Univerzální uklízečka

• Velká Británie Keeping Mum (více)
Trailer 2

Rowan Atkinson se po třech letech vrací na filmová plátna. Hraje muže tak zabraného do psaní perfektního kázání, že ani netuší, že jeho manželka ho podvádí nebo že jeho dorůstající děti jsou chuligáni. Reverend Walter Goodfellow je místní vikář, který žije se svojí ženou Glorií a svými dvěma dětmi v malém anglickém městě Little Wallop. Gloria se vážně snaží si udržet dekorum vikářovy ženy, ale brzy zjistí, že její děti a její beznadějný manžel jsou pro ni málo. Touží po spáse a ta přichází v podobě Grace - okouzlující, diskrétní hospodyně, která má svoji vlastní definici údržby domu a neuvěřitelnou dovednost řešení problémů. Grace se rozhodne vzít vše do svých rukou a zbavit město všech špinavých tajemství. (oficiální text distributora)

(více)

Trailer 2

Oskar

Univerzální uklízečka mohla být s minimálními rozdíly natočena někdy v 50. letech s Margaret Rutherfordovou a Alecem Guinnessem v hlavních rolích. Skutečně. Připadá mi jako milé připomenutí toho, co jsme si s anglickým humorem spojovali dřív a co v poslední době trochu zastiňují představitelé britského psychotického humoru (nic proti nim). Odehrává se sice v současnosti, ale dýchá z ní genius loci malebného anglického venkova, který je stejně vhodným dějištěm pro čaj o páté jako pro vraždu. A Maggie Smithová při něčem takovém nesmí chybět. ;-) Škoda, že poté, co ostatní postavy odhalí, co my známe od začátku - její neblahou minulost, film nabere trošku jiný smysl a žánr a kazí si tím celkový dojem. 70% ()

sepp

Opět jeden překvapivý kousek. Ze začátku, a vlastně celou první půlku, hodně pomalý rozjezd a pouze jedna jediná scéna (se psem) vlastně dává tušit věcím příštím a udrží člověka se koukat. V druhé půlce už je to ale slušně rozjeté a člověk se baví až do úplně posledního záběru filmu. Takže za mě milá, rodinná černá komedie a hlavně milé filmové překvapení. ()

Sarkastic

Univerzální uklízečka těží hlavně z luxusního hereckého ansáblu, především z velmi civilního a sympatického reverenda Rowana Atknisona a naprosto kouzelné a stylové hospodyně Maggie Smith. Toho černého humoru tu sice mohlo být na můj vkus víc, ale i tak jsem se u této pohodové a příjemné komedie šmrncnuté krimi žánrem dobře bavil (symbolickou nadsázku, ve formě závěrečného pohledu kamery na obsah rybníka, už nemusí každý divák tolerovat, mně však nevadila). "Nemůžete zabíjet lidi jen proto, že je neschvalujete!" - "Doktoři mi říkali to samé. A v tomto bodě jsme se nikdy neshodli." ()

Dever

Soundtrack Dickon Hinchliffe: 1. Did you ever wonder why? (film version) ,2. Rosie Jones ,3. Gloria in bed ,4. Lance ,5. Just a man ,6. The trunk ,7. Walter ,8. The bike crash ,9. I don't know any girls ,10. What is going on? ,11. Will you find your way back to me? ,12. The Song of Solomon ,13. Little rose petals ,14. Don't get me started ,15. A little grace ,16. The body in the boot ,17. The Jones women ,18. The death of Mrs. Parker ,19. Keeping Mum ,20. Goodbye ,21. The letter ,22. Gloria ,23. Did you ever wonder why? , ()

jahol

Ať už to zní sebevíce jako protimluv, moje pocity z tohoto filmu vyjádří nejlépe sousloví "lehká, svěží, morbidní komedie". Největší zásluhu na tom má bezpochyby Maggie Smith, jejíž příkladná důslednost v péči o rodinu reverenda Goodfellow je zkrátka kouzelná. Hlavní hrdince velmi zdatně sekunduje Rowan Atkinson, o jehož herectví jsem nikdy neměl pochyby, a skvělý Patrik Swayze, jenž občas jako instruktor golfu vytahuje stejné postoje jako před mnoha lety v Hříšném tanci - a účinek na subjekt jeho zájmu i na filmového diváka je opět veskrze pozitivní (pro ty, které omdlévaly při Hříšném tanci, bych jen zmínil, že se tentokrát dočkáte i krásně vyvedených Patrikových slipů a přestože možná už vše není, jak bývalo, Lepší pozdě, nežli později). Při shrnutí se nabízí nazvat tuto komedii oddechovou, ale já tak říkám filmům, které mi příjemně vyplní čas aniž by u mne došlo k jakékoli citové fixaci na jejich hrdiny. A to není případ Univerzální uklízečky, kde jsem si přinejmenším reverenda, členky květinového výboru a, hrůzo hrůz, hlavní hrdinku, docela zamiloval.--- A ještě poznámka - stydět by se mělo plénum, které vymyslelo "český" název filmu, sugerující crazy komedii na motivy počítačových skákaček. Takové "Není nad to mít vše KRÁSNĚ UKLIZENÉ" je o něčem jiném... právě o tom, o čem je tenhle film. Nebo ne? ()

• Ve 36. minutě Lance (Patrick Swayze) po dotelefonování odjíždí v golfovém vozítku Club Car, přičemž se ozve zvuk normálního motoru. Tato vozítka jsou ovšem na baterie a nevydávají téměř žádný zvuk. (Lucy.Anna.N)
  • V celosvětových kinech komedie utržila celkem 18,5 milionu amerických dolarů (z toho necelé 3 miliony ve své domovské Velké Británii). (NIRO)

Související novinky

Zemřela Dame Maggie Smith

Zemřela Dame Maggie Smith

27.09.2024

V úctyhodném věku 89 let zemřela velká dáma divadla a filmu Maggie Smith. Fanoušci znají tuto velkou herečku především jako Minervu McGonagallovou z filmů o Harrym Potterovi a lady Violet Crawleyovou… (více)