Reklama

Reklama

Ve znamení Merkura

(seriál)
všechny plakáty
TV spot 2
Povídkový / Drama
Československo, 1978, 6 h 15 min (Minutáž: 72–78 min)

Scénář:

Ivan Gariš

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Josef Beyvl, Stella Zázvorková, Kateřina Macháčková, Václav Postránecký, Alena Vránová, Ota Sklenčka, Jiřina Štěpničková, Otto Lackovič, Josef Langmiler, Zuzana Ondrouchová (více)
(další profese)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Příběhy celníků z dob minulého režimu, kde hlavní roli hraje boj celní správy s pašeráky a podvodníky. (Televize Seznam)

Videa (5)

TV spot 2

Recenze (75)

lake-lake 

všechny recenze uživatele

co zaujme na první pohled jsou příšerné herecké výkony "plejády českých herců"; na druhý pohled se přidává vlezlá socialistická agitka. frekventovaná hranice Hřensko - Bad Schandau, kde smrdí trabanty a kde největším zločinem malého východoněmeckého nebo československého občana je pár drobných či cenností schovaných na dávno profláklých místech (oficiálně se mohlo vézt jen pár drobných na "rozinky, oříšky a mandl", jak v jednom fejeton pravil Rudolf Křesťan. a to se taky přísně psalo do celního prohlášení). a kdo byl podezřelý, z toho srdnatý celník brzy vydoloval přiznání. škoda, že se tam víc neřeší práce pasové kontroly čili fízlů - celní správa spadala pod minsterstvo obchodu a byla přece jen tou přijatelnější částí statečných Psohlavců. kdo se netvářil schlíple, byl poslán na osobní prohlídku. přejezd hranic přece v občanovi MUSÍ vyvolat strach a hrůzu! strašná doba, ještě že už je to pryč ()

whenry 

všechny recenze uživatele

Nebýt poměrně pomalého tempa vyprávění a místy až nepatřičně dlouhých dialogů, byl by to (na dnešní poměry) nadprůměrný seriál. Sledovatelné dílko z toho dělá plejáda výborných herců. Za vidění stojí hlavně třetí díl. Případ živého muže, kde se v poněkud odlišné poloze představil Rudolf Hrušínský. V roli nadporučíka Drnka z kriminálky totiž sympaticky srší ironií, sarkasmem a vtipem. A jasné mínus? Zejména v prvním dílu mi neuvěřitelně lezl na nervy muzikantský celník Jaromír Hanzlík... ()

Reklama

Untentrauer 

všechny recenze uživatele

Jsem velice rád za každý takto kvalitní mnou dosud neviděný seriál. Chápu, že vzhledem k tématu a době může seriál někoho spíše iritovat. Nicméně dnes, kdy už hranice prakticky neexistují je to velmi zajímavé. O historické hodnotě resp. o reálné výpovědi socialistického zřízení ani nemluvě. Je to krásná připomínka toho, abychom si vážili, jak lidí, kteří tuto dobu zažili a vytrpěli, tak i dnešní svobody a možnosti dělat si prakticky cokoliv vás napadne tj. cestovat a usadit se kde chcete. Máme tu opět kvalitní herecké výkony v zajímavém prostředí a v zajímavých detektivně laděných příbězích. Ať už se nám to líbí, nebo ne, tak je tato doba nesmazatelnou součástí našich dějin a podle mne by byla škoda zavrhovat tehdejší uměleckou tvorbu pouze proto, že cítíme averzi k socialistickému zřízení. Každý žijeme v nějaké době a každý se přizpůsobujeme tak, jak umíme a pokud ve své době tvoříme prospěšnou a neškodnou činnost, pak si to rozhodně zaslouží pochvalu, nehledě na to, kdo zrovna sedí v Praze. ()

sharka.68 

všechny recenze uživatele

Taky jsem zasedla před obrazovku a nostalgicky vzpomínala na dobu, kdy mne tento seriál dostal natolik, že jsem kvůli práci u celníků, šla dělat přijímačky na ekonomku. A šprtala se němčinu. Nojo, nevzali mne, odmaturovala jsem na strojárně a jedinej jazyk, kterej mám aktivní je kromě rodného, ruština. Německy se domluvím, přečtu...ale tak nějak pomalu.....osud asi už věděl, že bych si té celnice moc neužila, maturovala jsem v roce 1987. Tu scénu s ucpaným saxíkem, tu jsem si pamatovala, ale jinak??? Okolí Děčína a Hřensko..jojo, to už je dávno....tak zase v sobotu..začínám mít tu TV Barrandov ráda....ještě byl seriál o pracovnících pražského metra, taky by ho mohli opakovat a Duhový luk...to by si na svoje přišli milovníci Tater. ()

Segrestor odpad!

všechny recenze uživatele

Že velký komančský náčelník Gustávo "Mň Mň Súdruhovia a Súdružky Mň Mň" Husacoo rozhodne odklepnout séroš o československých celnících bylo nasnadě. Nakonec o kom jiném? O dizidentech? O chartistech? Nebo snad o zaměstnancích rádia Svobodná Evropa? Tohle si doba nežádala. Ta vláda tam prostě nemohla stát jako kůl v plotě. Museli vidět, že ten tlak jde zespodu. Že prostě ten lid si to přeje... To je fuk. Zkusme zapomenout na to, co tenkrát na Červeném Hrádku nablil Milouš Jakeš do mikrofonu. Buďme rádi, že se to převedlo na kapitalismus. Soudruzi teď jsou ještě víc za vodou. Přejme jim to. Pro nás přínos, že se už přestali točit séroše o těhlech obskurních povoláních a už se zase točí jen o doktorech. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (16)

  • Zámek Drahoslavice neexistuje, jedná se o zámek Hořovice ležící mezi Rokycany a Berounem. (sator)
  • Obraz „Léto s Venuší“ je fiktivní dílo vytvořené pro potřeby filmařů. (sator)

Reklama

Reklama