěli opevněný komplex budov. Později zde vzniklo vězení. Ze staveb se dnes již nic nedochovalo. (sator)
  • Restaurace, kde Armín (Lukáš Vaculík) jedl, je Penzion Rejvíz v Rejvízu, Zlaté Hory. V tomto penzionu se nachází salón s dřevěnými židlemi, kde opěradlo tvoří vyřezávané portréty místních obyvatel. Asi půl kilometru od obce se nachází naše největší rašeliniětě – Velké a Malé mechové jezírko. (LaCasita)

Související novinky

Zemřel režisér Dušan Klein

Zemřel režisér Dušan Klein

10.01.2022

Ve věku 82 let zemřel oblíbený režisér Dušan Klein. Kvůli svému židovskému původu byl jako dítě internován v koncentračním táboře Terezín. V 50. letech se objevil v dětských rolích ve filmech Můj… (více)

Reklama

Reklama