Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film dánské režisérky Susanne Bier (Bratři) byl nominován na Oscara za nejlepší cizojazyčný film a patří k tomu nejlepšímu, co nám současná skandinávská kinematografie může nabídnout. Hrdinou filmu je charismatický a talentovaný dánský herec Mads Mikkelsen (Casino Royal) pracující v indickém sirotčinci, který zoufale potřebuje finanční prostředky. Ty se nabízejí z rodného Dánska, země, kterou nechal daleko za sebou. Životní situace, které ho tam čekají, změní obchodní cestu v dramatickou, bolestnou zkoušku pro všechny zúčastněné. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (277)

jojinecko 

všechny recenze uživatele

4,5*/5...Detailistická, veľmi citlivo a empaticky natočená dráma, v ktorej je dôležitý celok, rovnako ako najdrobnejšie detaily. Aj drobná mimika, gestika a celkové neverbálne signály majú nádych "osudovosti" a len zvýrazňujú celkovú hĺbku príbehu a postáv. Herci sú bez výnimky fantastický, Mads Mikkelsen má charizmu za troch. Pár scén mi privodilo zimomriavky svojim dokonalým prevedením (napr. prvá návšteva dcéry u otca na hotely). Film, ktorý je velmi silný po obsahovej aj formálnej stránke a je len ďalším dôkazom toho, že Dáni to skrátka vedia! ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Uff ... čakala som podstatne viac. Príbeh strašne priehľadný, už keď Jørgen prvý raz siahol do toho svojho trezorčeku, vedela som kde to asi bude smerovať. To by nevadilo, ale všetko na mňa pôsobilo priemerne, hlavne ten príbeh, ten mi prišiel strašne lacný ... ale Mads a Rolf zahrali špičkovo a hudba bola famózna. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Takmer dokonalá dráma. Príbeh si diváka pripúta hneď od začiatku, kedy nás dej zavedie do špinavých uličiek Indie, kde máme možnosť sledovať všadeprítomný hlad a špinu, prevažne u detí. Hlavná postava však vidí svetielko v temnote v podobe prísľubu peňazí od jedného dánskeho boháča. Znamená to však vrátiť sa do svojej vlasti a pretrpieť si tam pár dní. Hostiteľ ho pozve na svadbu svojej dcéry, kde sa všetko razom zmení a film sa preklopí do ťažkej, typicky severskej drámy. Na snímku sú jednoznačne najlepšie herecké výkony, nemyslím len Mikkelsenov, ale všetkých zúčastnených. Svoje emócie zahrali tak dokonale, žeby sa film dal pozerať aj bez slov, iba obrázky za doprovodu hudby. U hlavného hrdinu idú pozitívne pocity spolu s tými negatívnymi, nikdy nie zvlášť, a my máme možnosť sledovať jeho ťažký vnútorný boj a s napätím očakávať, ako to celé dopadne. Jednoducho nádhera, treba len vidieť. 89/100 ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Poznám veľa filmov, kde príbeh začína pred svadbou a práve po svadbe tie príbehy skoro vždy aj končia ( žili šťastne až kým ....). No, ale tento príbeh práve po svadbe začína a tak sa roztáča kolotoč nevídaných momentov, ktoré i keď sa to na začiatku nezdá, niekto naplánoval, ale zas ako to v živote býva, nedá sa všetko naplánovať a tak i tu dochádza k neočakávaným okamihom, ktoré do príbehu pasovali. Film hlavne držia vynikajúce herecké výkony a to nielen Madsa Mikkelsena a práve kvôli nemu som film odďaľoval, nevedel som, či túto rolu môže zvládnuť, ale moje obavy boli celkom zbytočne. Ale jednoznačne najlepším bol Rolf Lassgård, ktorý i keď jeho postava nemala ľahký udeľ, zvládla to brilantne aj keď stála pred ťažkými rozhodnutiami a tak to uveriteľne zvládol aj tento pán herec. Je to veľmi silný a dojímavý príbeh a naozaj som nečakal, že sa tak zaujímavo a nečakane vyvinie, naozaj som očakával inú linku filmu, ale táto bola oveľa pôsobivejšia. Som nadmieru spokojný. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Susanne Bier, Anders Thomas Jensen .. Je to příliš velké náhoda .. to neinterpretuji svůj postoj, jen cituji čím se nechá slyšet jedna postava v ději. No, je pravda, že se scénáristi vyřádili. Film je plný ideálů, to především. Začíná kontrastujícím pohledem nejprve na chudinské předměstí Indie, plné hladových dětských sirotků, kde se jim pokouší ústřední postava příběhu Jacob pomoci. Pro shánění potřebných peněz odlétá do rodného Dánska, kde se střetáváme s druhým pólem a to výkladní skříní bohatství jistého Jørgena Hanssona. Ten jej během pracovní schůzky pozve na svatbu své dcery a tím začíná jedno velké odhalení způsobené nevyhnutelnou okolností… Když pominu některé scénáristické berličky (které se snaží být obhájeny tím, že je téměř veškeré dění vlastně do puntíku naplánované oním boháčem), nelze přehlédnout dostatečně silný a zajímavý příběh. Slzy v něm tečou proudem a velký důraz je kladen, mimo humanitární ideu, hlavně na rodinu a zejména děti. Díky opravdu výborným hercům na všech hlavních pozicích působí snímek věrohodně, mnohé scény jsou patřičně silné a za příjemné považuji i to, že ne všechno je zrovna dopovězené a divák tak má možnost nad celou věcí i po filmu popřemýšlet. 85%. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (4)

  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v Dánsku a v indickom veľkomeste Bombaj. (MikaelSVK)
  • Jacob (Mads Mikkelsen) na konci filmu prišiel do Indie a pred vchodom do centra nemal na hlave šiltovku. Pri stretnutí s malým chlapcom, svojím obľúbencom, už ju mal a dal mu ju na hlavu. (GabrielGabko)
  • Nominace na Oscara za nejlepší zahraniční film. (mahler)

Související novinky

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Švankmajer letos na Oscary nedosáhne

Švankmajer letos na Oscary nedosáhne

18.01.2007

Americká filmová akademie už oznámila užší výběr pro nominace na Oscara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film. Z šedesáti tří filmů vybrala devět titulů, které se ještě poperou o místo v nominační… (více)

Reklama

Reklama