Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Walter Sparrow, který pracuje pro město jako odchytávač zvěře, žije poklidně s milovanou Agathou a synem Robinem. Vše se změní, když dostane za úkol odchytit zatoulaného psa Neda. Zvíře ho kousne a uteče před ním na hřbitov, ke hrobu jakési Laury. Kvůli tomu Walter dorazí pozdě na schůzku s Agathou, která si krátí čekání v antikvariátu a koupí mu knihu 23 - Román o posedlosti. Walter se do knihy začte a je šokován podobností svého života s příběhem detektiva Rybky, jež se netýká jen minulosti, ale jakoby zrcadlila i současnost. Detektiv je posedlý číslem 23 a také Walter ho najednou nachází všude kolem. Na manželčinu radu zajde za psychiatrem Frenchem stejně jako v příběhu Rybka. Znovu narazí na psa Neda, jenž ho opět dovede k Lauřinu hrobu. Za vraždu byl odsouzen její učitel a milenec profesor Flinch. Walter ho navštíví ve vězení, přesvědčen, že právě on je autorem knihy. On však tvrdí, že Lauru nezabil a knihu nenapsal. Walter se dostává na stopu autora a dokonce odhalí místo, kde je zakopána kostra. Jeho žena mezitím objeví v opuštěném psychiatrickém ústavu krabici s nápisem Sparrow. Děj knihy, realita a Walterovy vzpomínky se děsivě prolínají a vedou ho k šokujícímu odhalení. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (728)

paascha 

všechny recenze uživatele

Asi jediný film, kde mě Jim bavil. Zřejmě ho těžký osud loosera připravil o mimiku, ale absence toho jeho debilního šklebení konečně dává vyniknout jeho opravdovému herectví. Roli zvládl, až na malá zakolísání výtečně. To se ale nedá říct o zbytku týmu. Scénář je stupidní. Dělat umění z numerologicko-mystického třeštění je pitomost, dělat z něho trhák ještě větší. Patlanina žánrových momentů, trapně slepených k sobě, aby se na konci vše zhroutilo v kolosální křeči. Dost slabota, Mr.Schumacher. 2FilmLord: Podívej se, hošíku, to že se ti líbí hovadiny neznamená, že ostatní jsou hlupáci. Koneckonců, dát si Mela Gibsona do top režisérů, to už vyžaduje velký přehled a zkušenost. O tom ostatním nemluvě:-))) ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $30miliónovTržby USA $35,193,167Tržby Celosvetovo $77,566,815Tržby za predaj DVD v USA $27,483,008 //počet predaných kusov 1,481,586║ Thriller s dobrým námetom, keď čísla prenasledujú bytie človeka a odrazu všetko navôkol začína byť temné a užierajúce, režisér Joel Schumacher až moc prekombinoval príbeh, s ktorého sa postupom času stáva otravná záležitosť, je smutné že nevyužil potenciál témy, mohol to byť neobvyklí pohľad na čísla ktoré sprevádzajú svet z hustou atmosférou, nenapodobnil ani zďaleka svoje thrillerove skvosty ako 8MM a Telefónna búdka. Jim Carrey s dlhými vlasami sa do úlohy psychicky zdeptaného človeka hodí ale rozkúskovaní príbeh mu viac nedovolí predviesť svoje herecké umenie tak aby bola jeho úloha viac než prehrávajúca v mišmašovom deji. /videl v kine: 40%/ ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nechala jsem se obloudit tagem "matematika," s níž to má společného asi tolik jako pěstování rákosí na Kamčatce. Schumacher byl kvalitní režisér napínavých thrillerů, uměl budovat napětí, dobře vedl herce, ale s takovou slátaninou, jakou je tento scénář, si nedokázal poradit. Je otázkou, zda by si s takto slaboduchým scénářem poradil vůbec nějaký režisér. A ten závěr ve stylu "ťudliky, šmudliky, všichni še máme štrašně moč rádi a děláme jen ty nejšprávnější věči" postrádal pouze Anny Ondrákovou v hlavní roli. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Na plakátech by mělo stát tohle: "Film obsahuje cca 23 sekund zajímavé stopáže. Náhoda?" - nebo záměr tvůrců?! Věděli jste, že 19 a 4 je 23? A že když číslo 92 dělíte čtyřmi, dostanete opět to samé mystické numero? Neuvěřitelné, že? Je dost možné, že ono číslo tady vystupuje jako obecný symbol patologické obsese, ale i tak jsem si po dlouhé době pohrávám s myšlenkou dát filmu odpad... a tahle slátanina by si ho zasloužila možná víc než kdejaký Emmerichův blábol. Ale přece jenom - kamera a hudba byly na úrovni a oba hlavní představitele (jimž by to v jiném filmu určitě skvěle klapalo) mám na to příliš rád - takže přivřu obě oči. 10% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Schumacher je ďábel. Vysekává parádní vizuál s dynamickým střihem, ždíme atmosféru do nejzávratnějších výšin a úžasně stylizovanou noirovou linii si vychutnává v každé vteřině. Nic jiného mu totiž nezbývá. Samotný Walterův příběh je v úvodu pouze slabším odvarem libovolné paranoidní podívané, ale jakmile se hlavní hrdina dostane na konec dvaadvacáté kapitoly, scénář zařadí nejvyšší rychlost a z pohodlné dálnice to najednou strhne z toho nejstrmějšího srázu. Všechno se slije do nekoukatelného chaosu, kde na sebe scény téměř nenavazují, Carrey zmateně pobíhá za číselnými domněnkami a ne zrovna hloupá, ale zoufale předvídatelná pointa vše pohřbívá do kabátu silně podprůměrné jednorázovky. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (22)

  • The King Edward Hotel nese jméno podle britského krále Eduarda VIII., který se narodil 23. června 1894. (imro)
  • Pes se jmenuje Ned. N je 14. písmeno abecedy, E je páté a D je čtvrté. 14+5+4=23. (rafix)

Související novinky

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

09.03.2008

Kariéra Jima Carreyho si nějaký čas dávala šlofíka, ale zdá se, že navzdory fiasku s thrillerovým pokusem 23 se gumový Jim vrací s plnou parádou a momentálně patří k nejvytíženějším hercům vůbec.… (více)

Wolverine: Spojenci a protivníci

Wolverine: Spojenci a protivníci

21.02.2008

Natáčení X-Men Origins: Wolverine je v plném proudu (štáb pod vedením Gavina Hooda se začátkem tohoto týdne přesunul z divočiny Nového Zélandu do civilizované Austrálie) a tak je načase shrnout si,… (více)

Reklama

Reklama