Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Cyklus Manželské etudy vysílala Československá televize v roce 1987 a jednotlivé díly mapovaly život šesti mladých manželských dvojic od jejich svatby po dobu šesti let (1980 - 1986). Česká televize se spolu s režisérkou Helenou Třeštíkovou rozhodla na tento projekt navázat, vyhledat sledované páry a zaznamenat jejich současný život (1999 - 2005). Získaný materiál se stal nejen výpovědí o lidské psychice, ale také o současnosti a změnách, které s sebou přinesla doba po pádu totality. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (117)

blondboss 

všechny recenze uživatele

Třeštíková sa vrátila pozrieť vyhliadnuté páry spred dvadsiatich rokov a emočne to naozaj vyšlo silne. Hlavne s tým ohľadom, ako v podstate v priamom prenose vidíte, ako ten čas rýchlo letí a ako sa jednotlivé osudy vyvíjajú. Musím priznať, že väčšina častí sa mi páčila, niektoré boli nudné a niektoré zas absolútne vyrazili dych a len nemo som čumel na telku. Tento dokument divákovi prinesie vskutku celistvý pohľad na to, čo je príčinou rozvodovosti a ako si ľudia naložia s vlastným životom. Klobúk dole. 80 % ()

neneka 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že toto "pokračování" po 20 letech dalo ještě mnohem víc vyznít Manželským etudám z r. 1987 .. vše najednou dostalo zcela jiný nádech, jedno nemůže být bez druhého .. osudy se (na)plnily a člověk jen žasne. Vím, příběh Marcely si nakonec, jistě po právu, vysloužil i samostatný dokument, ale mě přesto nejvíce "dostaly" příběhy/životy Ivany a Václava, Zuzany a Stanislava .. ()

Reklama

Oxymoron 

všechny recenze uživatele

Život je nejlepší scénárista a Helena Třeštíková dokázala tenhle "scénář" přetavit v jeden nejlepší dokumentární seriál české televizní tvorby. Už jen to, že se jí podařilo přemluvit téměř všechny účastníky první série pro natáčení po dvaceti letech je uctyhodný výkon. Po shlédnutí všech dílů vám přijdou některé problémy vyloženě směšné oproti těm, co zažili a zažívají hrdinové z dalších epizod (například mladý pár z prvního dílu, který si věčně stěžuje na nízké příspěvky pro maminku na mateřské a přitom žije v baráku, před kterým manžel umývá nové fáro versus snad již celou republikou známý příběh paní Marcely). A to je právě život. ()

Brinkley 

všechny recenze uživatele

Časosběrné dokumenty jsou zajímavé už samy o sobě, a pokud se jich ujme prvotřídní režisérka, jakou Helena Třeštíková bezesporu je (a která, když je přesvědčena o nudném výsledku své snahy, je schopna spálit i 83 hodin materiálu o Gottovi, shromažďovaných po několik desítek let), je o kvalitu postaráno. Nenechala jsem si ujít jediný díl. To, že jsem byla po každém z nich silně flustrovaná, je už věc jiná. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Helena Třeštíková měla skvělý nápad. Ještě štěstí, že netočila o naší rodině. To by pak nebyl dokument, ale hotový román na pokračování. Měla jsem mylný dojem, že všechny díly budou stejné, ale nebyly. Doufám, že si taky za dvacet let budu moci položit otázku: "Čeho jsem vlastně dosáhla?" a "Mohla jsem něco udělat jinak?" Uvidíme jaká bude moje odpověď. ()

Galerie (39)

Reklama

Reklama