Reklama

Reklama

Ve znamení Merkura

(seriál)
všechny plakáty
TV spot 5
Povídkový / Drama
Československo, 1978, 6 h 15 min (Minutáž: 72–78 min)

Scénář:

Ivan Gariš

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Josef Beyvl, Stella Zázvorková, Kateřina Macháčková, Václav Postránecký, Alena Vránová, Ota Sklenčka, Jiřina Štěpničková, Otto Lackovič, Josef Langmiler, Zuzana Ondrouchová (více)
(další profese)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Příběhy celníků z dob minulého režimu, kde hlavní roli hraje boj celní správy s pašeráky a podvodníky. (Televize Seznam)

Videa (5)

TV spot 5

Recenze (75)

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Seriál, který se snaží udělat z nechutného šmírování v cizím soukromí záslužnou činnost, při které se podaří rozkrýt rozvraceče lidově demokratického zřízení takového megaformátu, kteří se například snaží národní hospodářství rozložit neohlášeným dovozem 9 (slovy devíti!) elektronických kalkulaček. Jak ubohé. Všechny celníky bych nakopal doprdele, jsou stejní dneska jako včera, a ty komentáře většiny uživatelů, kteří se po shlédnutí tohohle cancu chtěli stát celníky, fakt nechápu. ()

mikulem 

všechny recenze uživatele

Nakonec jsem to ze zvědavosti dokoukal. Problémem všech dílů je málo děje vzhledem ke stopáži. České epizody jsou vůči tomu zcela bezradné; herecké hvězdy se v nich vyloženě předvádějí, aniž by měly co hrát, a chatrný příběh tím ještě podrážejí. Jedině Slovenská "Stopa stříbrných draků" se s tím dokázala vypořádat, kde ve výsledku sledujeme civilnější, více dokumentární příběh. Celkově pak musím opět více docenit MAJORA ZEMANA, do kterého Sequens přece jen dostal značné řemeslné kvality. MERKUR se nepřibližuje na jeho úroveň. ()

Reklama

sharka.68 

všechny recenze uživatele

Taky jsem zasedla před obrazovku a nostalgicky vzpomínala na dobu, kdy mne tento seriál dostal natolik, že jsem kvůli práci u celníků, šla dělat přijímačky na ekonomku. A šprtala se němčinu. Nojo, nevzali mne, odmaturovala jsem na strojárně a jedinej jazyk, kterej mám aktivní je kromě rodného, ruština. Německy se domluvím, přečtu...ale tak nějak pomalu.....osud asi už věděl, že bych si té celnice moc neužila, maturovala jsem v roce 1987. Tu scénu s ucpaným saxíkem, tu jsem si pamatovala, ale jinak??? Okolí Děčína a Hřensko..jojo, to už je dávno....tak zase v sobotu..začínám mít tu TV Barrandov ráda....ještě byl seriál o pracovnících pražského metra, taky by ho mohli opakovat a Duhový luk...to by si na svoje přišli milovníci Tater. ()

whenry 

všechny recenze uživatele

Nebýt poměrně pomalého tempa vyprávění a místy až nepatřičně dlouhých dialogů, byl by to (na dnešní poměry) nadprůměrný seriál. Sledovatelné dílko z toho dělá plejáda výborných herců. Za vidění stojí hlavně třetí díl. Případ živého muže, kde se v poněkud odlišné poloze představil Rudolf Hrušínský. V roli nadporučíka Drnka z kriminálky totiž sympaticky srší ironií, sarkasmem a vtipem. A jasné mínus? Zejména v prvním dílu mi neuvěřitelně lezl na nervy muzikantský celník Jaromír Hanzlík... ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Průměrný seriál, kterému škodí, že není o lidech, ale o případech. To a rozdílná kvalita jednotlivých epizod, ať už jde o příběh nebo herecké výkony, je důvod, proč seriál příliš nedrží pohromadě. Vyčnívají z něj díky hereckým výkonům Josefa Vinkláře a Rudolfa Hrušínského zejména díly Léto s Venusí a Případ živého muže. Navíc je to zatím zřejmě nejnudnější a po tvůrčí stránce nejvíce odbytý předlistopadovýc seriál, který jsem zkusil. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (16)

  • Merkur, latinsky Mercurius, je římský bůh obchodu, proto jeho symbol mají celníci ve znaku. Co je však zvláštní, že identický symbol často používají lékaři v některých zemích. V tomto případě se ale symbolu říká Aeskulapova hůl – pojmenování pochází od Aesculapiuse, starověkého řeckého boha lékařství. (sator)

Reklama

Reklama