Reklama

Reklama

Adamova jablka

  • Dánsko Adams æbler (více)
Trailer 2

Odsúdený neonacista Adam prichádza na faru, aby tam vykonával verejnoprospešné práce. Od farára Ivana dostane za úlohu upiecť jablkový koláč z jabĺk zo stromu, na ktorých si  pochutnali vtáky i hmyz. Kým Ivan to vníma ako božiu skúšku, Adamovi na výsledku nijako nezáleží a namiesto toho rozmýšľa, ako by z fary čo najrýchlejšie dostal. Čoskoro však zisťuje, že s farárom niečo nie je v poriadku. Ivan jedného dňa na fare odpadne a Adam sa od lekára dozvie prekvapivú správu. Hoci spočiatku netúžil po ničom inom, ako faru čo najrýchlejšie opustiť, napokon ho okolnosti donútia ostať. Kolotoč nevšedných udalostí sa roztáča čoraz rýchlejšie. Skúša Adama diabol, alebo je to samotný Boh? (RTVS)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (669)

RHK 

všechny recenze uživatele

Vynikající dánské drsné drama mixované ve správném poměru s černým humorem. Tak úžasně pozitivní myšlení jako v případě těžce zkoušeného faráře jsem ještě nikde neviděl. Politika "nastav druhou tvář" při kontaktu faráře se sociálními vyvrhely je zde hnána do samé krajnosti, ale o to větší účinek má film na postavy i na mne jako diváka. Adamova jablka neustále balancují na hranici reality a absurdní iraciálnosti, ale zásluhou geniálního scénáře ji dokáží nepřekročit, přitom filmové prostředky použité k bitvě mezi zlem a dobrem jsou velmi zajímavé (vrány, červi, bouře, nacisti a další Jobovy zvěsti). Skvělý zážitek. Trailer: http://www.csfd.cz/film/221085-adamova-jablka/videa/ ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Musím priznať, že tento film bol skutočne poriadny úlet, ale na moje prekvapenie to skutočne funguje dobre a je tu mnoho miest, kde som sa skutočne bavil nad absurditami jednotlivých situácií. A sú skutočne kreatívne a fungujúce. A nie všetko je také ako sa môže na prvý pohľad zdať. Plus musím priznať, že Adam je celkom sympatický hlavný hrdina a človek chápe jeho myslenie a najmä, že sa mu to všetko zdá byť absolútne mimo. A je z toho skutočne fungujúca a dobrá šou, ktorú si človek užíva a baví ho to od začiatku do konca. Viem si dokonca predstaviť, že by som si film niekedy pozrel aj znovu. ()

Reklama

petero 

všechny recenze uživatele

Farár žijúci v presvedčení že všetko v živote je výzva samotného Satana, uchyľuje na svojom opátstve indivíduá práve prepustené z väzenia ako sú chľastajúci kleptoman, terorista prepadávajúci okolité benzínky Statoil a najnovšie medzi nich prichádza neonacista so zarámovaným obrazom Hitlera, ktorý dostane za úlohu upiecť jablkový koláč, což je mu zo začiatku úplne šum a fuk ale... Tak toto už malo bližšie k Blikajúcim svetlám, hlavne absurdným príbehom vymykajúcim sa akémukoľvek klišé, opäť založeným na konfrontácii úplne odlišných charakterov a že i upečenie takého jablkového koláča nie je jednoduchá záležitosť keď to proste vyššie sily nechcú, vás spoľahlivo presvedčí táto bezchybná zostava s príbehom ktorý chytí za srdce. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Za tu snahu vytvořit něco originálního a nečekaného si Jensen nějakou odměnu zaslouží. Ale chvílemi jsem tápal, cože nám to dánský kolega vlastně chce říct. Označení komedie mi k tomu všemu příliš nesedí. Poněvadž ona se tam nemotorně vkrádá až ve druhé půli příběhu a místy působí jako pěst na oko. No a že těch tam bylo! Chudák Ivan, jeho postavu fackovacího faráře vyhlašuji za smolaře týdne. Osobně musím říct, že by mě film oslovil mnohem více, kdyby se držel vážnější podoby. Ale jak už jsem zmínil na začátku; za osobitost, a navíc za povedenou hudbu, si vyšší hodnocení plně vysluhuje. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľný film, ktorý je zároveň silnou drámou pre náročného diváka, ale aj vtipnou komédiou vychádzajúcou z hlavnej zápletky a situačnej komiky, ako aj chovania postáv na rozličnom stupni šialenstva (neonacista, farár, vykrádač benzínok, ex-tenista opilec, cynický doktor...). Ulrich Thompsen je úžasný a jeho príbeh o neonacistovi, ktorý sa musí po návrate z väzenia zaradiť späť do spoločnosti je lepší ako celý Kult hákového kríža. Rovnako aj Mads Mikkelsen ako kňaz, ktorého životom stíha jedna rana za druhou až si vymyslí spôsob, ako tieto zážitky a skutočnosti vytesniť z mysle manipuláciou s realitou a sebaklamom. To všetko v brilantnej réžii A. T. Jensena s krásnou a podmanivou hudbou Jeppe Kaasa. Na konci filmu som plakal. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (4)

  • Zábery, kde vrany lietajú okolo stromu, pochádzajú z filmu Vtáci (1963). (Fejpof)
  • Podle filmu o filmu na DVD měly být vrány zobající jablka původně ztvárněny pomocí počítačové animace, než se ukázalo pár Čechů se "zásobami" trénovaných vran, s jejichž pomocí se pak scény v klidu a za minimální náklady natočily. Na filmu se tak podílela i česká společnost Fauna a Film Praha. (akisha)
  • Film Adamove jablká sa natáčal v dánskom mestečku Fåborg. (MikaelSVK)

Související novinky

Severská filmová zima - 15 filmů v 7 městech

Severská filmová zima - 15 filmů v 7 městech

04.02.2013

Sjednocujícím prvkem českého a severského filmu je obdobné společenské a kulturní klima. Severské filmy však nabízí výrazně odlišný přístup ke zpracování tématu. Ten se vyznačuje především… (více)

Severská filmová zima

Severská filmová zima

29.01.2011

Na měsíc únor připravil Severský filmový klub další festivalovou přehlídku zaměřenou na filmy skandinávských tvůrců: SEVERSKOU FILMOVOU ZIMU. Cílem akce je nabídnout českým divákům filmy z produkce… (více)

Reklama

Reklama