Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jako každý měsíc přichází čtyřicetiletý počítačový grafik Jan Cvrček za svým sedmdesátiletým otcem Ivanem, který pracoval jako biolog v zoologické zahradě. Jako každý měsíc se spolu vydají na dlouhou procházku Prahou, během níž probírají nejen současný život a vzpomínají na různá období rodinného soužití i nedávnou minulost. Dojde i na společný koníček, letadla, a na historky z jejich okolí. Jan vypráví o známém a jeho kumpánech, kteří se rozhodli ochutnat lidské maso a skutečně to udělali. Otec vzpomíná, jak v lázních úspěšně sváděl zdánlivě nesmělou vdovu a jak neslavně jeho pokus skončil. Oba vzpomínají na své lásky, hořké chvíle rozpadu rodiny i drobnosti, které osudově změnily jejich životy. Zatímco otec se netají touhou po vnoučeti, Jan se svěří s tím, že má již dospělého syna, o jehož existenci neměl donedávna ponětí. Ve stejnou dobu se setká Janova šestadvacetiletá přítelkyně Marta s jeho pětadvacetiletým synem, Slovákem Robertem. Než se jedna i druhá dvojice rozloučí, dojde k zásadním životním změnám, přestože podle Ivana se na světě už dvě miliardy let nic nového nestalo. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (383)

gogo76 

všechny recenze uživatele

V. Michálka považujem za jedného z najlepších súčasných českých režisérov a aj týmto filmom opäť potvrdil svoje kvality. Príbeh je síce jednoduchý , no napriek tomu ma tá jednoduchosť očarila. V poslednej dobe som si dosť obľúbil Ľ. Kostelného a tu mu to celkom pekne odsýpalo. Film je zaujímavo prestrihaný, dialógy sú dobre napísané a navyše kvalitná hudba. K silnejšiemu zážitku tomu predsa len niečo chýbalo, preto slabšie štyri hviezdičky 70%. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Neobyčejně laskavé a přitom nijak fádní a vlastně originální kafrání o životě,  kterýžto bychom si mohli prožít ty, ty i ty tam vzadu, co se tak krčíš.   Film, k jehož poselství je třeba dospět či zkrátka zestárnout. Před 15 lety mnou prošuměl, teď  mi ta příjemná vůně tohoto filmu snad nějakou dobu utkví. A to nejen díky Somrovu a Novotného  moudře nemoudrému pindání, ale i herečce jedné role Marianě Kroftové. V některých ženských očích by se člověk holt rád utopil. A ano, měla i ňadra, typ výstavní. ()

Reklama

Fingon 

všechny recenze uživatele

Už dlouho se mi žádný nový český film nelíbil jako O rodičích a dětech. Zajímavá kamera, scénář, herecké výkony... už dlouho mě žádný nový český film takhle nedojal... Určitě jej chci vidět znovu. Velikým překvapením pro mně byly rovněž scény, které ovšem kvůli spoilování nebudu pojmenovávat jinak než WTF... Něco takového se vážně jen tak nevidí... ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Hřejivý, vtipný, obyčejně lidský a hlavně trefný a pravdivý snímek, podaný skrze vybroušenou formu (osvědčená parta Michálek, Štrba, Lorenc, Hladík), jenž rozžehává jedno ze světýlek naděje, že český film není nutno používat jenom jako nadávku, ale že i o těch rodinných vztazích se dá stále ještě něco málo říct. 4 a ½. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Překvapivě velmi příjemný film, který dokazuje, že i dnes se dá u nás natočit kvalitní film o rodinných vztazích. Dialogy, na kterých celý film stojí, jsou trefné, s jemným humorem a trochou té životní pravdy. A na člověka to většinou opravdu funguje, i když ta stopáž je na můj vkus pro tento film malinko delší. Herecké obsazení také nezklamalo, jenom ten Kostelný mi tam nějak nesednul. Jeden z těch lepších českých filmů poslední let, ale Michálek už přece jenom natočil i lepší. 70% ()

Galerie (28)

Zajímavosti (15)

  • Literární předloha Emila Hakla, román „O rodičích a dětech“, byla v roce 2002 vyznamenána cenou Magnesia Litera. (rawboy)
  • Bydliště Ľuboše Kostelného, město Martin, se shoduje s bydlištěm postavy vnuka, kterého ztvárnil. (bastardobamb)
  • Historka o indické sektě, která se živí lidským masem, je pravdivá. Sekta se jmenuje Aghori, jejíž členové chodí nazí potření jen popelem. Pojídání masa mrtvol je pro ně symbolickým uvědoměním si vlastního skutečného já jako součásti absolutna. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Reklama

Reklama