Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jako každý měsíc přichází čtyřicetiletý počítačový grafik Jan Cvrček za svým sedmdesátiletým otcem Ivanem, který pracoval jako biolog v zoologické zahradě. Jako každý měsíc se spolu vydají na dlouhou procházku Prahou, během níž probírají nejen současný život a vzpomínají na různá období rodinného soužití i nedávnou minulost. Dojde i na společný koníček, letadla, a na historky z jejich okolí. Jan vypráví o známém a jeho kumpánech, kteří se rozhodli ochutnat lidské maso a skutečně to udělali. Otec vzpomíná, jak v lázních úspěšně sváděl zdánlivě nesmělou vdovu a jak neslavně jeho pokus skončil. Oba vzpomínají na své lásky, hořké chvíle rozpadu rodiny i drobnosti, které osudově změnily jejich životy. Zatímco otec se netají touhou po vnoučeti, Jan se svěří s tím, že má již dospělého syna, o jehož existenci neměl donedávna ponětí. Ve stejnou dobu se setká Janova šestadvacetiletá přítelkyně Marta s jeho pětadvacetiletým synem, Slovákem Robertem. Než se jedna i druhá dvojice rozloučí, dojde k zásadním životním změnám, přestože podle Ivana se na světě už dvě miliardy let nic nového nestalo. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (383)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Prostě nádhera. Každá postava má ve filmu své místo a každý svojí roli podváná naprosto dokonale. Somr s Novotným si perfektně sedli stejně tak nádherná Mariana s Ľubošem Kostelným. Na konci jsem v údivu zjistil, že toto produkovala NOVA. Film mi neskutečně sedl, škoda jen, že na takovou procházku jít nemohu... Dle mého názoru hodně podceňěná záležitost, která by si zasloužila mnohem vyšší hodnocení, neboť podobného filmu u nás nemáme! 5 F-4 Corsairů! * * * * * ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Když jsem na to šel do kina, nic moc jsem od toho nečekal. A o to příjemněji jsem byl překvapený, jak dobrý film to je. Starý táta se synem středního věku jdou na sobotní procházku (mimochodem místy, kde jsem prožil většinu života - od Holešovického přístavu přes Stromovku, Tróju a Letnou až nahoru do Dejvic....) a bilancují důležité životní momenty, zatímco synova partnerka je doma navštívena tajemným Robertem.... Zní to banálně, ale je to výborný a místy hodně vtipný film. Somr, Novotný, Stivínová a Lábus jsou skvělí (hlavně Somr je super), neskutečně mě pobavilo dejvické cameo Tonyho Ducháčka. Chvilku jsem chtěl dát bodík dolů za Kostelného s Kroftovou, ale nějak by mi to nepřišlo fér. Asi měknu. :-) Tenhle film trochu narušil moje dlouhodobé přesvědčení, že česká kinematografie stojí za prd. Stačí vzít zajímavý scénář a vynechat Lišku, Aňu a Táňu. A je to. :-) ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Překvapivě velmi příjemný film, který dokazuje, že i dnes se dá u nás natočit kvalitní film o rodinných vztazích. Dialogy, na kterých celý film stojí, jsou trefné, s jemným humorem a trochou té životní pravdy. A na člověka to většinou opravdu funguje, i když ta stopáž je na můj vkus pro tento film malinko delší. Herecké obsazení také nezklamalo, jenom ten Kostelný mi tam nějak nesednul. Jeden z těch lepších českých filmů poslední let, ale Michálek už přece jenom natočil i lepší. 70% ()

Mordenroth 

všechny recenze uživatele

Michálek, Štrba a Lorenc tvoria priam geniálnu "trojku", s ktorou si budem navždy spájať ich prvé spoločné majstrovské dielo z roku 1998. Najnovšia spolupráca týchto pánov však nemala možnosť dosiahnuť tak vysokej kvality vzhľadom na "suchý" a miestami dosť nudný príbeh (komédia? dráma? oboje?) zo súčasnosti o vzťahoch medzi rodičmi a ich potomkami . Dejová línia smeruje v podstate odnikadiaľ nikam (nie ako pri prechádzke, kde sa ide z bodu A do bodu B)... Okrem toho, Kostelný je nepríjemne rušivý element. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Byl jsem zvědav, jak bude fungovat filmová procházka otce a syna. Dostalo se mi velmi milého a ve svých dialozích (i když je dialog pouhá lidská iluze) inteligentního filmu. Chytrými prostřihy do různých vzpomínek a zážitků se Michálek vyhnul jednotvárnosti, na druhou stranu některé pasáže už přeci jen působí rušivě (scéna z filmového plakátu a Lábusovo figurkaření). Ovšem ve filmu se nachází třeba na první pohled nepatřičná černohumorná vložka o jedné "večeři", která kdyby nebyla prosříhána do debaty otce a syna, zřejmě by vyzněla jen tak napůl. Hercké výkony jsou až na Zuzanu Stivínovou velmi dobré, hudba pěkná. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (15)

  • Při scéně v hospodě, nemůže otec (Josef Somr) kvůli zapomenutým brýlím přečíst jídelní lístek, zanedlouho však bez problémů čte synovy (David Novotný) zápisky .. (Nocturno culto)
  • Historka o indické sektě, která se živí lidským masem, je pravdivá. Sekta se jmenuje Aghori, jejíž členové chodí nazí potření jen popelem. Pojídání masa mrtvol je pro ně symbolickým uvědoměním si vlastního skutečného já jako součásti absolutna. (sator)
  • Jan Cvrček (David Novotný) bydlí na adrese Na Pernikářce 1206/20 v Dejvcích. Dům, ve kterém bydlela rodina Cvrčkova, je na adrese Bubenečská 57 v Bubenči. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Reklama

Reklama