Reklama

Reklama

Nepříjemná pravda

  • USA An Inconvenient Truth (více)
Trailer

Obsahy(1)

Všichni sedíme na časované bombě. Pokud mají pravdu pesimistické hlasy, představované drtivou většinou světových klimatologů, máme přibližně deset let na to, abychom odvrátili ekologickou katastrofu nedozírných rozměrů, kterou by doprovázelo extrémní počasí a jež by nenávratně změnila tvář naší planety a život na ní. Pokud jste se teď zarazili, určitě vás zaujme hit filmového festivalu v Sundance, Nepříjemná pravda režiséra Davise Guggenheima. V ní popisuje zanícený souboj jednoho muže s mýty a nepravdami obklopujícími fenomén globálního oteplování a jeho návod na únik ze slepé uličky. Tím mužem je bývalý americký viceprezident Al Gore, který po neúspěšných prezidentských volbách v roce 2000 přesměroval kormidlo svého života vstříc záchraně planety před nezvratnými změnami. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (265)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Skutečnost, že si tu někdo dovolí říct cosi jako: "Tento dokument přináší nezpochybnitelné argumenty," svědčí o tom, že se zde téměř NIKDO nikdy aktivně nezajímal o argumenty protistrany a spokojil jen s těmi směšnými, jež si Gore do tohoto filmu chytře vybral tak, aby mohl ukázat, jací jsou jeho odpůrci debilové a on kabrňák. Což je ovšem otázka, poněvadž např. z hlediska jeho vlastního života je šetrnost tohoto politika k životnímu prostředí velmi diskutabilní - viz vysoká spotřeba energie v jeho residenci, kterou po kritice srazil instalací solárních panelů, přičemž taktně zamlčel, že na výrobu takových panelů se spotřebuje zhruba tolik energie jako tytéž potom za dobu své životnosti vyrobí (v roce 2010 už jsou na tom panely přece jen lépe, ale bývala to pravda). Jednoduše říci, že bere energii z jádra, což planetu neotepluje, by nemohl, protože odpůrci jádra a odpůrci skleníkových plynů jsou povětšinou titíž lidé. Tu, zdá se, zpronevěřil se své vědecké duši. Ale dosti o Gorovi, hodnotí se dokument, ne on. Je vlastně poměrně jednoduše vystavěn. To rozhodně nevnímám jako chybu. Předvádí všelijaké argumenty pro svá tvrzení, předvádí je povětšinou jakž takž korektně, vyvozuje z nich závěry, které nejsou rozhodně zcela pitomé, ale, jak jsem již řekl, velmi účelově si volí protiargumenty tak, aby nebylo obtížné je vyvrátit, což následně činí. Rovněž fakta volí pokud možno pouze ta, která se hodí do krámu a ignoruje mnoho těch, jež tak snadno nezapadají. Po zběžném prostudování argumentace zastánců i odpůrců teorie vlivu člověka na klima, které ovšem IMHO bylo jedno z nejdůkladnějších, jež tady kdokoliv z uživatelů provedl, jsem dospěl k následujícímu. Naprosto nejsem schopen rozhodnout, zda má pravdu ta či ona strana. Argumenty dokumentu znějí přesvědčivě, jen dokud se neseznámíte s protiargumenty. Znejistěl jsem a nevím, Nepříjemná pravda se stala Nepříjemnou možností. Nejpřesvědčivějším argumentem nakonec zůstalo tvrzení: "Takový je konsenzus." On takový je, ale i mezi odpůrci jsou uznávaní vědci. Jejich námitky nejsem schopen vyvrátit. Proč? Protože, ač se vědou živím, vím o tomhle problému, s prominutím, úplné hovno. Stejně jako všichni tady. Tak si to konečně všichni přiznejme a neříkejme: "Že globální oteplování působí z významné části člověk, je nezpochybnitelný fakt, který může nechápat jedině blbec." Na to většina z nás nemá znalosti. Říkáme to jen proto, abychom si připadali důležitě, že máme stejný názor jako ti chytří vědci, kteří nám to tak dobře vysvětlili. Ani Gore tyhle znalosti nejspíš nemá. Ale tváří se tak. Nechci svým komentářem tvrdit, že se Země neohřívá, ani že na tom člověk nemá podíl. Jen bych rád viděl opravdové "Audiatur et altera pars" a vypořádání se s ním. Edit: 16.1.2014 - Po dalších příležitostně získaných informacích té i oné strany na lidský podíl na změně klimatu spíše věřím. Kdyby ale bylo jen tohoto dokumentu, bylo by tomu naopak. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

"Řekněte svým rodičům, ať neničí svět, ve kterém budete žít!" Závěrečné Alovy rady si rozhodně vezmu za své, zejména tu s užíváním hybridního automobilu, ale to je asi tak všechno. Tohle byl zkrátka jen jeden pohled na globální oteplování, druhá strana má názor zcela odlišný a můj zcela amatérský pohled na problém očekává skutečnost někde na poměru Al vs. Václav = 62% ku 38%. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

Fakt doufám, že Al kecá! Dýchám v hojné míře benzopyren a stav planety mi není lhostejný: třídím odpad, jezdím na kole, na zahradě uvědoměle sázím zeleň a neváhám verbálně (i fyzicky, kdyby bylo třeba;-)) napadnout ta bolševická hovada, co projedou kolem sběrného dvora a půl kilometru za ním vyklopí svůj sajrajt do křoví. Venca Klausů by mě nazval ekoteroristou... nešť, já jeho občas tituluji hůř:-). Chápu, že věci nejsou černobílé a nedělám si iluze: Al Gore jistě líčí tu nejhorší ze všech možných variant. Dokument umně a jednoduše podává vědecká fakta v kombinaci s klíčovými životními okamžiky někdejšího prezidentského kandidáta. Výklad je podán tak prostě, aby vše pochopil i ten nejtupější americký buran (Jiřík W. Křoví mladší to asi beztak nepobral;-)). Podívejme se na to takhle: pokud lidstvo začne něco dělat, aby zabránilo potenciální hrozbě a potom se ukáže, že šlo o kachnu, co se stane? Vůbec nic, akorát se nám snad zlepší prostředí k životu a možná v létě nebudeme chcípat vedrem. A co když "oteplovači" mají pravdu a lidstvo přesto dál bude sedět na prdeli se založenými pařáty a odmítavě mávat rukou nad ekoteroristickými bláboly? Tak se za pár desítek let budeme mít opravdu zle-nedobře, naši vnukové nás budou proklínat a nadávat nám do sobeckých, nezodpovědných kurev. Al Gore na mě každopádně zapůsobil dojmem inteligentního člověka, zapáleného pro svou věc. Obyvatelé USA v mých očích zas o něco klesli, když si místo něj zvolili toho přiblblého kašpárka Bushe (a dokonce 2x, svatá prostato!), asi je na ně Al příliš chytrý. Blahoslavení chudí duchem, neb jejich je království nebeské... možná proto tak serou na Zemi. "Nepříjemná pravda" mě kdovíjak nebavila a nejde jistě o celou pravdu, ale je moc dobře, že se někdo snaží a křičí do světa. Nechováme se totiž ke svému domovu macešsky, spíše jako pedofilní otčímové se sklony kopat do své ratolesti, topit ji ve splašcích, pálit cigaretou a sem tam jí chrstnout do ksichtu lavor vřícího oleje. 80% - ne za agitační přednášku, pouze za úsilí vzbudit v lidech zájem a odpovědnost za chátrající stav naší planety. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nechci problematiku globálního oteplování nijak zlehčovat, ale tohle byla pouze slušně představená prezentace, jíž dodaly na účinnosti smutné oči bývalého budoucího prezidenta USA Ala Gora. Některé jeho myšlenky stálo za to slyšet, některé zavánějí výstavní demagogií, ale závěrečný americký patriotismus ve mně vyvolal nervově řízený, koordinovaný reflex, při kterém je obsah žaludku evakuován ústním otvorem ven a nedovolil mi jít s hodnocením výše. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

I kdyby žádné globální oteplování neexistovalo, nebo i kdyby existovalo, ale do 50 let bychom se ani neutopili, ani neumrzli nebo neseschli, tak je dobře, že tento film vznikl, protože možná přiměje lidi, aby se víc zamýšleli nad způsobem svého života a nekupovali si trapný Hummery a trochu se starali o to, co se na Zemi děje. I kdyby varovné prognózy o jakkoliv brzkém zániku byly mylné, je jisté, že ledovce mizí poněkud rychle a je velmi pravděpodobné, že lidstvo na tom má podíl. Tomuto dokumento můžete vyčítat ledacos, klidně i to, že se skrz něj snaží Al G. připravit na další volby (což je nesmysl), ale nelze popírat jeho jednoznačnou snahu svět zlepšit, pomoct! Je jedině dobře, že na problémy lidstva někdo upozorňuje, protože je tak lehké na všechno kašlat..jak to lidi dělaj:) Globální oteplování možná je tak trochu Lidoprasomedvěd, ale i tak je to záležitost, nad kterou nelze mávnout rukou. Co po vás vlastně Velký Teplý Al chce? Chce abyste ho volili?:P Těžko.. Straší vás? I kdyby, tak je to lepší, než nechávat lidi ve "sladké" nevědomosti. Chce: snížit emise uhlíku, až na nulu. Kupovat úsporné spotřebiče a žárovky, používat časované termostaty, používat v domě lepší izolaci, recyklovat, pokud možno koupit si hybridní auto (když to elektrickým autům nevyšlo), chce všechna auta s nižší spotřebou a nižšími emisemi, zkusit víc chodit nebo jezdit na kole, používat hromadnou dopravu, používat obnovitelné zdroje energie, volit lidi, kteří tento problém chtějí řešit. (neříká přímo "volte mě", říká doslova: pokud nikoho takového neznáte, kandidujte sami.) Celkově film není úplně dokonalý a je pravda, že některé odskoky do Alova soukromého života tam být nemusely, ale dávám plný počet, ne za Ala, ne za film, ale za myšlenku. PS : Co se týče formy filmu, tak obsah je podaný tak, aby mu porozuměl snad úplně každý, což ale nelze vnímat jako nějaké podbízení, protože stále obsahuje všechna podstatná fakta a vzhledem k tématu je přece klíčové, uvidí-li ho co nejvíce lidí! ()

Galerie (19)

Zajímavosti (13)

  • Animovaný úryvek vysvětlující problém globálního oteplování je ze seriálu Futurama, přesněji z dílu „Crimes of the Hot“. V této epizodě se objeví i Al Gore. (HellFire)
  • Prezentace, kterou ve filmu uvidíte, je naprogramována v Keynote, prezentačním programu Apple. (HellFire)
  • DVD obal filmu je vyroben ze 100% recyklovatelného kartonu. (HellFire)

Související novinky

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama