Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Walter Sparrow, který pracuje pro město jako odchytávač zvěře, žije poklidně s milovanou Agathou a synem Robinem. Vše se změní, když dostane za úkol odchytit zatoulaného psa Neda. Zvíře ho kousne a uteče před ním na hřbitov, ke hrobu jakési Laury. Kvůli tomu Walter dorazí pozdě na schůzku s Agathou, která si krátí čekání v antikvariátu a koupí mu knihu 23 - Román o posedlosti. Walter se do knihy začte a je šokován podobností svého života s příběhem detektiva Rybky, jež se netýká jen minulosti, ale jakoby zrcadlila i současnost. Detektiv je posedlý číslem 23 a také Walter ho najednou nachází všude kolem. Na manželčinu radu zajde za psychiatrem Frenchem stejně jako v příběhu Rybka. Znovu narazí na psa Neda, jenž ho opět dovede k Lauřinu hrobu. Za vraždu byl odsouzen její učitel a milenec profesor Flinch. Walter ho navštíví ve vězení, přesvědčen, že právě on je autorem knihy. On však tvrdí, že Lauru nezabil a knihu nenapsal. Walter se dostává na stopu autora a dokonce odhalí místo, kde je zakopána kostra. Jeho žena mezitím objeví v opuštěném psychiatrickém ústavu krabici s nápisem Sparrow. Děj knihy, realita a Walterovy vzpomínky se děsivě prolínají a vedou ho k šokujícímu odhalení. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (728)

Eddard 

všechny recenze uživatele

Na plakátech by mělo stát tohle: "Film obsahuje cca 23 sekund zajímavé stopáže. Náhoda?" - nebo záměr tvůrců?! Věděli jste, že 19 a 4 je 23? A že když číslo 92 dělíte čtyřmi, dostanete opět to samé mystické numero? Neuvěřitelné, že? Je dost možné, že ono číslo tady vystupuje jako obecný symbol patologické obsese, ale i tak jsem si po dlouhé době pohrávám s myšlenkou dát filmu odpad... a tahle slátanina by si ho zasloužila možná víc než kdejaký Emmerichův blábol. Ale přece jenom - kamera a hudba byly na úrovni a oba hlavní představitele (jimž by to v jiném filmu určitě skvěle klapalo) mám na to příliš rád - takže přivřu obě oči. 10% ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Carreyho Rituál. Zmatený film, který má dva výrazné problémy - 1) Schumacher si hraje extrémním způsobem, často však zcela samoúčelně. Což - pravda- - ještě není takový problém, jako 2) zhovadilý scénář, který má sice logickou pointou a celkově dává smysl, ale proč ta příšerně dlouhá závěrečná rekapitulace? A proč ten absurdní dovětek o spravedlnosti - to vážně tvůrci věřili, že to s někým pohne? Samotné číslo 23 stojí za debatu, dost často je ale ždímáno tvůrci nesmyslně (92 / 4 = 23 - AHA, pozor na to!). Nicméně, potenciál tu rozhodně byl, pár scén je výborně natočených, finiš je úplně blbě a postavy jsou jak na drogách. Chovají se tak, mluví tak, chvílemi tak i jednají... dokonce i ten pes na to vypadal! 30% ()

Reklama

Lateef 

všechny recenze uživatele

Moment, loknu si kofoly a jdem na to. Ok. Takže: Twenty fucking Three! Hned v úvodu na nás autoři pálí seznam událostí, z jejichž datumů vzejde přesmyčkami číslo 23. Možná je to působivé, ale jen chvíli, než si uvědomíte, že podobným způsobem lze v podstatě dostat jakoukoliv cifru. Kdybychom si toto odbyli na úvod, bylo by to možná v pořádku, jenže finty jako: "Krvi trvá 23 vteřin než oběhne tělem", do nás scénář hustí každých pět minut, takže číslici 2 a 3 budete po filmu dlouho nenávidět. Snímek u mě obstál, tzn. udržel si moji pozornost po celou dobu stopáže. Knihové sekvence mají svůj půvab, pěkné vizuální pojetí a atmosféru. Scény z normálního Walterova života nikoliv. Jim Carrey hraje detektiva Fingerlinga mnohem lépe než Waltera Sparrowa, to samé lze říci o Virginii Madsen. V polovině se film zvrtne do ukázkového guláše, aby se z něj v samém závěru vcelku slušně vyhrabal. Režisér Schumacher odvedl svoji práci dobře, scénárista Phillips obstál pouze z části. Tak mě teď napadlo, že Walter tu knihu neměl nikdy číst, jelikož jméno jejího autora mu to jednoznačně zakazovalo. Podívejte se: knihu The Number 23 napsal Topsy Kretts. Nic?? Jen si to jméno vyslovte, nezní takhle náhodou jako "Top Secret" = "Přísně tajné"?? Jenomže co je zakázané, tak lidi přitahuje ještě více, že?? A koukám, že tento komentář jsem napsal ve 12:57... 1+2+5+7 = ... 15! To ale není 23, namítnete. No a co??:) 30 miliónů dolarů(rozpočet)/75 miliónů dolarů(rozpočet) ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé určite. Najväčší problém som však videl v tom, že v istom momente sa to zdá zbytočne prekombinované, až to vyznieva príliš nerealisticky. Body strhávajú hlavne scény ako vystrihnuté z komiksu a tým posúvajú film do trochu inej roviny, akoby som si želal. Záver je logický, všetko do seba pekne zapadá, ale i tak vás film nijako nerozhodí. Stačilo málo a J. Schumacher mohol poblázniť hlavu nejedného diváka. Ja som už dva roky trochu pobláznený číslom 38 tragicky zosnulého P. Demitru. Od tejto tragédie vidím to číslo úplne všade a podstatne častejšie, než by som si to pred tragédiou pripúšťal. Nedá sa na to nemyslieť. Ak si raz vezmete do hlavy nejaké číslo a čísla si všeobecne začnete všímať častejšie, tak to vo vás automaticky vzbudí pocit, že ho vidíte veľmi často a takmer všade. 60%. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak uz je to tady, Carrey si to zkusil konecne v thrilleru a byl proste perfektni. Jako Walter sice ze zacatku sem tam hodi i nakej ten vtipek a pri jeho povolani lovce psu se mi vybavil Ace Ventura, ale jako Rybka je proste genialni a pekne drsnej. Dost tomu taky pomohl jeho vzhled a kamera, ta je pri vypraveni Rybkovo pribehu prakticky genialni. Jinak co se tyce pribehu, napad slusnej, zpracovani taky, jen uz to bylo misty krapet prehnany a konec je zbytecne prekombinovanej, asi zalezi na tom, jestli na teorii o 23 divak pristoupi, ale me to neprislo nejak blby, takze sem se dobre bavil po celou dobu filmu. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (22)

  • 11.9.2001: 9+11+2+0+0+1=23 (Siriuss)
  • Keď sa vysloví meno autora knihy Číslo 23 "Topsy Kretts" rýchlo, znie ako "Top Secrets". (misterz)
  • Postava Jima Carreyho Walter Sparrow hraje na saxofon s třiadvaceti klapkami. (imro)

Související novinky

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

09.03.2008

Kariéra Jima Carreyho si nějaký čas dávala šlofíka, ale zdá se, že navzdory fiasku s thrillerovým pokusem 23 se gumový Jim vrací s plnou parádou a momentálně patří k nejvytíženějším hercům vůbec.… (více)

Wolverine: Spojenci a protivníci

Wolverine: Spojenci a protivníci

21.02.2008

Natáčení X-Men Origins: Wolverine je v plném proudu (štáb pod vedením Gavina Hooda se začátkem tohoto týdne přesunul z divočiny Nového Zélandu do civilizované Austrálie) a tak je načase shrnout si,… (více)

Reklama

Reklama