Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh o tom, jak ukrást milion liber ve zlatě.  Henry Holland je solidní bankovní úředník, který dostane geniální nápad. Rozhodne se propašovat zlaté cihly v ceně milionu liber z Anglie do Francie v podobě Eiffelovek prodávaných jako suvenýr. Jednoduchý plán ovšem, jak už to bývá, ztroskotá na úplné maličkosti. Náhodou se šest těžítek z ryzího zlata dostane zpět do Anglie a jedno z nich dokonce do rukou policie. Lupiči podniknou všechno možné, aby se jich znovu zmocnili a zahladili stopy. Zpočátku realisticky působící příběh se pomalu přemění v absurdní frašku, která si zachovává typicky britský tón. Holland okrádá banku, v níž pracuje a vodí za nos celý Scotland Yard, ale dělá to s vlídnou zdvořilostí anglického gentlemana. V dnes již klasickém snímku září v hlavní roli Alec Guinness (Hvězdné války, Most přes řeku Kwai), jenž s oblibou střídal vážná dramata s lehkým žánrem. Kromě Oscara za nejlepší scénář získal film dvě ceny Britské filmové akademie (nejlepší film a nejlepší scénář). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Krimikomedie o geniálně jednoduchém plánu, jak ukrást zlaté cihly a propašovat je z Británie do Francie. Na dnešní dobu je možná příliš pomalá a prostá, ale na druhou stranu tak... britská. Realistický příběh se pomalu a nepozorovaně zvrhne v absurdní frašku, aniž by přitom Guinness a Holloway hnuli brvou. A v tom je to kouzlo! Sprostě okrádají banku a vodí za nos celý Scotland Yard, ale dělají to s vlídnou zdvořilostí anglických gentlemanů. U nás je to zachováno díky dobovému dabingu zasloužilých frakmenů Oldřicha Nového a Václava Vydry nejstaršího. 80 % ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Je to stále milá spomienka na časy dávno minulé, ale napriek tomu musím znížiť hodnotenie o jednu hviezdičku. Aj keď je to film, v ktorom sa prvý krát ukázala svetu moja najobľúbenejšia herečka a film, ktorého vtip a nápaditosť predvádzanú dobrými hercami je možné oceniť aj po rokoch. Ale sme už ďalej. Aj keď nie vždy a vo všetkom. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden by povedal, že taký vydarený oddychový film, akým sú Zlaté veže, bude aj v našich končinách považovaný za nestarnúcu klasiku. Kdeže. Dozvedel som sa o ňom náhodou, v televízii som ho nikdy nezaregistroval a potom, čo som ho videl, sa tomu dosť čudujem. Z tohto filmu musí čerpať množstvo režisérov, ktorí natočili podobne ladené snímky, len som o tom nikoho z nich nepočul sa zmieniť. Pritom je to jasné. Inteligentne vymyslená zápletka a premyslený plán sympatických lupičov, niekoľko kultových scén, ktoré utkvú v pamäti a skvelé orámovanie príbehu, ktoré dodá filmu šokujúcu, cynickú pointu. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Vtipná zápletka graduje příjezdem do Paříže a vrcholí honem za poslední zlatou věží v policejním muzeu a následně stíhací jízdou v policejních autech. Vtipně užitý symbol Paříže – Eiffelovka, legračně působí studiové sbíhání hrdinů z věže. A parádní je dabing, v němž jiskří hlas Oldřicha Nového. Výstižný komentář: KIT.HL. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Nemýlím-li se, vůbec první heist komedie, předobraz všech Dannyho i jiných parťáků, Podrazů, ryb Wand atd. atp. S tempem sice středním, ale zato nekolísajícím (Crichton je původem střihač), s anglickým ne-vždy-úplně-suchým humorem, bezchybnou dvojkou distinguovaných uličníků Obi-wanem Guinnessem a Alfiem Doolittlem Hollowayem, závratnou sekvencí běhu z Eiffelovky, jednou z prvních pidiroliček sladké Audrey H. a mnoha dalšími pozitivy. 90 % ()

Galerie (68)

Zajímavosti (9)

  • Film je zařazen na seznamu "nejvýznamnějších filmů", který vydal Vatikán v roce 1995 na přání papeže Jana Pavla II. Nachází se v kategorii filmů, které jsou významné svou uměleckou hodnotou. (gjjm)
  • Audrey Hepburn (Chiquita) sa mala objaviť vo väčšej role, no natáčanie nestíhala kvôli práci v divadle. Alec Guinness (Holland) bol mladou herečkou očarený a vybavil jej aspoň malú rolu. (TheRoller)
  • Ve filmu si svůj debut odbyla Audrey Hepburn. (Krissty)

Reklama

Reklama