Jim a Grace jsou kamarádi ze stejné školy. O prázdninách se rozhodnou podniknout výlet autem napříč Spojenými státy. Jejich dobrodružství se během jedné tmavé deštivé noci změní v horor. U silnice spatří muže v dlouhém plášti, promočeného na kost. Vezmou ho do auta a záhy zjistí, že je nezastavil proto, aby je požádal o svezení. Pro Johna Rydera (Sean Bean) je stopování velmi krvavým koníčkem. Všichni dobrosrdeční řidiči a spolucestující, kteří ho pozvou do svého auta, končí s proříznutým hrdlem. To však neplatí pro Jima a Grace. Pro ně má tajemný stopař připraven daleko pikantnější a ďábelsky zábavný plán... Stopař je remakem slavného kultovního hororu z roku 1986. Producentem filmu není nikdo menší než Michael Bay, jehož filmografie v roli producenta a režiséra zahrnuje takové divácké hity jako Armageddon, Pearl Harbor, Mizerové I a Mizerové II, Skála nebo Texaský masakr motorovou pilou. Do hlavní role šíleného stopaře obsadil jedinečného Seana Beana (Ostrov, Troja, Pán prstenů: Společenstvo prstenu), který jako chameleon dokáže stejně přesvědčivě zahrát něžného milence jako mrazivě nelítostného vraha. (oficiální text distributora)

(více)

Trailer

liuk

Že je remake Hitchera úplně zbytečný, bylo jasné hned při jeho oznámení. "Nový" scénář je ovšem v něčem zajímavý, a to sice že není skoro vůbec v ničem inovativní, jen jsou některé události uspěchanější nebo jsou vykonávány někým jiným. Psal ho ostatně ten samý scénárista (Eric Red), tak to asi trochu cíleně odfláknul. No a paradoxně tahle úcta k originálu u mě docela zabrala a během plynutí filmu jsem na něj koukal spíše jak na nějaký fanfilm, kterýmž samozřejmě není, ale já si na filmech rád hledám důvody, proč je mít rád...Tahle úcta se ovšem neprojevila a asi ani nemohla ve výběru herce na úlohu Johna Rydera. Ačkoli se Sean Bean snaží, stále tu charismatickou auru jen hraje, zato okolo Haurea se valila už jen jeho čistou existencí na plátně. Sophia Bush je neskutečná kóča a jako osamělá uječená oběť by fungovala mnohem líp než s tím trotlem, se kterým Ryderovo terorizování zažívá. Sophia si z One Tree Hillu asi přitáhla i poprockový soundtrack, který k takovému thrilleru zrovna nepadne. První hodinku opravdu zábavný film, škoda že se ke konci filmu doslova utrhne (ze řetězu), závěr je oproti originálu změnený a je opravdu přehnaný a zbytečně Bayovsky výbušný. Fanfilmům delší stopáž než hodinová očividně nesvědčí. ()

Kaka

Solidní thriller. Dostatečně dynamický, krvavý a nemilosrdný na to aby na těch cca 90 minut zaujal. Skvěle inscenované autonehody a luxusní Sean Bean. Roli vrahouna zahrál naprosto ukázkově. Dvojice mladistvých nepředvádí tradičně nic objevného, nicméně není to kupodivu ani tak moc rušivý element. Jako jednohubka docela ucházející. Nebýt silného originálu, jednalo by se snad o nadprůměr. Docela mne to bavilo a nečekal jsem moc, nicméně atmosféra funguje a technicky je film na vynikající úrovni. ()

zdenny

Začátek byl minimálně na tři hvězdy. Pěkné efekty, uprostřed cesty nebezpečně vypadající chlap, rozhovor s tímto chlapem v autě: "Jak dlouho ji pícháš?", anebo: "Snubák nosím proto, že mi pak lidé více věří". Jo, tak to umělo atmosféru fakt zahustit. A do té doby, co ty dva mladé zatkli, to celkem šlo. Pak už ale jen hovadina na hovadinu. Stopař byl vlastně Rambo, který efektivně pistolkou zlikviduje tři plná policejní auta plus vrtulník. Zlikviduje několik policajtů na jejich policejní stanici. A největší prdel je, když se tam pak objeví policejní pes, který tam musel být celou dobu a ani neštěknul - ten musel mít kvalitní policejní výcvik. Policajti celou dobu honí dva mladé nevinné lidi, kteří mají nevinnost napsánu přímo na čele. A pokud vrah řádil již nějakou dobu, určitě by bylo vyhlášeno federální vyšetřování a nikoli věta: "On je jako duch" - velmi chabý scénáristův pokus oblbnout diváka, kterému by to jako vysvětlení snad mělo stačit. Když už toho psychopata mají, sedí s ním vzadu jen jeden polda a ještě se zbraní (což je absolutní hovadina), který si navíc ani nevšimne, že si frajer sundává pouta - to prostě, když mám ruce za zády, nehnutě nelze. Pak další frajeřinka - podřezání policistova hrdla právě sejmutými pouty. No, zoubky tam sice jsou, ale maximálně by tak vyrazily pár zubů. Když se podívám na párek mladých zamilovaných - ti se chovali naprosto stupidně, a to tedy především ten kluk, který našel zvláštní zálibu ve stresových situacích svou holku vždy opustit: "Jdu hledat telefon". A ona se jde v klidu osprchovat a pak si ještě s větším klidem pustí televizi. Určitě bych v takové situaci měl na toto náladu. A za to jsem tomu volovi přál, aby ho ty kamióny rozervaly. Bylo tam plno hloupostí, takže se až divím, že někdo může být tak naivní a dát tomu více než dvě hvězdy. To už nemluvím o absolutní absenci vrahovy motivace. Z těchto důvodů celý film nakonec spadl do odpadu. Jenže začátek byl slibný a Sean Bean se mi typově pro roli psychopata hodil. Takže jedna hvězda se zavřenýma očima. ()

Pítrs85

Von už ten voriginál nebyl žádná echt podívaná, ale přeci jen, bylo to tak blboučký, až to bylo dobrý... docela. Tenhle shit se však bere až moc vážně, vono by vlastně stačilo napsat, že jak před úvodníma titulkama naskočilo ono bájné logo Platinum Dunes a vobjevilo se tam jméno Michael blBay, tak jsem věděl, že jsu regulérně v prdeli. A vono jo. Kašlat na to, škoda keců, dvě hvězdy tomu plácnu za Seana Beana, páč von ty drsný držky házet fakt umí, pak taky za tu úchylnou písničku 'Closer' vod Najn Inč Nejls a samozřejmě taky za teho khůl Pontiaca. ()

Gilmour93

K originálu Harmona si přidejte krátkou sukni Grace, vlastně vůbec její (velmi pěknou) postavu a otevřenou brutalitu, která opět potvrdí, že méně bývá v naprosté většině filmových případů více. Ta perverzní zábavnost a amorální atmosféra původního snímku je však pryč jako pevné držení těla jednoho z hrdinů na kamionovém skřipci.. Až zas jednoho krásného dne pojedu přes Nové Mexiko ve svém dvoumístném kabrioletu, vedle sebe usazeného sympatického blonďatého stopaře ze země tulipánů a na krajnici uvidím se zvednutým palcem a cedulí "Bohnice" S.Beana, sešlápnu plyn a pojedu dál. Nehledejte za tím nic osobního, jen se prostě raději nechám podříznout Rutgerem.. ()

• SPOILERY: Remake skopíroval z originálu niekoľko scén (roztrhnutie kamiónom, vyvraždenie rodinného auta); menšou zmenou je, že hrdinovia sú od začiatku dvaja – v originále sa k mladíkovi pridalo dievča v deji neskôr. Remake zostal originálu verný aj v nevysvetlení, prečo John Ryder vraždí ľudí. (tron)

Související novinky

Kdo s kým a za kolik

Kdo s kým a za kolik

16.01.2007

Staré pořeklo říká, že méně je někdy více. Ano, je to pravda, někdy je skutečně lepší se krotit, vážit každé slovo a dělat vše se zdravou mírou. Na druhé straně... v každém z nás je kousek megalomana… (více)