Reklama

Reklama

Černé zrcadlo - Série 6 (2023) (série)


Démon 79 (S06E05)

(epizoda)
  • Velká Británie Demon 79

VOD (1)

Obsahy(1)

Severní Anglie, 1979. Dobrosrdečná prodavačka zjistí, že aby odvrátila hrozící katastrofu, bude muset spáchat děsivé věci. (Netflix)

Recenze (79)

SamVimes

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tematicky i formálně epizoda upomíná na exploatační horory a ve výsledku není špatná, ale do Black Mirror vůbec nepatří. To si uvědomuje i sám Brooker, který zvažoval nastartování nové antologie nazvané Red Mirror. Nakonec ale zůstal u zajeté značky a nálepku červeného zrcadla jen přidal k úvodním titulkům pátého dílu. ()

warrenur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Anjana Vasan si zahrala podobnu rolu tusim v stvrtej serii vybornej Killing Eve (seriál) (2018). A i tam mala trochu zasneny a nevinny "kukuc". :) Skoda, ze demon je az prilis parodicka a vtipna postavicka. Pobavil vsak demonov absurdny 666-call a zaver ma pod hodinalmi dostal. :) Tam sa to zvrtlo a cela epizodka sa mi zapacila o to viac...naviac, s vynikajucim songom od Arta Garfunkela - Bright Eyes. Hviezda naviac za celkove vyznenie. 75% ()

Reklama

FilmysMartym 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Demon 79 zasahuje stejně jako předešlý díl spíš do fantasy a vlastně mi to vůbec nevadí, hlavně díky retro zasazení celé série. Obyčejná prodavačka posedlá manipulativním démonem začne plnit jeho přání a je to fakt jízda, jelikož se jí to postupně začíná líbit, což je na tom to nejděsivější. Taky je fajn, že celý díl prostě netušíme, jestli si démon, který je mimochodem geniální a vtipnej, nevymýšlí o apokalypse a jeho vlastním zatracení. Opět zasazení do Anglie v politicky napjaté době je perfektní match a tohle je 4. nejlepší díl. ()

Gelaos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Povedená retro atmosféra, bizarně charismatický démon, fajn soundtrack. Téma imigrace, rasismu a ultra-pravice je nadčasové, avšak zpracováno s citlivostí kovářského kladiva, navíc zcela absentuje technologický element. Zápletka je i přes svou tuctovost zábavná a ústřední dvojice má fajn chemii. Celkově je Demon 79 příjemná žánrovka, vůči které mám však jednu naprosto zásadní výtku - je zcela mimo koncept Black Mirror. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nápad ohraný, leč docela povedený. Do série Black Mirror to znovu takřka vůbec ničím nezapadlo, přesto se na to dalo docela dívat. Díl na vás dýchne nádhernou dobovou atmosférou. Je to správně ujeté a místy vtipné. Celý zážitek mi však po celou dobu narušovala ta zbytečná černá tempera v roli démona. Nechápu důvod pro tuto volbu a mám pocit, že to dost zásadně pohřbilo potenciál tohoto dílu, když z něj udělali tímto přičiněním čistě komediální lacinou frašku. To byl opravdu nesmírně otravně napsaný opičák. Závěr epizody byl zcela kule rvoucí a za doprovodu neskutečně dobře pasující hudby.  [70 %] ()

Galerie (15)

Zajímavosti (4)

  • Vzhled Gaapa byl inspirován Bobbym Farrellem ze skupiny Boney M. (jirikzaboj)
  • Ve vizích Nidy (Anjana Vasan), které jí ukázal démon, můžeme vidět logo stanice UKN, která v epizodě Národní hymna (2011) streamovala pohlavní styk premiéra s prasetem. Také v těchto vizích můžeme vidět psího robota z epizody Železná vůle (2017). (jirikzaboj)

Reklama

Reklama