Reklama

Reklama

Černá komedie natočená na základě cen Darwin Awards. Toto ocenění vzniklo na základě Darwinovy evoluční teorie přirozeného výběru. Vítězové jsou vybíráni z řad lidí usmrcených při idiotských nehodách, které si zavinili díky vlastní hlouposti. Zásluha těchto jedinců pro živočišný druh Homo Sapiens tak spočívá v tom, že své geny nadobro vyřadili ze hry. Policejní detektiv Michael (Joseph Fiennes) a Siri (Winona Ryder), která dělá pro pojišťovnu, se vydávají pátrat po lidech, jejichž největším nepřítelem jsou oni sami. Ale postavit se blbosti možná není nejchytřejší nápad. Adepty na ocenění si zahráli také David Arquette, Juliette Lewis, Tom Hollander a Alessandro Nivola. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (179)

Vitason 

všechny recenze uživatele

Detektiv Michael Burrows se upne na sestavení profilu pro pojišťovnu na takzvané Darwinovy případy, poté co je vyhozen od policie po neúspěšném zásahu. Kandidáti Darwinových cen jsou naprostí idioti, kteří vystavují svůj život v šanc při těch nejbizardnějších situacích. Je to jako když jde někdo v letní bouřce zahýbat anténou na střeše kvůli lepšímu signálu a jako obuv si navíc vezme papuče. Podobné a možná ještě bizardnější úmrtí film nabízí a jsou to jediné momenty, kdy se člověk může u filmu zasmát. Což je u černé komedie docela škoda. Navíc jsou ony situace trochu sráženy dolu nepovedenými triky. Pokud se jedná o zbytek příběhu, tak zajímavé herecké obsazení mezi sebou předvádí podobnou romantickou linku, na jakou jsme zvyklí z podobných road movie. Z hlavních postav mě nejvíce rozčilovala postava kameramana, který prakticky není vidět, ale drtivá většina příběhu je podána z jeho pohledu a pro příběh je prakticky zbytečný. Darwinovy ceny je nepříliš zábavná komedie se zvláštními případy úmrtí. Potěší Winona Ryder opět ve filmu a Juliette Lewis v menší roli. ()

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je stejně šílený jako Darwinovy ceny samotné. Máte tu bandu idiotů, kteří zcela vědomě vyvádí naprosté blbosti a nakonec to pro ně dopadne vždycky špatně. Ta vata kolem toho, které můžeme říkat příběh, je vcelku snesitelná a film působí daleko lepším dojmem než dnešní americké komedie. Podobně jako u snímku Máš ji si tu cením toho, že tvůrci svým způsobem pracují s reálnými faktory. Život je přeci jenom komedie sám o sobě. Na to jak je tenhle film neznámý mě navíc překvapilo, kolik tu poznávám tváří a camea Bořičů mýtů rozhodně potěšila. Po dlouhé době tu máme dílko, u kterého si říkám, že by si zasloužilo vyšší hodnocení a dávám mu s čistým svědomím 80% ()

Reklama

lioncel 

všechny recenze uživatele

veselý a slibný rozjezd hned na samotném začátku .. něco podobného už bylo použito u filmu Magnólie .. pak ale najednou stopka .. a pokračování je jen jedna velká uměle nastavovaná křeč … ale jsem rád, že jsem alespoň viděl Winonu Ryder, jak ji to sluší v současnosti ... škoda, té nevyužité šance .. mohla to být super jízda .. takto zůstávají jen rozpaky a mírné rozčarování … ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě vím, o co v Darwinových cenách jde, ale vůbec jsem si nedokázal představit, o čem je tenhle film. Šel jsem do něj vlastně jen kvůli zajímavým jménům v obsazení. Fakt je, že Joseph Fiennes mi nikdy nebyl dvakrát sympatický a i tady mi přijde jen jako menší zlo, dokázal bych si představit i lepší obsazení jeho role. S ostatními už je to lepší, Winona vyloženě potěšila, Arquette, penn i Lewis potěšili. Nejvíc mě rozsekala ta Metallica v závěru, to jsem si zachrochtal blahem (byť už to dávno není má vůbec nejvíc nejoblíbenější kapela). Nakonec z toho vznikl podivný mix více méně zábavných scén a úmrtí (metalisti vedou, rybo"lovci" hned v závěsu), který docela příjemně pobaví. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Klasický problém trojhviezdičkových filmov - dobrý, originálny nápad a zároveň jeho podpriemerné využitie. A potenciál bol o to vyšší, že aj herci sa očividne snažili. Za Metallicu by som dal aj o hviezdu vyššie, ale to by som nebol objektívny. Ale aspoň viem, že kvôli tomu si túto skľudnenú šialenosť rád ešte niekedy pozriem. 60%. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (4)

  • Keď je Michael (Joseph Fiennes) v knižnici, objaví sa za ním muž čítajúci knihu s názvom "Darwinové ceny", čo je zbierka príbehov podobných tým vo filme. (beso74)
  • Prodávající ve skladu vojenského arsenálu si zahrála známá dvojice "Bořičů mýtů" Adam Savage a Jamie Hyneman, kteří ve svém pořadu často s podobně "extrémními" předměty pracují. (sg.sysel)
  • Vo filme sa objavili zábery z koncertu skupiny Metallica, v závere filmu si členovia kapely navyše zahrali menšiu scénku. (surfound)

Související novinky

Blbý a blbější, že to nevymyslíš

Blbý a blbější, že to nevymyslíš

15.05.2006

Slyšeli jste už někdy o Darwinovi? Charlesi Darwinovi, chlapíkovi, který formuloval evoluční teorii o vývoji druhů a různé další z toho odvozené práce, na něž připadl na Galapágách při pozorování… (více)

Reklama

Reklama