Reklama

Reklama

Miss Potter

  • Česko Podivuhodný svět slečny Potterové (více)
Trailer 3

VOD (1)

Obsahy(1)

Anglická spisovatelka a kreslířka Beatrix Potterová (1866–1943) patří k úspěšným autorkám dětských knih, ve kterých se objevují především zvířecí hrdinové s antropomorfickými rysy, např. "Dobrodružství králíčka Petra" (1901, česky až 2010). U nás je ještě známá její pohádka "Krejčík z Gloucesteru" (1902, česky 2000). Její životní příběh se stal předlohou biografického filmu, nazvaného prostě Miss Potter (2006). Natočil ho australský režisér Chris Noonan, který se proslavil rodinným snímkem Babe (1995) o prasátku, jež se chtělo stát ovčáckým psem. Titulní role se ujala americká hvězda Renée Zellwegerová, oceněná za svůj výkon mj. nominací na Zlatý glóbus. Jejím partnerem v úloze nakladatele Normana Warnea je známý skotský herec Ewan McGregor. Film zachycuje její spisovatelské období, jež trvalo pouhých deset let na počátku 20. století, její život v doznívající viktoriánské společnosti, svázané přísnými konvencemi, a konečně její „útěk“ na venkov, do oblasti Lake District, kde se mohla věnovat svým dalším zálibám, botanickým kresbám a průkopnické práci při ochraně přírody. Tvůrci se vedle příběhu soustředili také na náležité vykreslení dobové atmosféry, jak promyšlenou volbou exteriérů, tak např. i použitím skutečných historických kostýmů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (227)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Krásne. Naozaj. Nepamätám si kedy ma film takto dojal svojou jednoduchosťou, krásou, úprimnosťou a miernym fantazírovaním. Beatrix Potterová v podaní Renée Zellweger je uveritelniahodná a fantastická takisto ako obrázky a príbehy, ktoré vytvára. Ewan McGregor tu s obrovskými fúzami hrá jednu so svojich najúprimnejších úloh a musím priznať že mu to setsakramentsky svedčí. Títo dvaja sa stretli pri filme Kašlu na lásku,ktorý bol originálny a roztomilý ale bohužiaľ americký, čo má jednu nevýhodu a to tu že koniec je strašne nesúrodi a hlúpy. Tento film je však prepáčte mi za výraz dokonalý. Iskrenie medzi McGregorom a Zellwegerovou je roztomilé čo vidno v scéne keď mcgregor žiada Renée o ruku. Obrázky v tomto filme hrajú dôležitú úlohu a práve oni spôsobili tie slzy, ktoré sa objavili na mojej tvári počas tohoto filmu. Samozrejme niektoré veci sú samozrejmé a niektoré som vedel dopredu ale od tohoto filmu som neočakával zápletku v štýle 6 zmyslu a čakal som rozhodne lepší film ako vášeň a cit. Krátka stopáž je robí veľa tak isto ako hudba rachel portman , ktorá je skrátka Rachel Portman. bravo a jeden s ďalších skvelých filmov do mojej zbierky. ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

..ostala som vykolajena z vlastnych emocionalnych reakcii pocas a po filme..aj ked, poruchy dychania a vzrusenim rozsirene zrenicky (chvalabohu) ma v poslednej dobe sprevadzali pri viacerych filmoch..ale toto ma prekvapilo..cosi s pomaly zabudnutych "klasikov" filmov z doby viktorianskej - merchant/ivory, cosi z malebnej krajinkomalby leeovho rozumu a citu..a zaroven nic z toho..maly pribeh, ktory ma emocionalne dostal, aby ku svojmu zaveru presiel do malej mediatacie..pravdepodobne ma nakazili prezitky hlavnej hrdinky..a uuzasny timing zaveru..(a skutocne som tuzila z celej svojej bytosti, aby vedla mna niekto sedel a aby som mohla svoje nadsenie predychavat v pritomnosti).. .. .. a este: ked tvorili prvu knizku, bolo to ako priprava uuuplne uzasnej narodeninovej torty, tajomstva sefkuchara.. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Kdo nezná dílo této anglické ikony a stvořitelky zvířecích příběhů dětských pohádek, těžko ho nějak výrazněji asi zaujme její životní příběh. Znám její kresby i animované pohádky Svět Petra králíčka a jeho přátel. A dávno před tímto filmem jsem znal i klip mojí milované Katie Melui, která zpívá při závěrečných titulcích píseň při ,,When You Taught Me How To Dance''. Ale jelikož mám jako podobu Beatrix Potterové fixlou představu z Petra králíčka, kde jí hrála velmi jí podobná Niamh Cussack, Zellweger mi tam prostě tím svým neanglickým obličejem vůbec nesedla. A to nejvíce ve chvilkách kdy v podivných grimasách hovořila se svými hrdiny ožívajícími na papírech... Anglie přelomu století resp. těsně před potopením Titaniku a první světovou byla zobrazena dokonale i se všemi těmi způsoby, kterými tehdejší lepší společnost byla spoutána. Životopisné příběhy jsou si leckdy dosti podobné a filmový život Beatrix Potter mi přišel plochý a nevýrazný a to dokonce ve chvílích její největší ztráty. Krásná byla ta místa Lake District a sám bych si uměl představit život na nějaké z těch farem. Tohle je prostě stará dobrá Anglie. Beatrix jí kus zachovala a sama se stala její součástí, ne jen kvůli rezervaci, ale i kvůli svým králíčkům, žabkám, ježkům, myškám, kačenám, liškám a jezevcům, které milují další a další generace dětí ne jen anglických. Dávám za tři výtisky. * * * ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Lehký a příjemný film o tom, jak se z dívky, které byla dopředu nalinkovaná budoucnost, řídila svými názory a postoji :) Film je působivý také z hlediska kreseb, které Beatrix provázely celý život a jejími nejlepšími přáteli byli zvířátka, s kterými byla již od dětství. A nezáleží na tom, zda byla živá či kreslená. Díky své představivosti a píly se právě díky tomu dostala tam, kam chtěla :) ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Hezké, milé, pozitivní, úspěšné × uspěchané. Opět jsem od filmu očekávala mnoho, ale je pravdou, že nezklamal. Děj začal úspěšným nalezením vydavatele, který by vydal knížku pro děti s lákavým dějem a hezkými obrázky. Rychle pokračoval k nalezení přítelkyně a mladého muže, do kterého se naše hlavní hrdinka zamilovala. Zasnoubení. Láska. Úspěchy s dalšími a dalšími vydávanými knihami. Vše šlo až moc dobře... (divák co neviděl by neměl přijít o překvapení!) Líbila se mi nádherná krajina, (jednou se tam vypravím), krásné byli animace obrázků. Zpracování životopisu Beatrix Potterové je velmi milý pozitivní kulturní požitek. ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • Film se natáčel v těchto lokacích: Londýn, Sussex, ostrov Man, Skotsko, Whitehaven v hrabství Cumbria a The Lake District. (Zlatohlávek)
  • Beatrix Potterová svou první knihu vydala na své vlastní náklady a díky slušnému prodeji s ní nakonec nakladatel uzavřel smlouvu. (Rodriguez)
  • Obrázky, které kresli paní Potterová (Renée Zellweger), jsou skutečné obrázky, které ve své době nakreslila Beatrix Potterová, podle níž byl film natočen. (Dlee)

Reklama

Reklama