Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Být šťastným – to je to pravé životní dobrodružství... Příběh podle světového bestselleru Johna Irvinga začíná v roce 1944, kdy se zdravotní sestra Jenny (G. Closeová), co se nechce upsat manželství, ani být nijak vázaná na muže, vyspí s umírajícím vojákem T. S. Garpem, aby počala dítě. Z tohoto aktu vzejde syn pojmenovaný po otci Garp (R. Williams), který své dětství prožívá s matkou na univerzitním kampusu a sní o tom, že se stane pilotem jako jeho otec. Poté co vyroste, se však rozhodne stát spisovatelem a odejít do New Yorku. To namotivuje i matku, a ta začne psát o vlastním životě. Její debut se svérázným pohledem na život a sexualitu se stane hitem a feministickým manifestem, co z Jenny učiní kult. Garp se také snaží, ale jeho knihy nejsou ani zdaleka tak úspěšné jako ty matčiny, z jejíhož stínu se není sto vymanit, to mu však nijak nebrání hledat životní optimismus a užívat si života, tak jak to jen jde, i přes nástrahy osudu… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (235)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- " Jde o to užít si svět než zemřeme, může to být velké dobrodružství." ----- Víte ... vyobrazený svět rozhodně NENÍ podle Garpa. Přesto úvod skýtá nepočítaně nadějných vyhlídek ... bohužel pouze do onoho zlomového okamžiku, kdy hlavní hrdina dospěje a vezme na sebe podobu Robina Williamse - najednou mezi svými vrstevníky vyhlíží jako předčasně zestárlý, byť nesmělý "jinoch", v němž jeho přespříliš emancipovaná matka cíleně vypěstovala závislost na své ochranitelské náruči. Od té chvíle se mi z duše protiví ... tudíž je pro mě dosti obtížné dívat se na jeho životní pouť nezaujatě či dokonce (nedej bože) s nějakými pozitivními emocemi. Hádala bych, že OPRAVDOVÝ umělec - ať už malíř, sochař, skladatel nebo třeba spisovatel - je primárně poháněn vnitřní touhou roztáhnout křídla a TVOŘIT, nikoli toliko poněkud přízemnějšími ideami jako zaujmout svou vyvolenou (syn) či trumfnout svého syna (matka). Do komedie má výsledný produkt HODNĚ daleko - černý humor se k němu pro jeho pracně budovanou "laskavost" jaksi nehodí a jakákoli jiná odrůda veselosti naráží na neprostupnou zeď těžko uchopitelné podprahové negace. ----- !!! MOŽNÝ SPOILER !!! ----- Bizarní tragická nehoda pak pouze podrthne moji narůstající skepsi, která přebírá vládu nad všemi ostatními pocity. Slabé 3* P.S.: Kromě toho ... je sice hodno obdivu (a následování), pokud k sobě dva dospělí lidé, kteří jsou zároveň rodiči (!), znovu najdou cestu - navzdory svým pochybením i ranám nepřejícího osudu ... nicméně ... nemůžu se ubránit podezření, že jejich vzájemný vztah má pro ně větší váhu nežli životy jejich potomků, neboť ti jsou v nejhorším případě NAHRADITELNÍ. Vím, že to tak nebylo míněno, nicméně s vlastními nepěknými myšlenkami toho moc nenadělám. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

Knížku znám, tak musím hodnotit z tohoto pohledu (pro neznalého by to bylo asi o hvězdičku víc). Knížka je dost tlustá tak mě zajímalo, jak to režisér zvládnul - podle mě průměrně a zklamalo mě, že jsem tam necítil od něj žádný osvěžující nápad, či jinou osobitou invenci, čim by to mohl osvěžit. Takže je to natočeno jako totální většina ostatních amerických filmů. Scénář je však dobře napsaný, což nebylo určitě snadné - vybrat z knihy to podstatné a zkloubit to dohromady. Samozřejmě, že je tam dost vynecháno a něco jen naznačeno, ale asi scénář je to nejlepší na filmu. Herci, hudba, výprava ... vše v nudném standardu - bez výrazných emocí. Nemůžu teda dát víc než slabší 3*hvězdičky [ PŘÍBĚH: 3 /// ATMOSFÉRA: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser George Roy Hill po kultovom filme Butch Cassidy a Sundance Kid z roku 1969 natocil uz len sympaticky Podraz a nikdy neprekonal svoj najlepsi horeuvedeny film. Knihu Johna Irvinga som cital, a povazujem ju za takmer nesfilmovatelnu, a predsa sa reziserovi tuna podaril maly zazrak, film ma ucelenu myslienku a prijemny, hrejivy pocit zanecha. Okrem Robina Williamsa /Good Will Hunting/ zaujme aj Glenn Close /Generace X, Prirozeny Talent/ a John Lithgow /serial Takovi Normalni Mimozemstane/. Kult svetovej kinematografie to nie je a nikdy nebude, ale za pozretie stoji. 60 % ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Přímočarý komediální nástup mne nadchl, romantický střed zdvořile nudil a dramatický závěr donutil k spontánnímu vypouštění výrazů, jejichž skutečný význam se ve slušné společnosti pouze odhaduje. Irvingův román jsem kdysi rovněž s nadšením rozhltal, ale cesta k jeho konci byla pro mne stejně složitá, jako ta filmová. Takže příště se pobavím prvních přibližně 40 minut a ve chvíli, kdy se Garp začne stávat spisovatelem, tak spokojeně zmizím do hajan s vědomím, že podruhé si náladu pokazit nenechám. ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Kdybych neznala předlohu, tak je to za 4. Ale protože Svět podle Garpa je jedna z mých nejoblíbenějších knížek, tak jako film to byl jen průměr. Ono je taky těžké do dvouhodinového filmu vměstnat tak vrstevnatý příběh, plný všelijakých podivností a úchylností. Glenn Close tam ale jako Garpova feministická matka opravdu pasuje. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (8)

  • Matka Johna Irvinga nebyla v době jeho početí vdaná a sám Irving nikdy nepotkal svého otce. Kdykoliv na matku naléhal, aby mu o něm něco vyprávěla, odešel s prázdnou. Začal jí tedy vyhrožovat, že si bude muset okolnosti svého početí vymyslet. Matka ho k tomu vybídla. Výsledkem je kniha „Svět podle Garpa“. (HellFire)

Reklama

Reklama