Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři muži přepadnou srub zlatokopa Samuela Sanda, kterého i s manželkou zabíjí. Míšenecký syn Max Sand jde po stopě vrahů; je odhodlán k pomstě rodičů za každou cenu. Po řadě dní zamorduje prvního pronásledovaného muže v souboji, druhého nedlouho poté nachází v táboře pro trestance. Posledního vraha svých rodičů Sand objeví až po mnoha měsících… Steve McQueen, který ztělesnil hlavní roli, v 60. a 70. letech patřil k nejoblíbenějším hvězdám americké kinematografie. Většinou vytvářel typy tvrdých, odvážných mužů v dobrodružných snímcích. (Česká televize)

(více)

Recenze (102)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních westernů, které jsem viděl - a už je tomu padesát let. Na rozdíl od jiných jsem si dosud pamatoval brutální vstupní scénu (proto také jsem si pustil televizi raději o půl hodiny později) a dokonalou a dokonanou pomstu. Televizi jsem měl ale také zhasnout o půl hodiny před koncem; vyhnul bych se tak pomateného jednání hlavního padoucha, který měl zlato, pušku a kámoše a přesto se dá na útěk, když spatří hlavního hrdinu, s nímž si mohl vypořádat účtu kdykoli dříve. Na to, že trestanci v USA dostávají mzdu v naturáliích, jsem také už zapomněl. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Trošku jsem měla problém s tím, abych uvěřila, že Steve McQueen hraje mladého kluka. Ale to byla jediná vada na kráse tohoto příběhu. Ani mi nevadila délka, i když to v některých momentech působilo strašně zdlouhavé. Pomstění smrti rodičů pro něho bylo jediným smyslem, proto se pro ni neváhal obětovat. Prošel si teda pěknými věcmi. Silná vůle byla tím hnacím moterem. Moc zajímavá studie charakteru postavy a jejího vývoje. Steva McQueena mám ráda. Byl to hodně charismatický herec. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Vendetou posedlého míšeneckého teenagera tu hraje vráskami pokrytý árijec McQueen, kterému tu táhne již dobře na čtyřicítku. Ne, není to vtip; tvůrci to myslí smrtelně vážně. Film je tak plný nechtěně bizarních momentů, kdy Steve je vizuálně stejně starý (ne-li starší) než kolegové na place, ale oni se k němu chovají jak k frackovi s mlíkem na bradě. Jako pětiminutový skeč od Monty Pythonů by to bylo výborné, ale v podobě zbytečně dlouhého standardního westernu o pomstě, který krom výše zmíněného není zajímavý vůbec ničím, to tedy rozhodně nefunguje. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Tentokráte ani tak nesledujeme pomstu jako spíše přípravu na pomstu a přeměnu člověka, kterému touha pomstít se slouží jako životní motor. Steve McQueen určitě zahrál v životě lepší postavy, ale na druhou stranu jeho herectví je tady zcela v pořádku. Problémem spíše je dlouhá délka, téměř absence akce, která se do podobného příběhu ani nehodí a větší množství vypjatých scén. 55% ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdina disponuje dobrosrdečnou naivitou Hloupého Honzy a čestným profilem Mirka Dušína, což představuje poněkud nepraktickou kombinaci ... v ne zrovna mírumilovných a zákonů dbalých končinách Divokého Západu. Obzvláště když opustí závětří rodného domu a vydá se po stopě brutálních vrahů svých rodičů. Nicméně osud zastoupený scénářem a režií je k němu milosrdný, neboť mu staví do cesty jen překážky zdolatelné a v pravý čas mu posílá do cesty rozličné dobrotivé bytosti - to aby mohl postupně získávat zkušenosti a osvojovat si vzorce chování nutné pro přežití. Vcelku logicky spolu s nabytými schopnostmi nastává i určitý zvrat v charakteru našeho hrdiny: Hloupý Honza i Mirek Dušín zůstávají někde daleko vzadu v prachu cesty - bez koně a bez kvéru (zdá se, že historie se opakuje, jen její ústřední postavy se mění) ... a nemají nejmenší šanci ho dostihnout. ----- !!! MOŽNÝ SPOILER !!! ----- Víte ... neberu mu jeho pomstu - stejně jako on uznávám ono biblické rčení "oko za oko a zub za zub", nicméně ... neměli by na ni doplácet nevinní. Ksakru ... co se finále týká: On je NEVAROVAL ... dokonce se o to ani NEPOKUSIL - a pokud mohu soudit, nepociťoval pražádné nutkání postavit se na jejich stranu. Jejich osud ho zkrátka nikterak netrápil, neboť průběh a výsledek závěrečné přestřelky vyhovoval jeho plánu. V mých očích klesl na úroveň těch, které pronásledoval ... a popravdě netuším, co vlastně chtěli autoři divákovi sdělit ... 2,5* ()

Galerie (64)

Zajímavosti (4)

  • Tento film inspiroval George Lucase při výběru jména pro Indiana Jonese (Harrison Ford) ve filmové sérii o Indianu Jonesovi. Jméno Indiana bylo inspirováno jeho psem. (J.A.K.)
  • Ve filmu je Nevadovi (Steve McQueen) 16 let, zatímco jeho představiteli McQueenovi bylo během filmování už 35 let. (J.A.K.)

Reklama

Reklama