Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Cyklus Manželské etudy vysílala Československá televize v roce 1987 a jednotlivé díly mapovaly život šesti mladých manželských dvojic od jejich svatby po dobu šesti let (1980 - 1986). Česká televize se spolu s režisérkou Helenou Třeštíkovou rozhodla na tento projekt navázat, vyhledat sledované páry a zaznamenat jejich současný život (1999 - 2005). Získaný materiál se stal nejen výpovědí o lidské psychice, ale také o současnosti a změnách, které s sebou přinesla doba po pádu totality. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (117)

Meijin 

všechny recenze uživatele

1.díl: Ivana + Pavel ... 1999 stále spolu, 2 děti (18+11), prodavačka + majitel kulečníkové herny ... hodnocení 4*, 2.díl: Mirka + Antonín ...1999 stále spolu, 2 děti (18+13), kadeřnice + prodejce auto doplňků ... hodnocení 4*, 3.díl: Zuzana + Vladimír ... 2003 se rozvádí, 3 děti (18+17+14), designerka + fotograf ... hodnocení 3*, 4.díl: Zuzana + Stanislav ... 1999 rozvedeni, 2 děti (18+15), pomocná lékárnice + překladatel ... hodnocení 5*, 5.díl: Marcela + Jiří ... 1999 (již 17 let) rozvedeni, 1 dítě (18), kuchařka ... hodnocení 5*, 6.díl: Ivana + Václav ... 1999 stále spolu, 5 dětí (18+15+13+5+3), podnikatelé ... hodnocení 5* ()

Handle 

všechny recenze uživatele

V Česku to je opravdu jediná Helena Třeštíková, která mě tímhle cyklusem naprosto dostala a při závěrečných titulkách jsem absolutně nevěděl co mám říct, prostě.,. cítil jsem se hodně divně. Její styl ''na nic si nebudeme hrát, tady to máte a dělejte si s tím co chcete'' mně prostě příjde mnohem lepší, než nějaké vyumělkované dokumenty. Manželé už mají kus života za sebou a mají rozhodně co říct. Občas jsem byl vážně šokován. Hodně smíšené pocity - to je to, co Vám tyto dokumenty nabízí. ()

Reklama

blondboss 

všechny recenze uživatele

Třeštíková sa vrátila pozrieť vyhliadnuté páry spred dvadsiatich rokov a emočne to naozaj vyšlo silne. Hlavne s tým ohľadom, ako v podstate v priamom prenose vidíte, ako ten čas rýchlo letí a ako sa jednotlivé osudy vyvíjajú. Musím priznať, že väčšina častí sa mi páčila, niektoré boli nudné a niektoré zas absolútne vyrazili dych a len nemo som čumel na telku. Tento dokument divákovi prinesie vskutku celistvý pohľad na to, čo je príčinou rozvodovosti a ako si ľudia naložia s vlastným životom. Klobúk dole. 80 % ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Na startu stálo šest pečlivě vybraných dvojic, které si právě před kamerou v budově Národního výboru řekly ANO. Potom už následoval manželský (většinou ne moc dlouho) život, který zvídavá kamera zachytila s neúprostnou přesností. Najvíc mě zaujalo zachycení toho, jak lidé slyší jenom to, co chtějí (ONA: Řekla jsem mu, že si už nikdy nesedne na motorku, protože jinak od něj odejdu. ON: Ona to nemyslí tak, že bych měl přestat závodit, jenom chce, abych si teď na chvíli odpočinul). Takhle nějak si představuju reality show, protože nikdo se nevydrží pětadvacet let přetvařovat. Jsou to skutečné příběhy skutečných lidí o vývoji vztahů mezi nimi. Vše je navíc natočeno brutálně syrovým způsobem. Má to neuvěřitelnou vypovídací hodnotu o žijících lidech. ()

rigidite 

všechny recenze uživatele

Před nedávnem se mi tento seriál vč. prvních dílů dostal do ruky. Shlédla jsem všechny během dvou dnů a s napjetím sledovala osudy mladých párů, které byly v první části (povětšinou) plní ideálů do právě uzavřeného manželského svazku. Po dvaceti letech je zajímavé sledovat, jak se lidé změnili, jak je více znatelný rozdíl mezi mentalitou jednotlivých párů. Nejvíce na mě zapůsobil poslední díl, kdy i po dvaceti letech bylo vidět, že se mají Ivana a Vašek opravdu rádi (hlavně tedy z Vaškovo strany :-) a že když se ohlédnout, nemají čeho litovat. Za velkou pozornost určitě stojí i druhý díl, zvláště pak sledovat jedno z dětí Mirky a Antonína - tady je krásně vidět, jak má každý hodnotry trošku někde jinde, protože říct, že se dá s jedním platem a mateřskou jakž takž vyžít a hned na to, že se před nedávnem vrátili z dovolené z Dominikánské republiky (to je podle nich taková typická RODINNÁ dovolená), tak to je podle mě výsměch všem poctivým lidem. ()

Galerie (39)

Reklama

Reklama