Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Při horolezeckém tréninku objeví patnáctiletý Ivan Kočička zvaný Kocour v jeskyni mrtvého muže. Ten však záhadně zmizí a na jeho místě je spící pracovník archivu Hromada. Ivanovi se to celé nějak nezdá. Když později dojde v nedalekém zámku k loupeži, pustí se do nebezpečného pátrání na vlastní pěst… (Magic Box)

Recenze (154)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Odvážný pionýr se za pomoci moudrého náčelníka veřejné bezpečnosti pouští do pátrání po pachatelích hrůzného činu. A vlastně proč ne? Na české poměry je tahle podívaná opravdu zábavným snímkem, který obstojí před většinou věkových kategorií. Zajímavé dějové linii se daří bez zbytečných odboček jít rovnou k meritu věci a bez výraznějšího škobrtnutí se dohnat až k závěru a tedy vyřešení kriminálního případu. Navadu tu není ani atmosféra, ze které je krom samotné doby, kdy byl snímek natočen cítit i jistý trampský duch, kterého rozpozná snad každý táborník. Třetí skoba pro Kocoura je snímek, terý mám rád již velmi dlouho a pokáždé se mi na něj daří dívat se s novými pocity... ()

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Třetí skoba je typický čtyřhvězdičkový film. To znamená, že je dobrý, dokonce víc než dobrý, úspěšný, vydobyl si stálé místo v TV a časté reprízy, ale nemůže pochopitelně dostat 5* jako třeba Spalovač mrtvol nebo Markéta Lazarová. Letní filmy v exteriérech mě vždycky bavily, tento je navíc dobře zahraný i zrežírovaný, tak je 4* strop zcela na místě. Atmosférou a kriminální zápletkou tak trochu připomíná seriál Území bílých králů. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Zručně natočený film pro všechny divácké kategorie, s detektivní zápletkou, které už dneska nikdo netočí. A hlavně, nezvládli by obdobně laděný film takto natočit ani náhodou. Dost se v něm odráží doba, ve které vznikl, ale nejedná se o nic negativního. Pátrání sice probíhá naivně, ale solidní řemeslná práce režiséra i herecké výkony, příjemná napínavá atmosféra s následným tipováním vrahovi identity, jsou asi největší devizou veskrze snesitelného filmu. 60% ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Moc pěkná dobrodružná detektivka z mého mládí. V době ježků v kleci se točilo spousta takových skvělých filmů s detektivní tématikou pro děti a já to miloval. Člověka to naprosto vtáhlo do děje a připadal si jako jedním z hlavních hrdinů. Rád se na něj kdykoli podívám znova, protože je určitě jedním z mnoha vydařených výtvorů tehdejší kinematografie, zabývající se tímto tématem. 85% ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Točit filmy pro mládež není vůbec jednoduchý úkol, točit je v podmínkách socialistického státu ještě dvojnásob obtížný, protože film musel zároveň oslovit tu mládež a přitom nesměl jakkoli nabourávat státní a stranickou ideologii. To je trochu jako oheň a voda, protože mládež téměř vždy a všude má sklony k rebeliím různého druhu, počínaje naprosto nevinnými výstřelky a konče zcela zásadními dějinnými zvraty. "Třetí skoba" mezi konformitou a nonkonformitou balancuje docela obratně, byť ne úplně jednoznačně... Sázka na detektivní zápletku funguje poměrně dobře a taky snaha prezentovat příslušníky VB jako takové "hodné a chápavé strýčky" kupodivu docela vychází, nepochybně hlavně díky zasazení filmu do poklidného jihomoravského Mikulova. Děj je přesto místy poněkud přitažený za vlasy, ale to zase vyvažují poměrně přesvědčivé herecké výkony většiny zúčastněných. Suma sumárum, v rámci československé filmové produkce pro mládež jde o lehce nadprůměrný filmový počin, a také o jeden z nejlepších z dílny poměrně nemastného a neslaného režiséra Radima Cvrčka... Celkový dojem: 70% ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Mezi nejcenějšími předměty, které byly ukradeny na Kotově, byl i velký kříž, který se objevuje také ve filmu Potkal jsem ho v ZOO (1994). Kříž je k vidění ve scéně, kdy zloději vykrádají sousední byt vedle bytu Ivoše. Je umístěn na starožitné skříni. (DexMASTER094)
  • Když se kpt. Hruška (Jaroslav Moučka) ptá por. Světinského (Jaroslav Satoranský), jaké radosti nám přináší dnešek, odpoví mu mimo jiné, že babce Kouchové se ztratilo 6 slepic a že to nejspíše udělal Koula. Tak se jmenuje představitel hlavní role, Kocoura. (Warden75)

Reklama

Reklama