Reklama

Reklama

Kletba zlatého květu

  • Čína Man čcheng ťin taj chuang ťin ťia (více)
Trailer 2

Imperátor Ping, hlava dynastie Tang, vládce Číny desátého století, spalován neskonalou láskou i nenávistí vůči své ženě Phoenix rozehrává tragédii, která zasáhne každého člena královské rodiny. Panovník ví o skrývaném vztahu své ženy a jeho syna z prvního manželství prince Wana. Pronásledován stínem nevěry, panovník pomalu zabijí svou ženu jedem. Schyluje se k finálnímu boji. Na jedné straně císař, ovládaný pomstou, na druhé straně císařovna, bojující o holý život. Mezi nimi stojí tři synové, tři princové, kteří se musejí rozhodnout na čí stranu se přiklonit. Bolest a ztráta milovaných však čeká na každého z nich... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (251)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Každý mistr jednou narazí a muselo se to stát. Už minulý film Klan letajících dýk pro mě znamenal od božského Hrdiny sestup dolů a poetika, příběhu přehlušila vše ostatní. V Curse of the Golden Flower zachází Yimou Zhang ještě dál a snaží se vystavět obrovské drama jedné dynastie na postavě manželky Imperátora. Což ve výsledku znamená obrovskou chybu a neúspěch. Výtvarný styl je nezaměnitelný, i když neskutečně barevný vnitřek paláce působí spíše kýčovitě, nevkusně a abstraktně. Vrchol a jediné kvalitní místo filmu je ke konci po velkém povstání, kdy je vše jednoznačně odděleno barvami a dostává se tak na řadu místo hereckého představení Gong Li (na kterou tu Zhang hodně sází, ale scénář to nezvládá ) velká armáda a krásné jednoduché barvy. Vrchol filmu, který je jinak slepenec velké nudy a lásky, která neměla budoucnost. Chow Yun-Fat je nevyužit a nedostane se prakticky do žádné pořádné bojové scény. Je to velký Imperátor, který bojuje už jen svým pohledem a existencí a nepotřebuje nic dokazovat v boji muže s mužem. Velká škoda nevyužitého potenciálu, ale do třetice nemohla vyjít stejná sázka na barevnost a prachmizerný příběh. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to mierne nadpriemerný historický film od Zhanga Yimou. Má celkom dobrý príbeh o kráľovnej, ktorá vo svojom kráľovstve trpí, za čo môže hlavne jej muž, mocný vládca, ktorý jej tajne podáva jed a medzi nimi sú ich traja synovia, ktorí sa ale nevedia jednoznačne rozhodnúť, na ktorú stranu sa pridať. Spracovanie nie je najhoršie, ale aj tak je skôr sklamaním. Prvá polovica sa zameriava hlavne na rôzne palácové intrigy a tak tempo je pomerne pomalé a nájde sa tu viacero slabších miest, v druhej sa to už o niečo vylepší, dej získa spád a celkovo to začne byť zaujímavejšie, ale aj tak to stále nedosahuje ideálu. A pomerne silným záporom je, že sa prakticky celý film odohráva v paláci a hlavne v jeho interiérových častiach, do exteriérov sa dostane len minimálne, čo sa do historického filmu tohto typu moc nehodí. Akcie tu nie je až tak moc, ale tá je celkom dobrá. Za celú prvú polovicu sa nájdu prakticky len dva krátke súboje, ktoré sú aj tak skôr bezvýznamné, ale potom sa už okrem iného objavia aj dve veľkolepé bojové scény s množstvom zabitých, pričom akcia je dosť dobre natočená a príjemne pozerateľná, len škoda tej digitálnej krvi a snáď žiadneho skutočne zapamätateľného momentu. Štandard si splní, ale nič viac. Herecké obsadenie je na tom dosť dobre, celý film stojí hlavne na dvoch postavách, skvelej Gong Li a vo svojej úlohe nesklame ani Chow Yun-Fat, ale aj zvyšok je na tom dobre, jedine obsadenie synov mi až tak moc nesadlo. Réžia je dosť dobrá, Zhang Yimou nikdy výraznejšie nesklame, ale aj tak si po jeho vynikajúcich predchádzajúcich historických eposoch Klan lietajúcich dýk, no najmä Hrdina nemyslím, že takáto interiérová dráma je to, čomu by sa mal v tomto žánri venovať. A technická stránka je až na tie niektoré digitálne efekty perfektná, skvelá kamera, pekné interiéry, kostými a podobne. Kliatba zlatého kvetu je na pomery tohto režiséra a v tomto žánri rozhodne veľkým sklamaním, ale inak je to celkom dobrý historický film, ktorý sa pri správnej nálade dobre pozerá. Objektívna kvalita filmu- 67%, film sa páči mne na 62%. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Čo ti dám, si neber silou.“ Pred pozretím som si myslel, že ma Kliatba zlatého kvetu unudí k smrti. A hoci mala svoje chyby, po záverečných titulkoch som o nej niekoľko hodín rozmýšľal, čo sa rozhodne nestáva pri každom filme. Napriek tomu som uvažoval, či dám 60 % alebo až 80. O vyššom čísle nakoniec rozhodla kladná odpoveď na otázku, či by som si to pozrel ešte raz. Áno, pozrel. Zostanete sklamaní, ak budete čakať historický Mamtrix. Finálna gigantická akčná scéna pripomína to najväčšie z Pána prsteňov, ale dovtedy vás čakajú „len" rozhovory a vzťahy. Musím sa priznať, že podobne ako v Gejši a Kráľovnej Alžbete (tej s Geoffreym Rushom), i tu ma bavilo všetko to nenápadné a šeptavé „zákulisné politikárčenie“ a postavy (a to, čo urobia, ako sa rozhodnú a či prežijú). Určite by to ale nešlo bez kvalitných hereckých výkonov (hromozvodom je Číňanka Li Gong z Miami Vice, ale poteší i Chow Yun-Fat) a pôsobivého scenára. Na tom sa mi najviac páčilo, že neriešil celosvetové vojny, ale sústredil sa len na jednu päťčlennú kráľovskú rodinu. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Po pribehovej stranke je tento film trosku zdlhavy. Ak sa tesite na bojove umenia, budete sklamani, pretoze az na zaverecnu polhodinku sa tam nieco udeje. Od rezisera Yimoua Zhanga sa mi omnoho viac pacil HRDINA (2002), Kletba zlateho kvetu ma zaujala na zaciatku filmu, ked imperator Ping daval akysi jed do lieku, ktory mala pit jeho zena, ale potom to uz bolo pre mna zial nudne. Avsak kostymy (zasluzena nominacia na Oscara) a vyprava si zasluzia poklonu, je to skutocne na obrovskej urovni... 15.03.2010 ________ Yun-Fat Chow - (Imperátor Ping) +++ Li Gong - (Cisárovna Phoenix) +++ Jay Chou - (Princ Jai) +++ Ye Liu - (Korunný princ Wan) +++ Produkcia: Youmou Zhang +++ Hudba: Shigeru Umebayashi +++ ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Jedná se o nejhorší z novodobých čínských velkofilmů. Trošku to připomíná oslavy komunistických režimů… Velké, pompézní, ale bez obsahu. Krom toho, že tento filmový projekt působí megalomansky, nemá co nabídnout. Najde se zde sice pár líbivých záběrů, ale vesměs se jedná o přebubřelý kč. Akční scény a choreografie, základní kameny Hrdiny, či Tygra a draka, jsou zde úplně hluché, podprůměrné. Gong-li zde podává nejhorší herecký výkon své dosavadní kariéry. Šíleně totiž přehrává, což působí v tak bezduchém příběhu jako pěst na oko. Na filmu lze ocenit jen kostýmy a výpravu. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (6)

  • Celý interiér zlatého paláce vznikal ve filmových studiích v Pekingu. (Rugero)
  • Závěrečná bitevní scéna byla natáčena rovných dvacet dní. Bylo v ní použito více než 1000 reálných bojovníků. O zbytek se postaral počítač. (Rodriguez)
  • Císařova zlatá koruna vážila 5,5 kg. (HappySmile)

Související novinky

Josh Brolin od Matky boží

Josh Brolin od Matky boží

07.08.2013

Brolina, kterého brzy uvidíme v remaku korejského OldBoye, si zřejmě užíval maskování během natáčení westernového propadáku Jonah Hex. Brzy podstoupí ještě náročnější proměnu – zahraje si totiž… (více)

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama