Reklama

Reklama

Diane Arbus: Příběh jedné obsese

  • Česko Kožich: Imaginární portrét Diane Arbusové (více)
Trailer

Nicole Kidman a Robert Downey, Jr. předvádějí „pozoruhodné“ (Kenneth Turan, Los Angeles Times) herecké výkony v tomto smyšleném portrétu slavné fotografky Diany Arbus. Z okna svého bytu zahlédne osamělá žena v domácnosti Diane Arbus (Kidman) maskovanou postavu záhadného nového souseda (Downey, Jr.). Přitahována neodolatelnou zvědavostí se rozhodne získat jeho fotografii za každou cenu. Vstoupí do jeho bytu a tím se nevědomky vydá na cestu k umění, která jí byla souzena. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (133)

Puyi 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý příběh, po celou jeho dobu jsem cítil zvláštní napětí, které ještě umocňovala skvělá hudba. Nicole Kidman zahrála jako vždy na výbornou a opět si mě získala o něco více, stejně tak Downey, který svojí, docela netradiční postavu, zvládl taktéž skvěle. Celkový pocit z filmu je prostě skvělý. :) ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Imagirnární portrét dle mne znamená "mohlo být, ale nemuselo" a tudíž k zážitku z filmu není třeba jméno fotografky či její tvorbu znát (což je i můj případ). Odhlédneme-li od "exotických motivů" , dá se celý příběh chápat jako celkem uvěřitelná love story ženy, které již nevyhovuje role manželky a asistentky svého muže a pečující matky. Soused Lionel jí nabízí a otvírá nový svět, který se od toho jejího všedního liší snad úplně ve všem - a tak odolat nelze. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

rozhodně zajímavé zpracování jedné krátké epizody ze života "slavné" fotografky (já totiž o ní nikdy neslyšel, ale proč ne ;-). I když smyšlené, tak lehce uvěřitelné. Hlavní postavy jsou opravdu dobře zahrané, ale co u mně snižuje hodnocení, je nevyrovnanost snímku. První polovinu jsem skoro hltal a byl napjatý, ale pak tempo zpomalilo a jen jsem čekal, až bude konec. Takže na konec jen lepší 3 hvězdičky. Sekretářka se režisérovi povedla o něco líp. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Diane skrývá pod upnutými knoflíčky cudné halenky soukromé peklo a vedle svého manžela by jako krásná "podržtaška" setrvala v tichém odevzdání možná do konce svých dnů nebýt nového souseda, který je na tom pro svou zjevnou jinakost podobně a jemuž Diane bez zábran nechá pootevřít svoje "tajné složky". Kožich je film, jaký se nevidí každý den, téma by zasloužilo víc "zatnout do masa", ale i to decentní pojetí mě hodně bavilo, stejně tak Kidmanka, která roste, a Robert Downey Jr., který už narostlý je, jen si toho ještě málokdo všiml. PS: Jsem divná, když mi v kožíšku připadal charismatičtější než bez ? :) ()

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Diane cíti svoju inakosť, za "inú" ju považuje aj jej okolie. Akurát,že nikto nevie čo s tým. A potom príde ten osudový okamih, veľký tresk, stretnutie s kýmsi, kto je v "inakosti" až po uši a zrazu... Fiktívny portrét fotografky Diane Arbus chcel byť možno tiež "iný" ako väčšina filmov, ale v skutočnosti je vlastne až banálne /ne/obyčajný. Iba občas sa mu darí zakryť neznesiteľný narcizmus, artistnú maniéru, kašírovanosť, predstieranú bizarnosť, neobratnosť , doslovnosť. Steven Shainberg, ak to trochu preženiem, si to chcel rozdať v bordeli s tými najštetkovatejšími kurvami a pritom sa im hanbil ukázať aspoň stredňák, keďže gule si doma zabudol. V jednej scéne hovorí Diane svojmu mužovi (rutinérskemu módnemu fotografovi, ktorý ide práve cvaknúť akúsi reklamu s gazdinkami a žehličkami) s neskrývanou dávkou opovrhnutia: "je to také predvídateľné". No, tento scenáristom nahodený smeč nemôžem nechať tak: platí to najmä o filme. Z predstieranej artistnosti vždy zostane len tristnosť. P. S. Jedna hviezda putuje tvorcom za "pokus", ďalšie dve Nicole Kidman, ktorá opäť raz predvádza herecké umenie z nejakého iného sveta. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (11)

  • Film sa natáčal v Jersey City (New Jersey, USA) a New Yorku (New York, USA). Film sa natáčal od mája 2005 do júla 2005. (Arsenal83)
  • Původně byla do hlavní role obsazena Samantha Morton. (formelin)
  • Dianina fotografie "Identická dvojčata" se stala jednou z nejdražších fotografií vůbec a byla prodána za 478 000 dolarů. (formelin)

Reklama

Reklama