Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Provokativní a komický snímek podle námětu spisovatele Jerzy Kosinski vypráví příběh zahradníka Chance, který je po celý svůj život uzavřený v domě ve Washingtonu DC. a svět zná jen z televize. Když se náhle ocitne ve skutečném světě, zaplete se do úzkého kruhu protřelých vládních poradců, kteří touží po "moudrosti mudrců." (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (372)

zputnik 

všechny recenze uživatele

Něco tak poklidného, tichého a hlubokého jsem už dlouho neviděl. Krásný a tichý příběh o muži s poruchou autistického spektra. Imho lépe zvládnutý snímek o autismu, než daleko známější a populárnější RAIN MAN. Excelentní Peter Sellers, rozkošná Shirley MacLaine + milión dalších věcí dělá z tohoto filmu (minimálně mého) bezpečného člena Zlatého fondu světové kinematrografie. Navíc jde o vynikající zamyšlení nad naší konstrukcí reality - je s podivem, jak málo někdy stačí, abychom si o věcech udělali obrázek a na základě toho následně podnikali i vcelku zásadní kroky. Shrnuto a podtrženo: Krásný a hluboký... s noblesou, humorem a lehkostí podaný příběh. Filmový zážitek, který by neměl ujít nikomu s "druhovým" zatříděním homo cinematograficus. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kdo si pustí "Byl jsem při tom" v očekávání podobného stylu humoru, jakým se Sellers proslavil v sérii komedií o Růžovém panterovi, bude zklamaný. Tohle je úplně jiný styl a vlastně i jiná liga. Spolu s filmem Dr. Divnoláska je to nejzásadnější herecký part Petera Sellerse, kterým potvrdil svoje postavení mezi hereckou špičkou. Velmi dobrý scénář a úsporné herectví, které si vystačí s drobnými změnami tónu hlasu, vévodí této nenápadné, ale velmi inteligentní satiře o tom, jak to chodí ve vysoké politice. Kdo tento film shlédne, pochopí pravý význam slova sarkasmus. Celkový dojem: 90 %. ()

Reklama

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jde o adaptaci, není snadné intenzivněji vybalancovat tím či oním směrem. V 70. letech to musel být poprask, ať už v odvaze strefovat se do nejvyšších i nejintimnějších míst nebo předvést osobní představení kouzelnou Shirley M. Přesto si myslím, že se dal přímo obrovský potenciál předlohy využít o něco víc komicky než satiricky. Politiky má každý dost a na tomto poli je stejně jakékoli zahradničení marné, ale zemité a situační komedie není nikdy dost. Pobavily mě tyto pasáže: "Nárok nebude nutný. Ani nevím jak vypadá." "Neznáte Raphaela? Mám pro něj vzkaz" a závěr na rybníce včetně titulků. Kdyby byl ve stejném duchu celý dlouhý film, určitě by mi pětihvězda nestačila. Nechápu, že se ještě schopní tvůrci nechopili šance na rimejk, to by byla pořádná orba i sklizeň v jednom pro každé roční období. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Mám celkom zmiešané pocity. Nemôžem sa ubrániť presvedčeniu, že Being There aj so svojimi 130 minútami bolo len ako pár útržkov z Forresta. Ale na druhej strane toto nie je životopisný film. Ide o kratšie obdobie jedného človeka, ktorý je tak trochu extraordinary... No reakcie ľudí na jeho osobu sú naozaj ťažko uveriteľné. Za každú blbosť ktorú vypustí z úst sa stáva hrdinom a géniom, zatiaľ čo on sám si to ani neuvedomuje. Myšlienka, že vie ohúriť svojou jednoduchou úprimnosťou v skazenom svete by prešla keď tak za okolností keby nebol úplne slabomyseľný. Takto vyznie totálne naivne. Spoiler: Zaslepené jednanie postáv ma celý film znervózňovalo, až do záveru, kedy sa ukázalo, že by to mohol byť proste zázrak. A to nie len, že vyvracia moje predošlé pocity, ale podtrhuje jednu z mála vecí, ktoré som chcel pôvodne kvitovať: záhadu okolo jeho pôvodu, ktorý nebol celý čas odhalený. 75% ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. "Příběh o náhodě (A story of chance)." - "Jsem Chance, zahradník."... Geniální tiché herectví Petra Sellerse v roli zaostalého zahradníka s pevným stiskem ruky a jasnými úpřímnými výroky. "Pane prezidente, v televizi vypadáte mnohem menší." "Pokud nejsou poškozeny kořeny, vše je v pořádku."... "Jó, byl opravdu chytrý. Držet se na úrovni třetí třídy. Tomu všichni rozumí."... "Napište o sobě knihu." - "Já neumím psát." -"To nevadí, já taky ne, najdeme někoho, kdo ji za Vás napíše. Stačí, když si ji přečtete." - "Já neumím číst." - "No kdo z nás dneska čte?" - "Rád se dívám na televizi." Trailer: http://www.sms.cz/film/byl_jsem_pri_tom/ukazka ()

Galerie (95)

Zajímavosti (13)

  • Natáčelo se také na usedlosti Biltmore Estate v Severní Karolíně. (džanik)
  • Henry B. Dawkins, který hraje rentgenového technika Billingse, byl opravdovým rentgenovým technikem. V 90. letech byl šéfem radiologického oddělení na Asheville-Buncombe Technical Community College v Severní Karolíně, kde se natáčelo. (džanik)

Reklama

Reklama