Reklama

Reklama

Derren Brown: Magie a manipulace mysli

(pořad)
  • Velká Británie Derren Brown: Trick of the Mind
Dokumentární / Mysteriózní / Psychologický
Velká Británie, 2004, 18x24 min

Režie:

Stefan Stuckert

Kamera:

Jono Smith

Účinkují:

Derren Brown, Matt Lucas
(další profese)

Obsahy(1)

Derren dokáže užásné věci s lildskou myslí, dokáže uhádnout co se vám honí hlavou, na co myslíte, dokáže s člověkem manipulovat a dokáže číst lidem myšlenky. Svými kousky udivuje tisíce diváku. Na začátku každé epizody čeká na diváka test. (MsWampir)

Recenze (71)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Myslím, že kouzlo/trik/podvod se ženou, kterou svalovec uzvedne a po Derrenově přímluvě neuzvedne je docela ukázkový případ, jak k Derrenovi přistupovat. Buďto to budete brát, že jsou domluveni či uvěříte v Derrenovu sílu osobnosti a nebo si to pustíte ještě jednou a zjistíte, že to je základní fyzika (rozložení váhy při různých postojích, páky apod.) a tak je tu to se vším. Ano, je to především o sugesci, manipulaci a dokonalém převedení řeči těla a psychologie do praxe. Problém pořadu je, že tady se z Derrena dělá něco co není – neomylný kouzelník. Proto jsou mnohem zajímavější jeho pozdější pořady (i články a knihy) kdy dává nahlédnout pod pokličku (tedy směsici dřiny, pokusů/omylů, podvodu, klamu, ošálení apod.). Tento pořad se však ještě tváří, že tomu tak není. Což je zásadní chyba. Přitom zrovna tady se při následné projekci dá mnohdy odhalit „jak toho sakra docílil“. Pokud tedy koukáte na originální znění, protože Derren pracuje se slovy, tóninou i rytmem hlasu, podobností koncovek, podvědomou vizualizací jednotlivých slov apod. takovým způsobem, že to až bere dech. To tuzemský dabing naprosto zabil čili z toho nechtěně udělal skutečná kouzla, na jejichž vznik se přijít prostě nedá i kdybyste nakrásně byli chytřejší dvojče Sherlocka Holmese. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Raději si přečtěte stejnojmennou zajímavou knihu. Jako zábavný pořad v televizi je to spíš průměrné, protože velká část triků vypadá zjednodušeně řečeno asi takto: DB: Mysli si nějakou kartu. Oběť: Dobře. DB: Je to srdcová sedma? Oběť: Ano, je! Jásot kolemstojících. Oběť (do kamery): To je neuvěřitelné, já jsem si jen myslel kartu a on ji uhodl. To je fantastický zážitek, ještě teď se z toho nemůžu vzpamatovat!______ Je hezké, že se na začátku každéhu dílu DB chlubí, že v pořadu neúčinkují žádní herci, ale ještě by se taky mohl pochlubit, kolikrát byl každý trik natočen, než se povedl. Napoprvé to určitě nebylo, jinak by se s tím taky chlubil. ()

Reklama

Nischa 

všechny recenze uživatele

Nechápu, jak zde může někdo srovnávat Copperfielda a Browna, když každý dělá úplně něco jiného. Copperfield je iluzionista, který má předem připravené triky a speciální pomůcky k nim, kdežto Brown se zabývá psychologií, podvědomím a lidskou myslí. To jsou 2 naprosto odlišné věci! Před Derrenem smekám, skutečně mu to jde, mnoho lidí nemá takový dar manipulace s ostatními pomocí psychologie. ()

Plechpetr 

všechny recenze uživatele

Ano, některé triky jsou spíše "triky" . Ovšem to neznamená, že je to podvodník! Jeho talent se nedá vyjadřit, on žije vskutku bláznivý dvojživot. Bud si řekne, že bude jako ostatní, a nebo vás prohlídne a ví vás vše. Pořad je parádní a upřímně? Sám jsem se naučil pár triků. Né všechny vyjdou hned na poprvé, ale časem ano. 5* ()

yaqwsx 

všechny recenze uživatele

Derren Brown má charisma. A umí ho prodávat - to na něm žeru. Není kouzelník ani mág, jen využívá různé prostředky, aby oklamal lidi a ti mu to věřili. Vše je poznat na originálním zvuku - tehdy některé vnucování myšlenek až bije do očí. Zpočátku velice zajímavý pořad, který však časem jde do extrémů, kterým se už člověku věři nechce. Už ho to nefascinuje. Nebýt tohoto faktu, tak dávám klidně i 5. A vlastně jak bylo řečeno v The Prestige: "Lidé chtějí být klamáni" ()

Galerie (3)

Zajímavosti (11)

  • Svou práci v televizi začal Derren Brown třemi šedesátiminutovými speciály natočenými během dvou let, které byly rozděleny na šest částí, jež obsahují sestřih toho nejlepšího z jeho hodinových speciálů. Vybrané části z prvních sérií jsou dostupné na DVD a videokazetách jako Derren Brown - Inside Your Mind. U nás byl projekt uveden v České televizi jako Derren Brown: Magie a manipulace mysli (od r. 2004). (Paity)

Reklama

Reklama