Russell MulcahyScénář:
Paul W.S. AndersonKamera:
David JohnsonHudba:
Charlie ClouserHrají:
Milla Jovovich, Oded Fehr, Ali Larter, Iain Glen, Ashanti, Christopher Egan, Spencer Locke, Matthew Marsden, Linden Ashby, Jason O'Mara, Mike Epps, Rick Cramer (více)VOD (2)
Nastal konec světa. Pokusný T-virus, vyrobený společností Umbrella, byl vypuštěn do světa a proměnil jeho obyvatelstvo v hordu potácejících se zombie, které mají v oblibě maso. Protože ve městech není bezpečno, dávají Carlos Oliviera a L.J. dohromady skupinku přeživších, mezi nimiž jsou i nováčci Claire, K-Mart a sestra Betty, a vydávají se na cesty. Přesunují se v ozbrojeném konvoji po opuštěných pouštních dálnicích. Hledají další svého druhu – ty, kteří přežili, nenakažené. Nacházejí ale ty, kterých je v pouštích plno: nemrtvé. A budou potřebovat spousty zbraní, tisíce nábojů a pár plamenometů, aby se ubránili. Pod opuštěným vysílačem v Nevadě se ukrývají špičkové kanceláře a laboratoře společnosti Umbrella. Dr. Isaacs, který má neustálý přístup ke špionážnímu satelitu, sleduje pouť konvoje, ale hledá přitom osobu, která je nejen klíčová pro vznik léku, ale také ztělesňuje vše, o co se experimenty společnosti Umbrella pokoušely. Tou osobou je Alice. Alice byla kdysi držena společností Umbrella a podrobena biogenním experimentům, následkem kterých získala nadlidskou sílu, zostřené smysly a zvýšenou obratnost. Ačkoliv se její mutace každou minutou zhoršují, sleduje Alice konvoj a ochraňuje ho v naději, že se jí nějak podaří doprovodit ho do bezpečí. Konvoj zamíří na Aljašku, která slibuje poslední možnost útěku před nemrtvými, ale předtím se musí zastavit v Las Vegas, aby doplnil zásoby paliva, a snažit se neupoutat na sebe pozornost firmy Umbrella. Alice se nezastaví, dokud společnost funguje. Boj teprve začíná... (oficiální text distributora)
Žádný žánrový milník se nekoná, ale alespoň je to narozdíl od dvojky solidní jízda. Konec je bohužel tradičně trapný (koncept závěrečného "superhrdiny"), nicméně akceptovatelný nadhled tu naštěstí je (solidní hlášky a několik lahůdkových krváren). Atmosféra je slušná, zombíci jsou drsně nemilosrdní a Mila je stále stejně ošklivá. Alespoň to ale není tak pitomé a neakční jako druhé pokračování. V rámci žánru slušný standard. ()
Už potřetí máme možnost vidět Alici v akci a už potřetí to nedopadlo zrovna nejlépe. Osobně jsem čekal hollywoodskou jednohubku, u které prostě vypnu, a ne zaprášenou (doslova) slátaninu úplně všeho, místy mi to připadalo jako Animal Planet (psi, ptáci, poslední souboj mezi alfa samcem a alfa samicí :))), trochu to byl Counter Strike, Transformers, Matrix a sousta předobrazů. Ale oproti tomu to mělo opravdu laciné efekty a triky. Děj nebyl až tak nudný, ale o to více předvídatelný a plný hovadin. Přijde mi to, jak kdyby si pan režisér neuměl poradit a nevěděl, co má do těch 87 minut dostat, často prázdné. Scénář nepropracovaný, plochý. Když přejdu k výkonům, tak zase Jovovich průměr, celý konvoj taktéž a nejhorší byl samozřejmě záporák. Tuctový a jeho chapadla připomínající robertky byly tou největší stupiditou. Krásná jedna hvězdička :D ()
Pokud se sympatické zombíkobíjkyně navléknou do maskáčů, a neopomenou se do pouště vybavit obuví s podpatky, tak já osobně se mám na co dívat. Já vím, že je tam taky Umbrella, T-virus, kousavé potvory, havrani a nějací ti vojáci, ale mě bavily jen ty holky. Ne, že bych jim plně věřil jejich střelecké a kopací umění, ale docela slušně se mi na to koukalo. ()
Toto je naprostý brak, který doufám (!!) uzavírá celou trilogii. Další zprznění skvělé videohry do podoby filmu bych již snad neunesl. Film absolutně o ničem, snad 2/3 filmu se nic neděje, dvě větší akce, které jsou navíc klasicky "moderně" nechutně sestříhané, takže nevidíme, co se vlastně děje. Útoky zombíků jsou trapné, v podstatě jakákoliv absecne gore a napětí, naprosto trapný a ubohý výkon Milly Jovovich (kterou mám jinak velice rád) atd., atd. Jakýsi mix videohrení předlohy, postapokalyptického Mad Maxe a všeho, co tvůrcům přišlo pod ruku z desítek mnohem lepších "zombies filmů", zejména Romerovek. Opravdu slabota a nuda pro puberťáky ... Dokonce ani ty kozy tentokrát neukázala ... prostě hrůza ... ()
Jako osoba netčená předešlými díly a vlastně i tímhle žánrem celkově zvedám palec vysoko nahoru. Je to sexy, má to styl a baví to diváka na každém kroku. Mulcahy pochopil, že divák od tohohle filmu nečeká komplikovaný příběh, propracované postavy nebo srdceryvné momenty, a nabízí zabíjení ve zpomalovačkách, cool akci a Millu v totálně hot oblečku. Mít tohle víc zombie vyvražďovaček, snad na ně začnu i koukat. ()