Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Při horolezeckém tréninku objeví patnáctiletý Ivan Kočička zvaný Kocour v jeskyni mrtvého muže. Ten však záhadně zmizí a na jeho místě je spící pracovník archivu Hromada. Ivanovi se to celé nějak nezdá. Když později dojde v nedalekém zámku k loupeži, pustí se do nebezpečného pátrání na vlastní pěst… (Magic Box)

Recenze (154)

Cortesz 

všechny recenze uživatele

Klasický dětský film, kterých se točilo mnoho mezi 70-tými a 80-tými lety, a které se již už netočí. Zde jde navíc okořeněn o detektivní zápletku, která je celkem zajímavá, a kterou hlavní dětská postava řeší na vlastní pěst. Je to hodně naivní, ale dokáže to pobavit jak děti, tak i dospělé. Navíc jsou zde sympatické a příjemné herecké výkony jak dětských tak i dospělých představitelů. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické +3* Je pravda, že jsem tento film neviděl snad 25let, ale pamatuji že mě tehdy tato pionýrská kriminálka bavila a viděl jsem ji několikrát. Nebylo z ní cítit soudružsky normalizační tlaky a tak by se možná mohla líbit i současné generaci. Rozhodně patrí k tomu lepšímu, co v 80. letech v naší kinematografii vznikalo. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

Odvážný pionýr se za pomoci moudrého náčelníka veřejné bezpečnosti pouští do pátrání po pachatelích hrůzného činu. A vlastně proč ne? Na české poměry je tahle podívaná opravdu zábavným snímkem, který obstojí před většinou věkových kategorií. Zajímavé dějové linii se daří bez zbytečných odboček jít rovnou k meritu věci a bez výraznějšího škobrtnutí se dohnat až k závěru a tedy vyřešení kriminálního případu. Navadu tu není ani atmosféra, ze které je krom samotné doby, kdy byl snímek natočen cítit i jistý trampský duch, kterého rozpozná snad každý táborník. Třetí skoba pro Kocoura je snímek, terý mám rád již velmi dlouho a pokáždé se mi na něj daří dívat se s novými pocity... ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Točit filmy pro mládež není vůbec jednoduchý úkol, točit je v podmínkách socialistického státu ještě dvojnásob obtížný, protože film musel zároveň oslovit tu mládež a přitom nesměl jakkoli nabourávat státní a stranickou ideologii. To je trochu jako oheň a voda, protože mládež téměř vždy a všude má sklony k rebeliím různého druhu, počínaje naprosto nevinnými výstřelky a konče zcela zásadními dějinnými zvraty. "Třetí skoba" mezi konformitou a nonkonformitou balancuje docela obratně, byť ne úplně jednoznačně... Sázka na detektivní zápletku funguje poměrně dobře a taky snaha prezentovat příslušníky VB jako takové "hodné a chápavé strýčky" kupodivu docela vychází, nepochybně hlavně díky zasazení filmu do poklidného jihomoravského Mikulova. Děj je přesto místy poněkud přitažený za vlasy, ale to zase vyvažují poměrně přesvědčivé herecké výkony většiny zúčastněných. Suma sumárum, v rámci československé filmové produkce pro mládež jde o lehce nadprůměrný filmový počin, a také o jeden z nejlepších z dílny poměrně nemastného a neslaného režiséra Radima Cvrčka... Celkový dojem: 70% ()

evangelik 

všechny recenze uživatele

Ale jo, docela dobrý. Neodečetl jsem hvězdičku za ten pionýrský horolezecký oddíl (pionýři já mám rád) a naopak přičetl za účast krásné M. Kuklové. Konstrukce zápletky je sice dost krkolomná, prvoplánovitě zkonstruovaná pro horolezecké prostředí, ale jinak mě děj pohltil a nepocítil jsem zhlédnutí jako časovou ztrátu. Tedy v 65 letech, film je samozřejmě směrován k dětskému divákovi. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Ve scéně, kdy kapitán Hruška (Jaroslav Moučka) a strážmistr Lebeda (Lubomír Kostelka) odjíždějí od popadaných stromů k místu vraždy, se vystřídají v řízení auta a auto řídí Hruška údajně proto, že Lebeda je velmi pomalý řidič. Ve skutečnosti to bylo řešení toho, že Kostelka narozdíl od Moučky neumí řídit auto a ze záběru by neodjel. (cundak)
  • Mezi nejcenějšími předměty, které byly ukradeny na Kotově, byl i velký kříž, který se objevuje také ve filmu Potkal jsem ho v ZOO (1994). Kříž je k vidění ve scéně, kdy zloději vykrádají sousední byt vedle bytu Ivoše. Je umístěn na starožitné skříni. (DexMASTER094)
  • Zámek Kotov je ve skutečnosti Státní zámek Vranov nad Dyjí ležící nad stejnojmennou obcí v okrese Znojmo, který je oblíbený nejen českými, ale i zahraničními filmaři. Objevil se již například ve filmové pohádce Nesmrtelná teta (1993) či americkém akčním snímku xXx (2002). (Zilin)

Reklama

Reklama