Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Provokativní a komický snímek podle námětu spisovatele Jerzy Kosinski vypráví příběh zahradníka Chance, který je po celý svůj život uzavřený v domě ve Washingtonu DC. a svět zná jen z televize. Když se náhle ocitne ve skutečném světě, zaplete se do úzkého kruhu protřelých vládních poradců, kteří touží po "moudrosti mudrců." (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (372)

nunka 

všechny recenze uživatele

Chance nie je žiaden mentálny atlét, rád sa díva na TV, rozumie prírode, cíti s ňou a okolitý svet pozná len z televíznej bedne. Jeho život je jednoduchý a je v ňom dokonale šťastný (vďaka svojej intelektovej kapacite).... Peter Sellers mu svojím vzhľadom dodal správnu štipku elegancie, "serióznosti" a grotesky. Scenár jeho plochú emotivitu skúša viacerými absurdnými zážitkami, tá je permanentne svojská. Chance ako filmová postava je maximálne originálna, bravúrne herecky prevedená! Dej mi šak miestami prišiel slabý, chvíľkami zbytočne sarkasticky vygradovaný, čím na povrch pretlačilo bezduchý humor a divácku rozpačitosť. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Dlhú dobu túžil Peter Sellers preniesť na filmové plátno novelu Jerzyho Kosinského a našťastie sa mu to podarilo v hodine dvanástej. Rok na to totiž zomrel. Možno to chcel osud, aby tak dlho čakal na príležitosť zahrať si vysnenú postavu záhradníka Chanceho, lebo jeho telo bolo po mnohých infarktoch poznamenané a tým jeho geniálne herectvo dalo väčší punc postave. Sú to práve herecké výkony, ktoré zdobia tento príbeh a posúvajú ho do vyšších levelov. Je to nádherný a múdry film. ()

Reklama

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Mám celkom zmiešané pocity. Nemôžem sa ubrániť presvedčeniu, že Being There aj so svojimi 130 minútami bolo len ako pár útržkov z Forresta. Ale na druhej strane toto nie je životopisný film. Ide o kratšie obdobie jedného človeka, ktorý je tak trochu extraordinary... No reakcie ľudí na jeho osobu sú naozaj ťažko uveriteľné. Za každú blbosť ktorú vypustí z úst sa stáva hrdinom a géniom, zatiaľ čo on sám si to ani neuvedomuje. Myšlienka, že vie ohúriť svojou jednoduchou úprimnosťou v skazenom svete by prešla keď tak za okolností keby nebol úplne slabomyseľný. Takto vyznie totálne naivne. Spoiler: Zaslepené jednanie postáv ma celý film znervózňovalo, až do záveru, kedy sa ukázalo, že by to mohol byť proste zázrak. A to nie len, že vyvracia moje predošlé pocity, ale podtrhuje jednu z mála vecí, ktoré som chcel pôvodne kvitovať: záhadu okolo jeho pôvodu, ktorý nebol celý čas odhalený. 75% ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Inteligence je relativní, zatímco lidská hloupost nezná mezí. Vidíme to, co vidět chceme a slyšíme, co chceme slyšet. Přes svou smyšlenou dokonalost se raději vezeme s ostatními, než bychom riskovali vlastní zesměšnění. Kdyby Chance v pondělí vstoupil do některé z našich univerzit, tak by díky své geniální slaboduchosti v pátek vyšel jako prominentní profesor vážený na celé akademické půdě. A nemuselo by to nutně být v Plzni. Vidíte? Snažíme si hrát na chytráky, abychom se ve finále stali stejnými hlupáky, jakými se mnozí rodí bez svého zapříčinění. Ke své smůle, či ke svému štěstí? ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Něco tak poklidného, tichého a hlubokého jsem už dlouho neviděl. Krásný a tichý příběh o muži s poruchou autistického spektra. Imho lépe zvládnutý snímek o autismu, než daleko známější a populárnější RAIN MAN. Excelentní Peter Sellers, rozkošná Shirley MacLaine + milión dalších věcí dělá z tohoto filmu (minimálně mého) bezpečného člena Zlatého fondu světové kinematrografie. Navíc jde o vynikající zamyšlení nad naší konstrukcí reality - je s podivem, jak málo někdy stačí, abychom si o věcech udělali obrázek a na základě toho následně podnikali i vcelku zásadní kroky. Shrnuto a podtrženo: Krásný a hluboký... s noblesou, humorem a lehkostí podaný příběh. Filmový zážitek, který by neměl ujít nikomu s "druhovým" zatříděním homo cinematograficus. ()

Galerie (95)

Zajímavosti (13)

  • Henry B. Dawkins, který hraje rentgenového technika Billingse, byl opravdovým rentgenovým technikem. V 90. letech byl šéfem radiologického oddělení na Asheville-Buncombe Technical Community College v Severní Karolíně, kde se natáčelo. (džanik)
  • Natáčelo se také na usedlosti Biltmore Estate v Severní Karolíně. (džanik)

Reklama

Reklama