Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Život na jedné typické americké veřejné střední škole plyne svým depresivním tempem a učitel tělocviku (Ryan Gosling, nominovaný na Zlatý glóbus a Oscara) vnímá svou práci jen jako způsob přežití. Vše se změní ve chvílí, když ho jedna ze studentek nachytá při užívání drog v prostorách školy. Od té chvíle najde často rozmrzelý učitel nový smysl své existence, se studentkou a talentovanou basketbalistkou se sblíží a snaží se ji ochránit před četnými nástrahami jejího okolí. Sám se pokouší nalézt dávnou ztracenou sebeúctu a dát do pořádku i svůj vlastní život. (FebioFest) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (182)

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Ambientne podaný (pomalá hudba, rozostrená kamera) nezávislý snímok o borderlinerovi, solitérovi žijúcom v dvoch svetoch, a zároveň film, ktorý sa snaží na problém poukázať a nie ho riešiť. Preto je je príbeh v tomto prípade minoritný a oveľa väčši priestor dostávajú emócie, ktoré sú v podaní Ryana Goslinga sakra uveriteľné (až tak úplne si nie som istý jeho filozofickými monológmi pred 12-ročnými deckami). Pomalé tempo (aj keď som s ním mal z počiatku problém) tažiace hlavne z tiaživej atmosféry prostredia dáva divákovi dosť času, aby si dobre popremýšlal. Vzorový adept pre americké nezávislé kino na ČT2. 75% ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

V nočních hodinách se obvykle spí. Já si četl, respektive seděl na posteli s knížkou v ruce a přemýšlel nad něčím úplně jiným. Myslel jsem na ten moment, kdy došel Half Nelson do finále. Kdy na pohovce seděl učitel na scestí a jeho studentka. Pili limonádu a říkali si vtipy. Rozuměli si pohledy, ne slovy. On si léčil ego ve fetu, ona mu dokázala, že i učitel může dát svému žákovi něco jako jiný úhel pohledu. Navzájem si změnili životy. Byli kámoši, ale možná se i milovali, jeden o druhýho se starali. Ten film vypovídá o vztahu. Může mít učitel se svým studentem vztah? Máme kantora, který hulí, pranýřovat? Ano, drogy nejsou fér. Vůči všem, ale jsou to taky jenom lidé, ne? Ryan Gosling zahrál Dana jako zlomenýho chlapa, který má svou hlavu, ale miluje život. Zahrál ho tak, že jsem ve finále brečel. Half Nelson mi dal odpověď a zároveň mě nechal na pochybách, co bude, až nebude. Jsem za ten film vděčnej, stejně jako za svýho Dana, kterej mě změnil! 1OO% ()

Reklama

Janek 

všechny recenze uživatele

Skvělý "pomalý" film s vynikajícím Goslingem (a jestli sošku nedostane letos, a jako že asi ne, tak vsadím levou kulku na to, že ho pravá sláva teprve čeká a z "mladé generace" je mi Gosling nejsympatičtější). Taky bych vyzdvihl kameru, která chvílemi velmi dobře podkresluje atmosféru (rozostření/zaostření). A protože jde o naprosto nemasový film (které rád podporuju), tak dávám *****. A souhlasím s kaygen.it, donáška profesorovi je opravdu mrazivá. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Hodně pomalu plynoucí drama o podivném kamarádství učitele s černou studentkou z problémové rodiny. Je zajímavé sledovat, jak se učitel snaží své studenty ochránit od toho, v čem je sám až po uši - drogové závislosti a neschopnosti vést "normální" život. Bohužel mnoho jiného toho film nenabídne. Není to rozhodně mainstreamová záležitost, Ryan Gosling byl jako obvykle vynikající, ale nějak mi to úplně nesedlo. Přišlo mi, že chvílema malinko pokulhával scénář a možná mi tam chyběly i emoce. Ale asi tomu dám ještě nekdy druhou šanci. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Nejsem si jistá, jestli jsem viděla ten samý film jako všichni ostatní, protože přestože postava učitele v podání výborného Ryana Goslinga byla opravdu silná, zbytek filmu ne. Připadalo mi to jako milionkrát ohrané téma a neustále jsem měla pocit,že jsem to už někde viděla, pravděpodobně kvůli podobnosti s Mezi řádky aj. Bílý učitel se snaží pomoct černé žákyni;zde zmiňované souznění jsem já osobně tedy nenašla. Se zpracováním a emocemi se určitě dalo pracovat líp, takhle mě to téměř vůbec nebavilo, nemluvě o kostře příběhu, která ani neexistuje.. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (11)

  • Postava učitele Dana Dunnena byla v původním scénáři starší třicátník, filmaři to nakonec změnili, aby vyhovovala Ryanu Goslingovi, kterému během natáčení bylo 25 let. (CliffLee)
  • Film byl natočen za 23 dní, což bylo o den dřív, než bylo původně naplánováno. (CliffLee)

Související novinky

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

27.03.2007

Není to zrovna dávno, co tvůrci Ryan Fleck a Anna Bodenová uspěli se svým nezávislým filmem Half Nelson (uvedený do našich kin v rámci Febiofestu 2007), a to nejen díky Oscarové nominaci Ryana… (více)

Reklama

Reklama